Ulkomaat

Vapaaehtoisryhmä auttaa terrorin uhreja Belfastissa

Tilaajille

BELFAST-Glyn Robertsin toimiston kaapin päällä on toista metriä pitkä, tuhti kirveenvarsi. Se ei ole kuitenkaan päässyt koskaan palvelemaan alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Kirveenterän sijasta varren päässä on puolenkymmentä neljän tuuman rautanaulaa, jotka on isketty kantaa myöten varren läpi.

Piikkipäinen kirveenvarsi tai baseballmaila on tyypillinen ase, jollaisella Pohjois-Irlannin terroristiryhmien rankaisupartiot kurittavat tottelemattomia.

Katoliset Irlannin tasavaltalaisarmeija (IRA) ja Irlannin kansallinen vapautusarmeija (INLA) sekä protestanttiset Ulsterin puolustusliitto (UDA) ja Ulsterin vapaaehtoisjoukot (UVF) eivät toimi pelkästään poliittisten päämääriensä edistämiseksi. Useimmilla niistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja huumekauppaan.

Ne hallitsevat omia alueitaan usein mafiaperheiden tapaan. Jos joku erehtyy rikkomaan valtaapitävien kirjoittamattomia sääntöjä vaikkapa jättämällä suojelurahansa maksamatta tai myymällä huumeita omin lupinsa, seurauksena on rangaistus.

Polvilumpiot

tohjoksi Uhrin jalkoja tai muita kehon osia saatetaan hakata piikkipampuilla, kriketti- tai baseballmailoilla, rautatangoilla tai vasaroilla. Ankarampi rangaistus on englanninkieliseltä nimeltään kneecapping, jossa uhrin polvilumpiot ammutaan tohjoksi.

Polvilumpiovaurioista on tullut Pohjois-Irlannin 30 vuotta jatkuneiden levottomuuksien aikana niin yleisiä, että belfastilaisesta Queen Victoria -sairaalasta on tullut yksi maailman johtavista polvikirurgisista sairaaloista.

Rangaistuksista ankarin on tietysti kuolema, ja tuomittu surmataan yleensä ampumalla.

Glyn Roberts vetää FAIT-nimistä ryhmää (Families Against Intimidation and Terror), joka pyrkii auttamaan häirinnän ja terrorin uhreja: niin yksilöitä kuin perheitäkin ja niin protestantteja kuin katolilaisiakin.

"Ryhmän perusti kahdeksan vuotta sitten joukko protestantteja ja katolilaisia. He olivat lopen kyllästyneitä terroristiryhmien väkivaltaan ja päättivät ryhtyä kampanjoimaan sitä vastaan", Roberts kertoo.

Ryhmään kuuluu kaksi palkattua henkilöä sekä neljä vapaaehtoista, ja se rahoittaa toimintansa erilaisten avustusten turvin.

Ryhmä on ehtinyt auttaa jo tuhansia pohjoisirlantilaisia. Se toimii uhrien tukena neuvomalla ja opastamalla heitä eri tavoin sekä auttamalla heitä muun muassa löytämään uuden asuinpaikan tarvittaessa jopa ulkomailta.

Glyn Robertsin sukulaisten ja ystävien joukossa on ihmisiä, joita terroristit ovat kurittaneet, mutta itse hän on tähän saakka varjeltunut iskulta. "On tosin vain ajan kysymys, milloin minun kimppuuni käydään; se kuuluu oikeastaan tämän homman luontaisetuihin." Terroristiryhmät ovat viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana olleet hyvin aktiivisia, sillä FAIT:in tietoon tuli 1996-97 pitkälti toista tuhatta tapausta.

"Viime aikoina on ollut hiljaista. Liikkeellä ovat olleet lähinnä pienet kaikkein äärimmäisimmät ryhmät kuten LVF." Robertsin mukaan pariin viikkoon ei ole sattunut yhtään tapausta, "ja toivottavasti jatko sujuu samaan malliin".

Robertsin toive ei toteudu. Belfastin paikallisradion uutiset tietävät heti haastattelun jälkeen kertoa, että kahden miehen polvilumpiot on ammuttu hajalle edellisenä iltana. Seuraavana iltana nuori, pubista kotiin palaava katolilainen mies ammutaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää