Ulkomaat    |   Alkuvoimaiset, alkuperäiset

Penaneilta katoaa maa jalkojen alta

Puutavarayhtiöitä vastaan taistelevien Malesian alkuperäisasukkaiden keinot alkavat olla vähissä

Tilaajille

"Pahaa jälkeä. Puutavarayhtiöt ovat tehneet pahaa jälkeä." Näin kommentoi itämalesialaisen Sarawakin osavaltion tilannetta Mary Asunta, joka toimii kansainvälisessä Friends of the Earth -järjestössä. Asuntan erityisenä huolenaiheena on Sarawakissa asustava alkuperäisheimo penan, joka herää aamuisin moottorien pärinään ja kaatuvien puiden tömähdyksiin.

"Itku nousee kurkkuun, kun kuulen raivaustraktoreiden ja sahojen äänet. Mutta mitä pystyn tekemään, en yhtään mitään", totesi yksi penan-heimon päämiehistä, Juwin Lihan kaksi vuotta sitten uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Penaneiden sitkeä taistelu monikansallisia puutavarayhtiöitä vastaan on ollut maailman alkuperäisasukkaiden suurimpia innoittajia. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa reservaatteihin siirretyt alkuperäisheimot vaativat takaisin siirtomaaisännille menettämiään alueita, mutta penaneiden tapauksessa maata vedetään suoraan heidän jalkojensa alta.

Oikeussaleissa taistelun tulokset ovat jääneet kuitenkin melko vaatimattomiksi. Nyt näyttääkin siltä, että kamppailu elinalueen säilyttämisestä polkee paikallaan ja että turhautuneiden penaneiden ainoa toivo on näyttävien mielenosoitusten ja protestien järjestäminen.

Viimeksi puolitoista vuotta sitten Malesian poliisi pidätti neljä penania, jotka yrittivät omien sanojensa mukaan "neuvotella" Sarawakissa hakkauksia tehneen Samling-yhtiön kanssa. Poliisin mukaan pidätetyt olivat kuitenkin tuhonneet yhtiön rekka-auton.

Lisäksi penanit ovat pystyttäneet tiesulkuja ja turmelleet hakkuukalustoa perinteisillä myrkkynuolilla ja puhallusputkilla.

Penaneiden kyseenalaisten protestointikeinojen valoisa puoli on se, että vaikka päättäjien korvat eivät vieläkään kallistu heidän vaatimuksilleen, suuren yleisön mielenkiinto on vihdoin heräämässä.

Lannevaatteista

verryttelyhousuihin Malesia tuottaa lähes puolet maailman trooppisesta puusta, ja suurin osa raaka-aineesta tulee Borneon saarella sijaitsevista Sarawakin ja Sabahin osavaltioista. Hakkuut aloitettiin 1970-luvulla ja puuta viedään pääasiassa Japaniin, Taiwaniin ja Koreaan. Suuryhtiöistä mukana on esimerkiksi japanilainen Mitsubishi.

Maailmanpankin tuoreiden arvioiden mukaan Sarawakin metsiä hakataan neljä kertaa suosituksia nopeammin. Sama raportti väittää, että mikäli hakkuita jatketaan nykyiseen tahtiin, Borneon metsistä on kymmenen vuoden kuluttua jäljellä vain muutama kanto. Tilanteen harmillisuutta lisää se, että tutkijat pitävät Borneon sademetsiä maailman vanhimpana ja rikkaimpana ekosysteeminä.

Penanit ovat jääneet sananmukaisesti suuryhtiöiden jalkoihin, vaikka hakkuut koskettavat myös muita Sarawakin etnisiä ryhmiä. Penanaiden 10000-jäseninen, keräilytalouden varassa elävä heimo on kuitenkin sekä aineellisesti että henkisesti täysin riippuvainen sademetsästä.

Vielä muutama vuosikymmen sitten lannevaatteisiin pukeutuneet penan-miehet vaeltelivat Pohjois-Borneon metsissä, jahtasivat villisikoja ja yöpyivät lehvien suojassa. Nyt metsät ovat harvennettuja ja villisiat vähissä. Lehvät ovat vaihtuneet paalujen päälle pystytettyihin majoihin ja lannevaatteet verryttelyhousuihin.

Naurettavat

korvaukset Metsäyhtiöt ovat puolustelleet hakkuitaan sillä, että ne maksavat alkuperäisasukkaille korvausta menetetyistä maa-alueista. Esimerkiksi vuonna 1996 Long Galohin viidakkokylän asukkaille maksettiin vajaat 40000 markkaa vuodessa, mitä pidetään naurettavan pienenä summana.

"Hallitus sanoo maan kuuluvan meille, mutta yhtiöt vain tulevat ja ottavat mitä tahtovat", valitteli kylän päällikkö Liman Abon AP:lle.

Silloin harvoin kun alkuperäisheimot ovat yrittäneet vetää puutavarayhtiöitä oikeuteen, kiistat ovat päättyneet lähes poikkeuksetta yhtiöiden voittoon.

Malesian hallitukselta alkuperäisasukkaiden on turha hakea tukea, sillä seitsemän miljardin markan vuosittaiset tulot puunviennistä ovat ostaneet päättäjien mukaan Sarawakin eksoottisesta takapajulasta nykyaikaiseksi onnelaksi. Teollisuuden kerrotaan työllistäneen satatuhatta ihmistä, ja metsätiet ovat avanneet yhteyksiä köyhiin, eristyneisiin saaren kolkkiin.

Uusi uhka

edessä Metsäyhtiöiden lisäksi alkuperäisheimot kohtasivat hiljattain uuden uhkatekijän, kun ruotsalais-sveitsiläinen suuryhtiö ABB voitti Bakunin padosta järjestetyn urakkakilpailun. Sarawakiin rakennettava pato, joka johtaa noin 9000 ihmisen evakuointiin ja hukuttaa alleen lähes 70000 hehtaaria maata, on joutunut paikallisten ihmisten kiivaan vastarinnan kohteeksi.

Tällä hetkellä he keräävät nimiä ABB:lle lähetettävää protestia varten. Tukea he ovat saaneet esimerkiksi Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin korkeimmalta oikeudelta, jonka mukaan padosta tehty ympäristövaikutusten arviointi hyväksyttiin laittomasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää