Ulkomaat    |   251 päivää Emuun

Saksa äänesti selvästi Emu-jäsenyyden puolesta

Kansan vastustus ei estä Kohlin unelmaa toteutumasta

Tilaajille

BERLIINI-Saksan liittopäivät eli parlamentin alempi kamari äänesti torstaina odotetun selvästi Saksan Emu-jäsenyyden puolesta Bonnissa.

Kaikki puolueet paitsi entisen DDR:n entisten kommunistien jatkajapuolue PDS kannattivat Saksan jäsenyyttä talous- ja rahaliitossa. Emu-jäsenyys meni läpi äänin 575-35. Viisi pidättyi äänestyksestä.

Tänään perjantaina asia vielä sinetöidään parlamentin ylemmässä kamarissa liittoneuvostossa.

Päivä oli liittokansleri Helmut Kohlille merkittävä askel kohti hänen ulkopoliittisen unelmansa täyttymystä. Kohl on toistanut useaan kertaan, että hän pitää Emua tärkeimpänä tapahtumana sitten Saksojen yhdistymisen. Samaa hän sanoi tunnin kestäneessä puheessaan torstaina.

"Puhumme politiikassa usein asioista, jotka tapahtuvat vain kerran elämässä. Tämä on sellainen", sanoi Kohl.

"Käyttäkäämme tätä rauhan, vapauden ja vaurauden mahdollisuutta", Kohl kehotti kansanedustajia ennen äänestystä.

Emu-vastustus

suurta idässä Kohl vakuutti, että euro on muutaman vuoden kuluttua yhtä luonteva ja hyväksytty maksuväline saksalaisille kuin D-markka tänään. Hän viittasi Euroopan yhdentymisen alkutaipaleeseen: "Silloiset visionäärit ovat tämän päivän realisteja." Saksalaiset eivät nykyisellään jaa Kohlin euroinnostusta. Torstaina julkistetun mielipidemittauksen mukaan 62 prosenttia saksalaisista vastustaa yhteisvaluuttaan siirtymistä. Valtavien rakenteellisten ongelmien kanssa painivassa itäisessä Saksassa, jonne D-markka tuli vasta vuonna 1990, Emu-vastustus on vielä paljon jyrkempää.

Eurooppa-arkkitehti Kohlin ulkopoliittista triumfia varjostivat torstain "historiallisessa" parlamenttikeskustelussa sisäpoliittiset huolet. Äänestystulos oli odotetun kaltainen, mutta valtiomiesjulkisuutta hieman häiritsi Kohlin sosiaalidemokraattinen haastaja Gerhard Schröder.

Schröder ilmoittautui hänkin euron kannattajaksi, mutta muistutti, että myös yhteisvaluutan aiheuttamista riskeistä on keskusteltava. Kohlia selvästi epäilevämmin euroon suhtautuva Schröder on aiemmin sanonut, että rahaliitto "syntyy sairaalloisesti ja ennenaikaisesti".

Schröder käytti puolituntisen puheensa myös arvostellakseen Kohlia sisäpolitiikan, etenkin työttömyyden hoidosta. "Lyhyellä aikavälillä yhtenäisvaluutta aiheuttaa ylimääräisiä paineita. Voimme hallita nämä Saksassa ja Euroopassa vain, mikäli asetamme työpaikat politiikkamme painopisteeksi." Saksan ajaminen Emu-jäsenyyteen on ollut Kohlille verraten "helppo" projekti. Vaikka kansalaiset vastustavat rahaliittoa, poliittinen ja talouselämän eliitti on lähes kokonaan Emun kannalla.

Arvovaltaisina vastustajina ovat profiloituneet lähinnä jotkut taloustieteen professorit, joiden vastalauseet ovat kuitenkin jääneet vaille suurempaa kaikua.

Saksa on rahaliitossa ylivoimaisesti painavin talousmahti. Toiseksi suurimman jäsenmaan Ranskan parlamentissa Emu-jäsenyyden puolesta äänestettiin keskiviikkona.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää