Ulkomaat    |   EU:n HUIPPUKOKOUS CARDIFF 15.-16.6. 1998

EU:n johtajat aikovat muuttaa unionin rakenteita

Valtionpäämiehet kokoontuvat syksyllä pohtimaan toimielinten suhteita

Tilaajille

CARDIFF-EU:n johtajat aloittivat maanantaina unionin poliittisen tulevaisuuden linjaamisen. Yhteinen päämäärä on korostaa entisestään EU:n niin kutsuttua läheisyysperiaatetta eli siirtää päätöksentekoa "lähemmäksi kansaa".

Konkreettisia päätöksiä siitä, millä kokoonpanoilla, milloin ja millaisia muutoksia on odotettavissa, ei Cardiffissa tehty. Sen sijaan valtionpäämiehet päättivät kokoontua lokakuussa Itävallan Wieniin pohdiskelemaan EU:n rakenteita. "Tapaamisessa ei ole asialistaa vaan kukin kertoo ideoistaan vapaasti. Hyvin mielenkiintoista nähdä, mitä sieltä tulee ulos. Joulukuussa Wienin huippukokouksessa käydään sitten muodollisempi keskustelu", sanoi pääministeri Paavo Lipponen kokouksen jälkeen.

"Kukaan ei halua keskitettyä unionia. Kansalaiset halutaan saada jollakin tavalla mukaan eli päätöksiä voitaisiin tehdä enemmän kunnissa, maakunnissa ja jäsenmaissa. Eli esimerkiksi niin, että komissiolla ei olisi oikeutta kieltää savolaisveneen käyttöä", Lipponen sanoi.

"On esitetty yhtenä vaihtoehtona, että kansalliset parlamentit voisivat olla enemmän mukana päätöksenteossa. Vaihtoehtoja on monia. Mitään erillistä viisasten ryhmää ei kuitenkaan haluta perustaa vaan valtionpäämiehet päättävät muutoksista", Lipponen painotti.

Lähinnä muutoksia tehtäisiin EU-komission, ministerineuvoston ja parlamentin työhön. Julkisuudessa olleessa vallan uudelleenjaossa suuret EU-maat luopuisivat kahdesta komissaarin paikasta, mutta saisivat enemmän ääniä ministerineuvoston kokouksissa.

Ministerien määräenemmistöllä tehtäviä päätöksiä lisättäisiin, mikä nopeuttaisi päätösten tekoa. Tällä hetkellä sopuun pitää päästä useista asioista yksimielisesti.

Muutoksista sovitaan virallisesti vasta Suomen puheenjohtajakauden jälkeen ensi vuosituhannella, jolloin on myös niiden viimeinen takaraja. Ne pitää toteuttaa ennen kuin EU:n jäsenmäärä ylittää 20.

Viime aikoina EU:ssa on ollut selviä linjaeroja eri osapuolten välillä esimerkiksi kilpailukysymyksissä. Saksan liittokansleri Helmut Kohl ja Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmaisivat viime viikolla kirjeitse tyytymättömyytensä etenkin EU:n komission toimintaan. Komissio puolustautui maanantaina kiivaasti eri edustajiensa suulla: "Me teemme päätöksiä vain meille annettujen valtuuksien pohjalta." Myös ulkoministerien muodostaman yleisten asioiden neuvoston muutoksia pohditaan.

"Kokouksessa puhuimme, olisiko järkevää jakaa neuvoston taakkaa. Ulkoministerien työmäärä on lisääntynyt viime aikoina erittäin paljon. Ehkä voitaisiin perustaa uusi, yleisiä asioita järjestelevä neuvosto", sanoi presidentti Martti Ahtisaari.

Yksi suuri EU:n tulevaisuutta mustaava pilvi on kiista rahoitusosuuksista. Cardiffissa kysymys "nostettiin esille", mutta tarkkoja muutosvaatimuksia osuuksiin ei esitetty.

Vastakkain ovat karkeasti ottaen EU:n pohjoinen ja etelä. Etenkin Espanja pelkää joutuvansa luopumaan nettohyötyjän asemastaan, kun EU alkaa ottaa uusia jäseniä ensi vuosituhannella. Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Itävalta ovat sen sijaan vaatineet suureen ääneen maksuosuuksiensa pienentämistä.

Aihe on arka Cardiffissa käsiteltäväksi, koska isäntämaa Britannia on saanut entisen pääministerinsä Margaret Thatcherin johdolla korvauksia EU:n budjettiin maksamistaan summista. Jos maksuosuuksista keskusteltaisiin, pitäisi Britannian jäsenmaksupalautukset nostaa pöydälle.

EU:n komission raportti maksuosuuksista valmistuu syksyllä, kun Saksan vaalit ovat ohi. Suomen maksuosuus budjetista on noin puolitoista prosenttia. Tulot ja menot EU:n kassaan ovat suurin piirtein plus miinus nolla. Tilanne saattaa muuttua, kun maataloutta ja rahoitusta muuttavasta Agenda 2000:sta päätetään.

EU aikoo sopia rahoituksen ja maatalouden uudistamisesta ensi maaliskuussa Saksassa. Sitä ennen valtionpäämiehet yrittävät sovitella kantojaan Agendasta helmikuussa. Saksa lupasi maanantaina järjestää ylimääräisen huippukokouksen, joka keskittyy Agenda 2000 -ohjelmaan.

"Päätökset tullaan tekemään Saksan puheenjohtajakaudella. Jo tämän vuoden loppuun mennessä pitäisi päälinjojen varmistua", sanoi pääministeri Paavo Lipponen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää