Ulkomaat

Terrori-isku, kostoisku vai suojeluele?

Tilaajille

Kun toistaiseksi tuntemattomat ryhmät iskivät Yhdysvaltojen lähetystöihin Afrikassa, tiedotusvälineet puhuivat terrorismista.

Kun Yhdysvallat kaksi viikkoa myöhemmin iski syyllisiksi oletettujen ryhmien tukikohtiin Sudanissa ja Afganistanissa, kyseessä kerrottiin olleen amerikkalaisten suojelemiseen tähdännyt kostoisku. Kukaan ei syyttänyt Yhdysvaltoja terrorismista.

Mikä on terrori-isku? Kuka on terroristi? Yksinkertaisilta vaikuttavia peruskysymyksiä, joihin useimmat vastaisivat suunnilleen näin: terrori-isku on hirmuteko, jonka takana on häikäilemätön ihminen.

Asia on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Tutkija Jyrki Käkösen mukaan terrorismi on sana, jota käytetään liian väljästi.

"Terrorismi on väkivaltaa ihmisiä vastaan. Terroristi taas on henkilö, joka kuuluu väkivaltaisia keinoja käyttävään organisaatioon. Kaikki organisaation jäsenet eivät kuitenkaan ole terroristeja, sillä vain osa on mukana käytännön iskuissa", Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen johtajana toimiva Käkönen selvittää.

Käkösen mukaan oleellinen osa terrorismia on usko. Terroristijärjestöjen edustajat ovat vakuuttuneita siitä, että tavoitteet täyttyvät vain väkivallan avulla. Samalla he ajattelevat väkivallan olevan oikeutettua.

"Kun terroristit iskevät siviilikohteisiin, he haluavat osoittaa vallan haltijoille, etteivät nämä pysty suojelemaan omia kansalaisiaan. Tämän taas toivotaan kääntyvän vallassa olevia vastaan", Käkönen arvelee.

"Toisaalta yksikään ihminen ei ole terroristien mielestä täysin sivullinen. Tämä pätee erityisesti demokraattisiin valtioihin, joissa jokainen (äänioikeutettu) voi osallistua päättäjien valintaan", hän lisää.

Listaukset

subjektiivisia Käkösen mukaan syy siihen, ettei Yhdysvaltojen kostoiskuja Afganistaniin ja Sudaniin pidetty terrorismina, on yksinkertainen. Terrorismi on perinteisesti rajattu valtion ulkopuoliseksi toiminnaksi. Valtiolla taas katsotaan olevan laillinen oikeus käyttää väkivaltaa.

Teoriassa on kuitenkin yksi poikkeus: mikäli valtio "sotii" omia kansalaisiaan vastaan, puhutaan niin sanotusta valtioterrorismista.

Yhdysvallat taas kutsuu omaa toimintaansa "vastaterrorismiksi" tai terrorismin vastaiseksi taisteluksi. Omien rajojensa sisällä se turvautuu erilaisiin lainsäädännöllisiin keinoihin, mutta muualla puhuvat myös aseet. Silloin Yhdysvallat puolustelee toimintaansa sillä, että se käyttää täsmäaseita, jotka "eivät osu sivullisiin".

Yhdysvallat kuuluu niihin valtioihin, jotka listaavat kansainvälisiä terroristijärjestöjä ja niitä tukevia hallituksia. Käkösen mukaan yksikään luettelo ei ole "oikea", sillä jokaisen listan takaa löytyy erilaisia arvo- ja moraalikäsityksiä. Listaamista vaikeuttaa myös se, että monet terroristiryhmät ovat vuosien varrella sirpaloituneet, eli osa ryhmistä käyttää poliittisia ja osa radikaaleja keinoja.

"Näiden lisäksi on vielä ryhmiä, joilla ei ole lainkaan filosofisia tavoitteita, vaan toiminta on puhtaasti rikollista ja liittyy elannon hankkimiseen", Käkönen muistuttaa.

Käkönen korostaa, että monet Yhdysvaltojen leimaamat valtiot eivät välttämättä suoraan tue terrorismia. Toisin sanoen valtio saatetaan leimata terrorismin kannattajaksi vain siksi, että sen maailmankatsomuksen ajatellaan olevan samanlainen kuin joidenkin ääriryhmien.

"Yhdysvallat pitää amerikkalaisia arvoja maailman parhaina. Monien ääriryhmien toiminta saattaakin johtua siitä, että ne tuntevat edustavansa kiellettyä maailmankatsomusta ja pitävät terrorismia ainoana mahdollisena vaikutusväylänä", Käkönen pohtii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää