Ulkomaat

Sopimuksen ydinkohdat

Tilaajille

BELGRAD/BRYSSEL-Yhdysvaltain erityislähettilään Richard Holbrooken ja Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin yhdeksän päivää kestäneissä neuvotteluissa sovittiin eri lähteiden mukaan seuraavaa: Holbrooke sanoi, että Milosevic on suostunut avaamaan Kosovon maakunnan ilmatilan Naton valvontakoneille ja päästämään Kosovoon 2000 aseistamatonta Euroopan turvallisuusjärjestön Etyjin tarkkailijaa, jotka valvovat tulitauon ja vetäytymisen toteutumista maasta käsin. Holbrooke haluaa kutsua heitä (sopimuksen) "noudattamisen tarkastajiksi". Serbia takaa heidän turvallisuutensa ja täydellisen liikkumisvapautensa. Naton maajoukkoja Kosovoon ei tule.

Etyj allekirjoittaa sopimuksen 2000 tarkastajasta, joiden on määrä diplomaatin oikeuksin varmistaa pakolaisten liikkumisvapaus ja lopulta järjestää vaalit, kun sellaiset tulevat.

Ilmatarkkailuun käytetään lentokoneita, jotka eivät ole taisteluvalmiudessa. Nato ja Jugoslavia allekirjoittavat niistä muodollisen sopimuksen.

Holbrooke sanoi toivovansa, että venäläiset koneet lentäisivät yhdessä Naton koneiden kanssa sopimuksen toimeenpanijoina.

Länsidiplomaattien mukaan Milosevic on suostunut siirtämään tai poistamaan jonkin verran ilmapuolustusvalmiuksiaan niiltä vyöhykkeiltä, joita Naton koneet partioivat.

Yhdysvaltain välittäjä Christopher Hill jatkaa työtään ja yrittää saada aikaan poliittisen ratkaisun Belgradin viranomaisten ja Kosovon albaanijohtajien kesken.

Taloudelliset pakotteet, jotka estävät Jugoslavialta lainansaannin kansainvälisistä rahoituslaitoksista, jäävät ennalleen.

Jugoslavia antaa omasta puolestaan lausunnon, josta kansainvälinen yhteisö toivoo käännekohtaa Kosovon väestönosien välisiin suhteisiin, Holbrooke kertoi lehdistötilaisuudessaan neuvottelujen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kertoi myönnytyksistä ensimmäisenä sanoen, että Milosevic on taipunut YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen, jossa vaaditaan väkivaltaisuuksien lopettamista Serbian Kosovon maakunnassa, pakolaisten paluun sallimista ja avustusjärjestöjen pääsyä alueelle. Milosevic on myös suostunut Kosovon albaanien kanssa käytävien autonomianeuvottelujen aikatauluun, hän sanoi.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Milosevic on luvannut lopettaa kaikki poliisi- ja sotilasoperaatiot Kosovossa ja vetää joukot niin, että se voidaan varmistaa ja antaa omasta puolestaan lausunnon, jossa hän lupaa osittaisen autonomian Kosovon maakunnalle.

Milosevicin kanslia antoi tiistaina tiedotteen, jossa se korosti, että Kosovo-sopimus alleviivaa maakunnan asemaa Serbian osana.

Etyjin Kosovon valvontakunnassa olisi 2000 jäsenen lisäksi päämajan henkilökunta, edustusto Belgradissa ja kenttätoimistot Kosovon kaupungeissa ja pahiten kärsineissä kylissä, länsidiplomaatit sanoivat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää