Ulkomaat    |   Alkuvoimaiset,alkuperäiset

Inuiittien itsehallinto lähenee

Kanadan alkuperäisasukkaiden Nunavut-territorion hallitus aloittaa ensi huhtikuussa

Tilaajille

Kanadan Luoteisissa territorioissa lasketaan päiviä. Vielä vähän yli seitsemän kuukautta, ja alue jaetaan kahteen osaan: läntisiin Luoteisterritorioihin ja Nunavut-territorioon.

Edellisen asukkaille muutos ei ole merkittävä, mutta jälkimmäisen tulevat haltijat kokevat kauan odotetun hetken.

He, Kanadan inuiitit, saavat oman, kahden miljoonan neliökilometrin kokoisen itsehallintoalueen, joka kattaa huikeat 20 prosenttia Kanadan pinta-alasta. Suoran omistusoikeuden inuiitit, kansankielellä eskimot, saavat hieman Suomea suurempaan, 350000 neliökilometrin kokoiseen alueeseen.

Seitsemän vuotta sitten allekirjoitettu sopimus Nunavutista, eli "kansan maasta", saattoi päätökseen yhden Kanadan historian synkimmistä luvuista: se teki sorretusta inuiittiyhteisöstä Pohjois-Amerikan suurimman maanomistajan. Lisäksi inuiitit saivat oikeuden metsästää ja kalastaa myös muualla Koillis-Kanadassa.

Inuiitit ratifioivat sopimuksen marraskuussa 1992, ja Kanadan pääministeri sinetöi päätöksen allekirjoituksellaan puoli vuotta myöhemmin.

Inuiittien puolesta neuvotellut John Amagoalik katsoi alkuperäisasukkaiden saavuttaneen sopimuksen myötä ensimmäisen kerran kattavat Kanadan kansalaisoikeudet, joita he olivat havitelleet siitä lähtien, kun ensimmäiset eurooppalaiset tutkimusmatkailijat saapuivat heidän maaperälleen satoja vuosia sitten.

Aivan omakseen inuiitit eivät Nunavutia saaneet, sillä alueen 22000 asukkaasta "vain" 17500 on alkuperäisasukkaita. Inuiittien määrällinen enemmistö takaa kuitenkin sen, että päätösvalta pysyy tiukasti heidän käsissään.

Luonnonrikkaudet

valtaväestölle Manitoban maakunnan rajalta Pohjoisnavalle ulottuva Nunavut on pääosin tundraa ja arktista erämaata, ja sitä pidetään yhtenä maapallon harvaan asutuimmista alueista. Alueella on kuitenkin runsaasti öljy- ja kaasuesiintymiä. Suurin osa esiintymistä sijaitsee niillä seuduilla, joihin inuiiteilla ei ole käyttöoikeuksia.

Yksi Nunavut-sopimuksen keskeisistä ehdoista liittyikin juuri luonnonvaroiltaan rikkaisiin alueisiin. Vastineeksi itsehallinnostaan inuiitit luopuivat suurimmasta osasta koko Nunavutia koskevista vaatimuksistaan. Korvaukseksi heille maksetaan 14 vuoden aikana noin 4,5 miljardin markan rahallinen korvaus.

Nunavutin vahvuuksina nähdään sen kuvauksellinen luonto, ja huhtikuussa työnsä aloittava hallitus aikoo panostaa voimakkaasti turistien houkuttelemiseen. Esimerkiksi brittiläiset tuntevat vetovoimaa pohjoiseen erämaahan, villieläimiin ja kulttuurikiertueisiin. Yhdeksi suositummista vetonauloista veikataan Nahannin kansallispuistoa, jossa järjestetään kanootti- ja kumiveneretkiä seikkailunhaluisille turisteille.

Lisäksi matkailijoita aiotaan houkutella muun muassa Wood Buffalo -puiston biisoneilla sekä kaksi kertaa Niagaran kokoisilla vesiputouksilla.

Edessä

kolme kansakuntaa?

Vaikka Nunavut-sopimuksen on virallisissa kommenteissa katsottu tekevän Kandasta entistä yhtenäisemmän sekä poliittisesti että taloudellisesti, se saattaa antaa uutta vauhtia valtion hajoamiselle.

Osa Kanadan vasemmistosta on ajanut maan viipaloimista kolmeen erilliseen kansakuntaan - ranskankieliseen Quebeciin, englanninkieliseen Kanadaan sekä alkuperäiskansojen alueeseen. Ammattiyhdistysliikkeen, naisjärjestöjen ja eriläisten kansallisten ryhmittymien mukaan inuiittialueen luominen on keskeinen osa kaavailtua kolmen kansakunnan mallia. Se taas on herättänyt pahaa verta niiden parissa, jotka kannattavat yhtenäistä Kanadaa.

Lisäksi Nunavutin syntymistä ovat arvostelleet ne, jotka pelkäävät, ettei uusi territorio selviä sille asetetuista haasteista. Kanadalaisen Globe and Mail -lehden mukaan alueella on Kanadan heikoimmat sosiaaliset ja taloudelliset olot, ja kun palapeliin yhdistetään vielä raaka ilmasto ja pitkät välimatkat, on selvää, ettei nunvutilaisten tulevaisuus ole pelkkää korkealentoa.

Lehti korostaa epäilyjään luettelemalla muutamia esimerkkejä Nunavutin ankeasta arjesta: kolmasosa asukkaista elää sosiaalihuollon varassa, ja itsemurha-, teiniraskaus- ja alkoholismiluvut ovat huomattavasti keskimääräistä korkeammat.

Asukkaiden vuosittaiset tulot jäävät noin 40000 markkaan, ja elinkustannukset ovat Nunavutissa 160 prosenttia kansallisen tason yläpuolella.

Toisaalta inuiittien tulevaisuutta voi tarkastella siltäkin kannalta, että alkuperäisasukkaita lähellä oleva hallitus tarjoaa paremmat mahdollisuudet ongelmien ratkaisemiseen. Näkemyksen on pukenut sanoiksi inuiitteja edustavan järjestön johtaja Jose Kusugak: "Kanadan liittovaltion ja Luoteisten territorioiden hallitukset ovat olleet olennainen osa ongelmaa. Kun eri rotua edustavat ihmiset hoitavat asioitasi, se luo valtavan tarpeettomuuden tunteen", hän perusteli useimpien maailman alkuperäiskansojen tuntemuksia.

Kanadan inuiitit ovat siirtymässä metsästyksestä kaupankäyntiin -Inuiitit ovat Kanadan, Grönlannin, Alaskan ja Siperian alkuperäisasukkaita,joiden uskotaan olevan aasialaista alkuperää -Kanadan inuiitit asuvat maan pohjoisosissa -Eurooppalaisten saavuttua Kanadaan 1700-luvulla alueella asui noin 200 000 intiaania ja inuiittia -Määrä väheni tilapäisesti,mutta on jälleen nousussa,ja tällä hetkellä Kanadassa on noin 27 000 inuiittia,eli 0,1 prosenttia maan asukasluvusta -Inuiittien tärkein elinkeino,metsästys,on kärsinyt turkisten kysynnän vähenemisestä,ja nykyisin he ovat pitkälti riippuvaisia valtion sosiaaliavusta -Lisäksi inuiitit ovat alkaneet kerätä tuloja kaupankäynnistä ja turismista Sarja päättyy. Edelliset osat julkaistu

2. 8, 6. 8, 11. 8, 15. 8. ja 19. 8.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää