Ulkomaat

Ukdjkflöflföfgölfglö jujsiwkdlld ,mklxzlködfzklözföäzjfkfkfkfjnffkkvllflööfööfööföföfödf

Tilaajille

WASHINGTON-Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoitti torstaina, että Yhdysvallat on tehnyt aseellisia iskuja tukikohtiin Afganistanissa ja Sudanissa. Clintonin mukaan hyökkäykset olivat vastaus pommi-iskuihin Keniassa ja Tansaniassa.

"Yhdysvallat hyökkäsi tänään yhteen maailman aktiivisimmista terroristitukikohdista. Se sijaitsee Afganistanissa, ja sitä pitävät yllä Osama bin Ladeniin yhteydessä olevat ryhmät", Clinton sanoi.

Bin Laden on syntyjään saudiarabialainen miljonääri, jota Yhdysvallat epäilee syylliseksi Kenian ja Tansanian pommi-iskuihin.

"Tänään olemme iskeneet takaisin", Clinton sanoi iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Iskut

ajoitettiin iltaan Yhdysvaltain asevoimien komentaja Hugh Shelton kertoi pian Clintonin ilmoituksen jälkeen, että iskujen kohteena oli Afganistanissa seitsemän leiriä, jotka muodostivat yhden tukikohdan. Paikalla on Sheltonin mukaan ollut noin 600 ihmistä.

Sudanissa kohteena oli Sheltonin mukaan "teollisuuslaitos" pääkaupungin Khartumin lähellä. Clintonin mukaan Sudanin kohteella "on tekemistä kemniallisten aseiden kanssa".

Shelton kertoi, että iskut tehtiin puoli kahdelta Yhdysvaltain itärannikon aikaa, eli illalla sekä Afganistanin että Sudanin aikaa. Kenraalin mukaan ajankohta valittiin siten, että siviiliuhrit jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Sheltonin kanssa tiedotustilaisuutta pitänyt puolustusministeri William Cohen kieltäytyi heti kertomasta, miten iskut tehtiin ja miten laajoja ne olivat. Cohenin mukaan ensin oli varmistettava, että operaatio on tehty kunnolla loppuun asti. Puolustusministeri kuitenkin sanoi noin puoli kymmeneltä illalla Suomen aikaa, että iskujen piti olla jo ohi.

Vastaus

terroristeille "Lähetämme nyt selvän viestin: terroristeille ei ole turvapaikkaa", Cohen julisti.

Cohen ja Shelton sanoivat, että hyökkäykset eivät olleet pelkästään kosto Kenian ja Tansanian pommi-iskuista, vaan osa pitempiaikaisempaa kamppailua terrorismia vastaan.

"Tämä on ollut itsepuolustusta jatkuvaa terrorismin uhkaa vastaan", Shelton selitti.

Cohen kertoi, ettei hänellä ollut aavistustakaan Osama bin Ladenin olinpaikasta. Yhdysvaltain hyökkäyksen tarkoituksena oli hänen mukaansa vaurioittaa bin Ladenin terroristitoimintojen "perusrakennetta".

"Suunnitelma oli iskeä näihin kohteisiin riittävän voimakkaasti, jotta niiden toiminta keskeytyisi - ja toivon mukaan riittävbän lujaa, jotta ne tuhoutuisivat", Cohen sanoi.

Presidentti keskeytti lomansa Clinton luetteli neljä syytä hyökkäykseen. Presidentin mukaan iskujen kohteena olleet terroristit olivat osallistuneet Kenian ja Tansanian iskuihin ja syyllistyneet verilöylyihin aiemminkin.

Lisäksi Clinton väitti, että terroristit suunnittelivat uusia iskuja sekä yrittivät hankkia kemiallisten aseita ja muita joukkotuhovälineitä.

Presidentti keskeytti lomansa ilmoittaakseen hyökkäyksestä pikaisesti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Martha's Vineyard -saarella. Clinton matkusti lomaltaan Washingtoniin neuvottelemaan turvallisuusneuvonantajiensa kanssa. Hänen oli määrä palata Martha's Vineyardille myöhemmin torstaina tai perjantaina.

Cohen kiisti yhteyden seksiskandaaliin Heti kun tieto hyökkäyksestä tuli torstaina, Washingtonissa heräsi kysymys, yrittääkö Clinton iskulla siirtää huomion pois asemaansa uhkaavasta seksiskandaalista. Puolustusministeri Cohen sanoi, etteivät presidentin vaikeudet kotona vaikuttaneet hyökkäyspäätökseen.

"Ainoa syy tämän takana on halu suojella amerikkalaisia terrorismilta", Cohen vakuutti. Hänen mukaansa hyökkäystä oli suunniteltu useita päiviä.

Pakistanilaislähteet kertoivat CNN-televisiolle, että amerikkalaiset olivat kehottaneet kansainvälisiä avustusjärjestöjä vetämään työntekijöitään turvaan Afganistanin puolelta. Cohen ei vielä myöhään illalla Suomen aikaa pitänyt mahdottomana uusia iskuja.

Sudan kuuluu maihin, jotka Yhdysvallat on julistanut terrorismin tukijoiksi. Amerikkalaiset ovat viime aikoina arvostelleet ankarasti myös kiihkoislamilaista Taleban-sissiliikettä, joka hallitsee lähes koko Afganistania.

Yhdysvaltain ulkoministeriön vuotuisen raportin mukaan Sudan on "turvapaikka, kohtaamis- ja koulutuspaikka kansainvälisille terroristijärjestöille". Taleban taas on raportin mukaan tarjonnut hallitsemillaan alueilla ulkomaisille ryhmille koulutustiloja.

Ukdjkflöflföfgölfglö jujsiwkdlld ,mklxzlködfzklözföäzjfkfkfkfjnffkkvllflööfööfööföföfödf AP WASHINGTON-Presidentti Bill Clinton ilmoitti torstaina määränneensä Yhdysvaltain asevoimat iskemään "terroristilaitoksiin" Afganistanissa ja Sudanissa kostoksi suurlähetystöjen pommituksista Afrikassa.

Clinton sanoi määränneensä hyökkäykset, koska meillä on "vakuuttavaa informaatiota, jonka mukaan he ovat suunnitelleet lisää terroristihyökkäyksiä".

"Tänään olemme iskeneet takaisin", presidentti julisti.

Pommit räjähtivät 7. elokuuta Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian suurlähetystöissä. 247 sai surmansa Keniassa ja 10 Tansaniassa. Yli viisi tuhatta ihmistä haavoittui. Suurin osa heistä oli kenialaisia.

Presidentti sanoi, että Yhdysvallat iski terroristitukikohtaan Afganistanissa ja kemiallisten aseiden tuotantolaitokseen Sudanissa.

"Avainrooli

pommituksissa" "Meillä on vakuuttavaa todistusaineistoa, jonka mukaan näillä ryhmillä on ollut avainrooli suurlähetystöjen pommittamisessa Keniassa ja Tansaniassa", Clinton sanoi.

"Terroristeille ei saa jäädä epäilystäkään siitä, että heidän uhatessaan Amerikka suojelee kansalaisiaan", hän sanoi.

Puolustusministeri William Cohen sanoi Pentagonissa, että "olemme ryhtyneet näihin tekoihin vähentääksemme näiden terroristien toimintakykyä".

Clinton teki huomautuksensa ennen kuin keskeytti lomansa Martha's Vineyard -saarella palatakseen Washingtoniin.

Hän oli perheensä kanssa lomaillut siellä seksiskandaalinsa keskellä.

Clinton sanoi, että ryhmät, joiden kimppuun käytiin olivat yhteydessä Osama bin Ladeniin, saudimiljonääriin, jota Yhdysvallat syyttää terrorismin pääsponsoriksi.

Sudanissa kohde oli pääkaupungin Khartumin lähellä.

Sitä pommitti kaksi tai kolme lentokonetta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää