Ulkomaat

Yltiöruotsalainen liitto valtatekijäksi Skånessa

Skånen etu -ryhmittymästä pääministerin kotimaakunnan maakäräjien vieroksuttu vaa'ankieli

Tilaajille

TUKHOLMA-Ruotsin pääministeri Göran Persson ei ole juuri nyt erityisen suosittu maan eteläisimmässä maakunnassa, Skånessa. Syynä on Perssonin puuttuminen Skånen aluehallinnossa käytäviin yhteistyöneuvotteluihin. Kiista käy niin kuumana, että maanantaina skånelainen kansanedustaja vaati valtiopäivien perustuslakivaliokuntaa tutkimaan pääministerin toimintaa asiassa.

Jupakka sai alkunsa viime syyskuun vaaleista, jolloin Ruotsissa valittiin edustajat paitsi valtiopäiville myös paikallishallintoon. Kunnanvaltuustojen lisäksi Ruotsissa on myös alueelliset maakäräjät. Niiden toimenkuva on pääosin sama kuin kunnanvaltuustojen, mutta läänikohtainen.

Skånen vaaleissa mikään perinteisistä valtaryhmittymistä ei saanut selvää enemmistöasemaa 149-paikkaisille maakäräjille. Porvaripuolueet saivat 70 paikkaa ja hallitusyhteistyöstä tuttu sosiaalidemokraattien, vasemmistopuolueen ja vihreiden yhdistelmä 73.

Kuusi edustajaa

avainasemassa Vaa'ankieliasemaan nousi ryhmittymä nimeltä Skånes Väl eli Skånen etu kuudella valtuutetullaan. Skånes Väl on ulkomaalaisvastaisten puolueiden yhteenliittymä.

Kun porvaripuolueet esittelivät viime perjantaina ohjelmaehdotuksensa Skånen aluepolitiikasta, ne eivät suoraan sulkeneet yhteistyömahdollisuutta Skånes Välin kanssa. Maltillisen kokoomuksen maakäräjäedustaja Henrik Hammar jopa houkutteli avoimesti radiohaastattelussa Skånes Väliä mukaan koalitioon.

Persson huolestui asiasta siinä määrin, että hän lähetti kirjeen porvarillisten kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien puheenjohtajille. Persson vetosi Lars Leijonborgiin ja Alf Svenssoniin, että he estäisivät puolueidensa paikallisosastojen yhteistyöneuvottelut Skånes Välin kanssa.

Leijonborg ja Svensson lupasivatkin vaikuttaa asiaan, mutta ilmoittivat myös, että ratkaisu on viime kädessä skånelaisten oma asia.

Satikutia

pääministerille Perssonin kirje päätyi viikonloppuna useisiin skånelaislehtiin ja meteli oli valmis. Skånelaiset ovat muutenkin tunnettuja siitä, etteivät he liiemmin välitä Tukholman keskushallinnosta ja monien mielestä Persson ylitti kirjeellään riman.

"On suorastaan noloa, että Perssson, jonka pitäisi keskittyä (Itävallan epäviralliseen) EU:n huippukokoukseen, sekaantuu aluepolitiikkaan", kokoomuksen maakäräjäedustaja Carl Sonesson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Pörtschachin kokoukseen osallistunut Persson puolusteli kirjettään valtakunnallisten puolueiden vastuulla myös paikallistasolla.

Avoimesti siirtolais- ja pakolaisvastaiset ryhmittymät ovat saaneet kannatusta nimenomaan Skånessa, jonne on syntynyt varsin laaja ulkomaalaisväestö. Esimerkiksi maakunnan suurimmissa kaupungeissa Malmössa ja Helsingborgissa ulkomaalaisten osuus asukkaista on Ruotsin kärkeä.

Tunnetuin ulkomaalaisvastaisista ryhmistä on pienessä Sjöbon kaupungissa vaikuttava Sjöbopartiet. Puolueen vaikutusvalta on niin suuri, että Sjöbo on kieltäytynyt ottamasta pakolaisia vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää