Ulkomaat    |   Ruotsin vaalit 20.9.1998

Ruotsin demarit haluavat päivähoidon perusoikeudeksi

Puolue yrittää kääntää kannatusta nousuun kalkkiviivoilla

Tilaajille

TUKHOLMA-Ruotsin valtapuolue sosiaalidemokraatit yrittää vielä vaalikampanjan viime metreillä kääntää alaspäin osoittavat kannatuskäyrät nousuun. Vaikka vaaliohjelma julkistettiin lähes neljä viikkoa sitten, demarien hihasta löytyi vielä keskiviikkona uusi kortti.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Göran Persson lupasi Ruotsin radion Eko-uutisten haastattelussa, että myös työttömien vanhempien lapset saavat oikeuden päivähoitoon. Toistaiseksi tällainen mahdollisuus on vain 40 kunnassa.

Persson haluaa, että päivähoidosta tulee samanlainen perusoikeus kuin koulusta ja terveydenhuollosta. Hän ei kuitenkaan osannut täsmentää, miten asia toteutettaisiin käytännössä. Perssonin mukaan lainmuutosta ei tarvita, vaan asiasta sovitaan todennäköisesti Kuntaliiton kanssa.

Perssonin tuorein lupaus jatkaa demareiden lapsiperheitä kosiskelevaa linjaa. Varsinaisessa vaaliohjelmassaan puolue lupasi pudottaa päivähoitomaksuja, mikäli se jatkaa vallassa sunnuntain valtiopäivävaalien jälkeenkin.

Päivähoitopaikka

alle 500 markalla Päivähoitopaikasta saa pulittaa Tukholmassa tulotasosta riippuen 450-2400 kruunua (noin 300-1600 markkaa) kuukaudessa, mikäli lapsia on vain yksi. Demarit lupaavat asettaa maksukaton 700 kruunuun (noin 460 markkaa).

Sosiaalidemokraatit yrittänevät vielä viime hetkillä kosiskella niitä äänestäjiä, jotka näyttävät siirtyneen vasemmistopuolueen leiriin. Demareiden hallituskaudella toteuttamat leikkaukset ovat säikäyttäneet monet puoluetta perinteisesti äänestäneet vähäosaiset.

Kilpailijat eivät luonnollisestikaan sivuuttaneet olankohautuksella Perssonin avausta. Maltillisen kokoomuksen kansanedustajan Chris Heisterin mielestä sosialidemokraatit ovat ottamassa käyttöön "päiväkotivelvollisuuden".

"Tutkimukset osoittavat, että kolme neljäsosaa pienten lapsien vanhemmista haluaa olla pitempään kotona lastensa kanssa. Mutta sosiaalidemokraatit menevät toiseen suuntaan ja vievät vastuuta vanhemmilta", Heister sanoi puolueen päivittäisessä vaali-infossa.

Heister viittasi myös Perssonin viime torstaina television puoluejohtajatentissä esittämään näkemykseen. Perssonin mukaan ne vanhemmat, jotka ovat vapaaehtoisesti jääneet kotiin hoitamaan lapsia eivät olisi oikeutettuja yhteiskunnan tukeen. Asiasta nousi melkoinen meteli ja Persson pahoitteli heti lausuntoaan. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut.

Veronalennuskampanjaa ja julkisten menojen supistamista ajava kokoomus ehdottaa alennusten sijaan verovähennyksiä lapsiperheille. Kokoomuksen mukaan näin lisättäisiin vanhempien valinnanvapautta.

Kokoomus on myös tyrmännyt päivähoitomaksujen alennuslupaukset epärealistisina. Puolueen mukaan päätösvalta on kunnilla eikä hallituksella. Demarit ovat asiasta täysin eri mieltä.

Sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen kamppailu äänestäjien sieluista on puolestaan saanut myös koomisia piirteitä. Kommunistien perillispuolueen puoluesihteeri Lars Ohly on kehottanut paikallisosastoja poistamaan seiniltään Leninin kuvat.

Ohly sanoi TV 4:n haastattelussa, ettei vasemmistopuolue halua leimautua leninistiseksi, vaan demokraattiseksi liikkeeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää