Ulkomaat

Ruanda näyttää taas sotivan naapurissa

Tilaajille

NAIROBI/KINSHASA-Ruanda osoittaa jälleen kerran, ettei koko ole aina ratkaisevaa, kun on kyse iskuvoimasta Afrikan politiikassa.

Pieni teetä ja kahvia kasvattava valtio tunnetaan parhaiten noin 800000 ihmisen hirveästä joukkomurhasta 1994. Valtava naapuri, Kongon demokraattinen tasavalta, syyttää Ruandaa nyt kapinan ruokkimisesta presidentti Laurent Kabilaa vastaan.

Ruanda kiistää, mutta diplomaattien, avustusjärjestöjen ja taistelualueiden asukkaiden mukaan näyttö pienen maan osuudesta sotaan on musertava.

Diplomaatit pelkäävät nyt, että Ruandan mukaantulo saattaa johtaa Kongossa pitkälliseen selkkaukseen tai maan jakoon.

Kuitenkin juuri Ruandalla oli muiden alueen valtioiden ohella suuri osuus Kabilan saattamisessa valtaan runsas vuosi sitten. Edellisen kapinan juuret näyttivät melkein samoilta kuin Suurten järvien alueen tuoreimmassa kriisissä.

"Ruandalla ei ole mitään erityistä syytä sekaantua Kongon sisäiseen tilanteeseen", sanoi Ruandan presidentti Pasteur Bizimungu vieraillessaan Sambiassa keskiviikkona.

Mobutu syytti,

Ruanda kiisti Afrikan tarkkailijoista saattaa tuntua, että tämä on kuultu ennenkin. Kun Kabilan vallankumous alkoi lokakuussa 1996, silloisen Zairen diktaattorin Mobutu Sese Sekon hallitus esitti samoja syytöksiä Ruandaa vastaan.

Ruanda kiisti syytteet silloin, kuten nytkin, mutta myönsi osuutensa, kun todisteita oli kasautunut ylen määrin.

Kabila oli ollut vuoteen 1996 saakka vähäinen kapinapäällikkö Etelä-Kivussa, jossa kyti kiista Mobutun hallituksen kieltäydyttyä myöntämästä Zairen kansalaisuutta banyamulenge-kansalle. Nämä ovat Ruandan tutseja, jotka siirtyivät nykyisen rajan yli runsaat 150 vuotta sitten.

Banyamulengeja vainosivat yhä ankarammin yli miljoona Ruandan hutua, jotka olivat paenneet Zaireen 1994, koska he pelkäsivät kostoa 800000 tutsin ja maltillisen hutun murhasta.

Todellisten pakolaisten joukossa oli tuhansia entisiä Ruandan armeijan sotilaita ja pelättyjä hutujen Interahamwe-miliisin jäseniä. Nämä käyttivät pakolaisleirejä tukikohtina hyökkäyksilleen Ruandaan.

Ruanda sai

tekosyynsä Kiista kansalaisuudesta antoi Ruandalle tekosyyn, jota se oli kauan etsinyt. Ruandan tukema Kabila nousi tuntemattomuudesta uskottavaksi Mobutun haastajaksi. Kabila sai tukea ennen muuta banyamulengeilta ja Ruandan joukoilta, ja valtasi Zairen vajaassa puolessa vuodessa.

Ruandan pinta-ala on vain 26338 neliökilometriä. Maa on lähes 90 kertaa pienempi kuin Kongo, jonka pinta-ala on 2344885 neliökilometriä, mutta Ruandalla on kauan ollut suuri vaikutusvalta naapuriinsa.

Monet Kabilan lähimmistä avustajista olivat ruandalaisia, hänen sotilaalliset neuvonantajansa tulivat Ruandasta. Kongon pääkaupungin Kinshasan asukkaat ovat jo kauan valittaneet, että heitä hallitsevat "muukalaiset".

Kabila joutui yhä ankarampaan kotimaiseen paineeseen, ja samalla Ruanda valitti, ettei Kabila vastustanut kyllin lujasti Kongon itäosissa toimivia hutukapinallisia. Kabilan välit Ruandaan ja toiseen mahtitekijään Ugandan presidentti Yoweri Museveniin heikkenivät.

Kabila karkotti

entiset ystävät Liitto loppui käytännössä viime viikolla, kun Kinshasa ilmoitti karkottavansa kaikki Ruandan joukot. Ruanda tosin sanoi, että se kutsui itse joukkonsa pois.

Kapina puhkesi muutaman päivän kuluttua itäisessä Kongossa. Kinshasan mukaan kapinan ytimenä ovat banyamulenget, mutta se syyttää myös Ruandaa avoimesta hyökkäyksestä.

Ruandassa on vain noin seitsemän miljoonaa asukasta - näistä noin 85 prosenttia hutuja - mutta sen tutsien johtamaan armeijaan kuuluu noin 35000 miestä. Armeija osoitti lujuutensa kukistamalla aiemman kansanmurhahallituksen.

Ruandan armeijan taistelukokemus Kabilan vallankumouksen aikana merkitsee, että jos ruandalaiset päättävät osallistua taisteluihin vakavissaan, ei Kongon hallitusta tukevilla joukoilla ole suuria mahdollisuuksia pysäyttää heitä.

Itäinen Kongo on joka tapauksessa hyvin kaukana Kinshasasta. Kun Kivun lentokentät ovat kapinallisten hallussa, vie kuukausia kuljettaa joukkoja halki maan, joka on kaksi kertaa Länsi-Euroopan kokoinen ja maailman tiheimpiin kuuluvien metsien peitossa.

Tulevaisuus huolettaa diplomaatteja. Vaikka Kabila kaatuisikin, tulee uudesta valtaa pitävästä liittoutumasta Kinshasassa luultavasti yhä heikko. Johtava EU:n diplomaatti uskoi, että Ruandalle länsirajan varmistaminen on tärkeämpää kuin Kongon uuden johdon luominen. Rajan turvallisuus taas vaatisi Kongon itäosan lujaa miehitystä ja siellä olevien hutukapinallisten tuhoamista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää