Ulkomaat

EU-parlamentti syyttää komissiota hidastelusta ja sotkujen salailusta

Ranskalaislehti Libération väittää komissaari Cressonin sekaantuneen korruptioskandaaliin

Tilaajille

BRYSSEL-EU:n komission maine on saanut monta kovaa iskua viime viikkoina. Petosepäilyt, vaikeneminen julkisuudessa, budjettisääntöjen rikkominen, asiakirjojen häviäminen ja huijaukset virkamieskokeissa . . . Lista on vain pidentynyt.

EU:n parlamentti on raivoissaan komissiolle, koska se ei ole tehnyt tiliä väärinkäytöksistä ja huijauksista selvällä tavalla. Komission puheenjohtaja Jacques Santer aikoo pitää "puolustuspuheen" EU:n parlamentin täysistunnossa ensi tiistaina.

Parlamentti on syyttänyt komissiota hidastelusta selvitysten tekemisessä ja jopa salailusta. Se on uhannut olla hyväksymättä komission laatimaa 1996 vuoden budjettia ja heilutellut kirvestä komissaarien päällä uhkaamalla erottaa koko komission, jos selityksiä ei ala tippua.

Tuorein skandaali liittyy tutkimus- ja tiedekomissaariin Edith Cressoniin, Ranskan entiseen pääministeriin. Hänen väitetään tunteneen läheisesti komission "alihankkijayhtiön" Perry Luxin palkollisen.

Perry Lux palkkasi komissiolle asiantuntijoita kriisiavun hallinnoimiseen. Luxin kanavoimista EU-rahoista on hämärillä teillä vielä miljoonia markkoja. Yhtiön epäillään laittaneen osan rahoista omiin holveihinsa. Komission yksikönjohtaja on erotettu, koska hänen epäillään osallistuneen huijauksiin.

Cressonin Perry Lux -tuttava, hammaslääkäri Ren Berthelot on ranskalaisten lehtitietojen mukaan saanut viime vuosina epäilyttävän paljon houkuttelevia työtehtäviä komissiolta.

Berthelot oli ranskalaisen Libération-päivälehden mukaan muun muassa "tieteellisenä avustajana" komission aids-tutkimuksen hallinnossa, vaikka hän on hammaslääkäri. Lehden mukaan myös Berhelot'n poika ja Cressonin luottotoimittaja työskentelevät ulkopuolisina avustajina komission tutkimusosastolla.

Cresson kiistää

väitteet Komissio on katkaissut kaikki sopimukset Perry Luxin kanssa. Yhtiön johtaja, ranskalainen Claude Perry on haastanut komission oikeuteen sopimusten rikkomisesta. Cresson puolestaan harkitsee Perryn viemistä käräjille, koska tämä on antanut komissaarista lausuntoja lehdistölle.

Cresson kiistää kaikki väitteet eikä kommentoi niitä sen enempää. Hänen tiedottajansa on toistuvasti sanonut, että yksikään komissaari Cressonin 4300 alaisesta ei ole sotkeutunut epäilyttäviin sopimuksiin. EU:n parlamentin tutkimusvaliokunta on vaatinut Cressonia antamaan suhteistaan alihankkijoihin kirjallisen selvityksen.

Lehdelle syyte

kunnianloukkauksesta Cresson kertoi perjantaina tiedottajansa Jimmy Jamarin suulla haastaneensa Libration-lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta.

"Miten me muutkaan uskallamme tehdä juttuja tästä asiasta, kun komissio ei taaskaan kerro mitään? Haastetaanko meidätkin oikeuteen?" kyselivät Brysselin toimittajat.

Cressonin tiedottaja Jimmy Jamar ei sulkenut pois vaihtoehtoa, että komissaari haastaa oikeuteen myös muita eurooppalaisia tiedotusvälineitä. Hän ei kommentoinut varsinaisia tapahtumia mitenkään.

Kansainvälisen toimittajajärjestön API:n edustaja sanoi tiedotustilaisuudessa olleensa viime aikoina erittäin huolestunut siitä, että komissio pyrkii "pelottelemaan ja painostamaan tiedotusvälineitä". Komission päätiedottaja Martine Reicherts kielsi väitteet.

"Me emme voi kieltää jonkin maan kansalaista, tässä tapauksessa Edith Cressonia, nostamasta syytettä. Se kuuluu ihmisen perusoikeuksiin", Reicherts sanoi.

Reicherts kertoi perjantaina myös, että komissio on erottanut jälleen yhden humanitaarisen avun Echo-toimiston työntekijöistä. Virkamies oli järjestänyt komissiolta 90000 markan alihankintasopimuksen puolisolleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää