Ulkomaat    |   Edessä länttä ja Eurooppaa 4

Murmanskissa aurinko paistaa nyt yötä päivää

Jäteongelmien vaivaaman pohjoisen alueen asukkaat keräävät maasta metalliromua kuin muut sieniä

Tilaajille

MURMANSK/MONTSHEGORSK-Severonikelin kombinaatin rikinkatkuiset kaasut hyväilevät Nidis-tunturin rinteitä Montshegorskin teollisuuskaupungin vieressä. Savun verhoaman tunturin profiili vahvistaa, että Nidis on saamelainen versio Neidontissistä.

Arkadi Petrovitsh polttaa nuotiota jonkun improvisoimalla kaatopaikalla, alueen valtabaanalta Montshegorskin keskustaan vievän sivutien varressa. Parrunpätkänuotion päällä palaa mikä lie vanha kamina tai sähkökaappi ja vähän muuta kuumuudessa sisuksensa paljastavaa romua.

"Katsotaan, mitä sieltä löytyy", Arkadi tuumii.

Tverinkarjalainen Arkadi Petrovitsh tuli Montshegorskiin heti armeijan jälkeen velipojan luokse uudenvuoden viettoon ja tänne jäi. Nyt hän viettää sunnuntaita Murmanskin alueen asukkaiden mielipuuhassa eli rautaromua keräämässä.

Aikaa keräilyyn tosin on arkenakin, sillä mies on päässyt eläkkeelle Severonikelin nikkelitehtaalta. Se on saavutus, sillä useimmiten nikkeliukot sairastuvat ja kuolevat pois ennen eläkeikää. Viikon päästä Arkadi aikoo muuttaa takaisin Tveriin.

"Ei silloin ennen kukaan tiennyt, minne päänsä pisti kun tänne tuli", Arkadi huomauttaa ja huitaisee kädellään nikkelikombinaatin savuihin. "Eikä tehdas ennen tuolla tavalla savunnut." Puskat vihertävät

kuumaisemassa Severonikelin tehdas on tätä nykyä osa Norilsk Nikel -jättiyritystä, jonka suurimmat tuotantolaitokset ovat Norilskissa Siperiassa. Montshegorskin savujen sanotaan lisääntyneen heti, kun oma kaivos ehtyi ja malmirikastetta alettiin kuljettaa tehtaalle muualta. Uusi ruoka ei sopinutkaan vanhoille laitteille.

Montshegorskilaisten onneksi tuulet Imandra-järven laaksossa käyvät yleensä pohjoisesta etelään. Savulla on silti melkoisia terveydellisiä vaikutuksia kaupungin asukkaisiin, ja erityisesti lasten on saatava tuon tuosta hätäapua hengitysteiden turvottua umpeen.

Neidontissille ja sen pohjoispuolisille kairoille tuulen suunta ei ole onneksi. Rikkilaskeuma on tappanut metsän kolmenkymmenen kilometrin matkalta Pietarin valtatien molemmin puolin kuumaisemaksi.

Mutta luonto on sitkas: pajut ja tunturikoivut lykkäävät täälläkin vihreää heinäkuun lämpiminä päivinä. Kohta montshegorskilaiset rynnistävät happosateiden pieksemille rinteille sieneen ja marjaan, ja rautaromun keräily laantuu vähäksi aikaa.

"Tämähän on pahin kaupunki koko alueella", ambulanssin kuljettaja Aleksei Anatoljevitsh Tsvetkov puuskahtaa Montshegorskissa, merkillisen Hirvipatsaan juurella. "Kuka normaali ihminen täällä asuu? Mutta minulla ei ole muuta paikkaa, koko suku on täällä. Vaimo oli viisaampi, löysi pakistanilaisen miehen ja häipyi." Montshegorskin Hirvipatsas on merkillinen, sillä se esittää pelkkää hirveä. Vallankumouksen tai Suuren isänmaallisen sodan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Mäelle kaupungin toiselle laidalle tosin on noussut uuden ajan monumentti: viime kuussa vihitty upea katedraalikirkko, jonka kupoleihin kuulemma kulahti neljä kiloa kultaa. Sisällä ikonostaasin edessä suntio, nikkelitehtaan sähkömies Andrei Popov harkitsee pappisuraa.

Aljosha seisoo vaaran laella alueen pääkaupungin Murmanskin pohjoislaidalla ja katsoo ylpeästi vasemman olkansa yli, yli hiljenneen konttisataman, laivanhylkyjen hautausmaan ja kohti Kuoleman laaksoa: sinne pysähtyivät saksalaiset, kun neuvostonapapiiriä puolustettiin.

Parinsadan reaktorin maa Aljosha on 70-metrinen patsas, jonka juurelle sytytetty ikuinen tuli on sammunut. Silti tuoreet avioparit käyvät yhä jättämässä kylmenneen kaasulampun viereen kukkaviuhkojaan.

Sankarikaupungin kadut ovat siistit, ilma puhdas eikä kraanavesi haise. Nuoriso kokoontuu korkean Arktika-hotellin diskoon lauantai-iltana synkeäilmeisten "nyrkkeilijöiden" valvoessa aulan järjestystä. Kotimatka paikallisen Viiskulman eli valtaisan keskusaukion ja sen puiston lävitse käy yleensä ilman rähinöitä.

Poppelit voivat Leninin valtakadun varrella hyvin ja syreenit kukkivat, kiitos paitsi Golf-virran myös kaupungin venäläisittäin falskaavan kaukolämpöverkoston. Aurinko paistaa yötä päivää täydeltä terältä ja ulkona on iltapäivisin lähes helle. Tällainen oli kuulemma päivä silloinkin, kun Nikita Hrushtshev käväisi Murmanskissa ja uhkasi saman tien lopettaa kaikki pohjoisen palkanlisät.

Tähtisen Kari on silti pahalla tuulella.

"Viikon olin Suomessa ja heti räjäyttivät kantapöydän", Tähtinen valittaa.

Pitää paikkansa. Poljarnyje Zory -hotellin pubissa räjäytettiin toissa viikolla pommi herra tietää kenen toimesta, joten Tähtinen joutui istumaan snack-baarin puolella. Tähtinen johtaa suomalaisen Tiivin yhteisyritystä, joka tekee tunturilla Murmanskin vieressä ikkunoita yli sadan duunarin voimin.

Ei hätää, parin päivän päästä pubi olikin jo auki ja palvelu pelasi. Tähtistä ei näkynyt, mutta Teksasin insinöörit olivat myymässä Gazpromille kaasupumppuja olutlasin ääressä.

Niin että mikäs täällä hätänä?

"Luennoin siitä aikani opettajakorkeakoulun oppilaille", sanoo biologiprofessori Natasha Vasiljevskaja viileässä keskustan kahvilassa. "Mutta se kävi henkisesti niin raskaaksi, että lopetin ja keskityin omaan alaani eli ekosysteemeihin ja luonnon kiertokulkuun." Natalia Vasiljevskaja esitteli oppilaille kauhukuvia erilaisista ekokatastrofeista ja ydinonnettomuuksista. Siitä, kuinka sienipilvi nousee Murmanskin vuonon ylle ja radioaktiivinen hyökyaalto kastelee kaupungin.

"Kuola on maailman suurin ydinreaktorien kasauma. Täällä on parisataa reaktoria voimalareaktorit ja ydinkäyttöisten alusten reaktorit yhteen laskien, kaikista ohjuksista puhumattakaan", Vasiljevskaja huomauttaa. "Nykyajan ruutitynnyri." Kesäkuun alussa Suomeenkin kantautui tietoja, että Jäämerellä olisi sattunut jonkinmoinen haveri venäläiselle ydinsukellusveneelle. Viranomaiset kiistivät, puhuivat harjoituksesta eivätkä länsinaapureiden säteilymittarit värähtäneet. Seuraavana päivänä kansainväliset uutistoimistot välittivät tietoa, että kyllä sieltä jotakin käryä oli nähty.

Murmansk oli samaan aikaan paniikissa. Kouluissa ja lastentarhoissa jaettiin jodia, ja vasta seuraavaksi muistettiin huomauttaa, ettei sitä kannata lapata pikkupentuihin aivan rajattomasti. Alueen johto kuvernööriä myöten istui paikallisessa televisiossa vakuuttamassa, ettei syytä paniikkiin ole. Mitä vaiko ei mitään oli tapahtunut, siitä ei pahemmin kuultu.

Jätteenkäsittelylaitos kaupungin laidalle Kaupunkia vaivaa epäluulo. Rostan kaupunginosan edustalla, Aljosha-patsaan juurella, makaa vanha Lepse-laiva täynnä laivaston ydinkäyttöisten alusten nestemäistä, radioaktiivista jätettä. Venäläiset rakentavat parhaillaan norjalaisten ja yhdysvaltalaisten kanssa jätteenkäsittelylaitosta Murmanskin pohjoislaidalle.

Kiinteätä jätettä seisoo Andrejevin lahdella Jäämeren rannalla betoniastioissa. Neuvostoaikoina ydinjätettä upoteltiin merialueille vapaamielisesti.

Mitä näistä. Maanantaina suuri atomimurtaja suuntaa kohti Pohjoisnapaa kyydissään läntisiä miljonäärejä, jotka ovat maksaneet eksoottisesta reissustaan mansikoita. Finnairin kone on taas kyydinnyt lohijokien varsiin perhokalastajia, jotka maksavat viikon reissusta kuulemma kymppitonnista 40000:een markkaan.

Kymmenvuotias Oksana saa kolmelta yöllä viitosen Kapteeni Burkovin kadulla, ostaa pussin makaronia ja vie sen kotiin pyrähtääkseen saman tien takaisin pummaushommiin. Aamulla Pietarin valtatien varsilla myydään taas luvatonta lohta. Ja ketunnahkoja, reilut parisataa per raato - nahkakolhoosi kun maksaa palkkoja luonnossa.

"Ai Suomesta", 23-vuotias nahkakauppias Viktorina huokaa pettyneenä. "Eivät suomalaiset ja norjalaiset mitään osta, venäläisillä vaan on varaa turkiksiin." Tuntureilla on lunta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää