Ulkomaat

Vaitonainen Holbrooke päätti Kosovo-neuvottelut Belgradissa

Lähteet kertoivat Milosevicin olleen edelleen täysin taipumaton Kosovon kysymyksessä

Tilaajille

BELGRAD/BRYSSEL/LONTOO-Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Hoolbrooke lähti keskiviikkoiltana Belgradista kohti Brysseliä neuvoteltuaan sitä ennen kolmeen otteeseen Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa.

Lähtiessään Holbrooke ei suostunut sanallakaan kommentoimaan keskustelujaan Milosevicin kanssa. Holbrooken matkaa Belgradin pidetään viimeisenä yrityksenä saada Jugoslavia taipumaan YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksiin koskien Kosovoa, jotta Jugoslavia välttäisi Naton suunnittelemat ilmaiskut.

Holbrooken kolmas tapaaminen Milosevicin kanssa kesti lähes neljä tuntia. Lähteet kertoivat, että Holbrooke ei ollut onnistunut taivuttamaan Milosevicia lopettamaan Kosovon konflikti ja suostumaan rauhanneuvotteluihin maakunnan albaanienemmistön kanssa.

Samaan aikaan kun Holbrooke päätti neuvottelunsa Milosevicin kanssa Belgradissa, Lontoossa vallitsi suuri sekaannus siitä, järjestetäänkö torstaiksi sovittua ns. kontaktiryhmän tapaamista lainkaan.

Ryhmä, joka koostuu johtavista länsimaista ja Venäjästä, valvoo Bosnian rauhoittaneen Daytonin sopimuksen toteuttamista.

Britannian ulkoministeriön virkamiehen mukaan kokous olisi peruutettu, mutta Israelissa oleva Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi: "Teen välilaskun Brysseliin ja jatkan sieltä Lontooseen tapamaan kollegani kontaktiryhmän kokouksessa." Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan mukaan "tilanne on paha . . .pahempi kuin olemme kertaakaan nähneet tällä alueella".

Presidentti Bill Clinton varoitti aiemmin keskiviikkona Milosevicia seurauksista, jotka koituvat jos Jugoslavia ei noudata YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä.

Suomi päättää

evakuoinnista tänään Läntiset suurlähetystöt olivat keskiviikkona asteittain vähentämässä toimintaansa Belgradissa pelätessään kostotoimia, jos Nato toteuttaa suunnitelmansa ilmaiskut.

Yhdysvaltain lähetystö supistaa henkilökuntaansa lähipäivinä, ja toiminta jää pienimpään mahdolliseen.

"Suunnittelemme väen vähentämistä hyvin lyhyessä ajassa", eräs lähetystön virkailija kertoi. Hänen mukaansa on mahdollista, että jopa koko lähetystö evakuoidaan.

Suomen suurlähetystön mahdollisesta evakuoinnista päätetään torstaina, osastosihteeri Ritva Miekkoniemi kertoi Belgradista keskiviikkoiltana.

Myös Hollannin lähetystö on "vakavasti kehottanut" kansalaisiaan poistumaan maasta. Muun muassa Saksa, Tanska ja Norja ovat menetelleet samoin. Kanadan lähetystö evakuoi "kymmenen autollista" diplomaatteja perheineen Unkariin jo tiistaina.

Naton pääsihteeri Javier Solana ilmoitti keskiviikkona peruuttavansa suunnitellut matkansa Ranskaan, Kreikkaan ja Turkkiin Kosovon kriisin jatkuvan kiristymisen vuoksi.

"Pysyn täällä koko viikonlopun", Solana sanoi toimittajille Naton päämajassa Brysselissä.

Kun Solanalta kysyttiin, onko nato valmis toimiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, hän vastasi: "Nato tekee itse omat päätöksensä." Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj hylkäsi keskiviikkona Jugoslavian kutsun lähettää valtuuskunta toteamaan, kuinka Jugoslavia on toteuttanut YK:n vetäytymisvaatimuksia Kosovossa. Etyjin tämänhetkisen puheenjohtajamaan Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek sanoi kutsun olleen sisällöltään pettymys.

Geremekin mukaan Etyjin tarkkailijoiden matkassa olisi jotakin mieltä vain, jos heille tarjoutuisi mahdollisuus tutustua vapaasti todelliseen tilanteeseen Kosovossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää