Ulkomaat    |   EU ensi vuosituhannella

EY:n tuomioistuimella on yhä laajempaa valtaa

Yhteisöjen käräjiltä Luxemburgista haetaan ratkaisuja asioihin, jotka liittyvät EU:n lakeihin tai toimielimiin

Tilaajille

LUXEMBURG-Vaaleaan peruukkiin ja pitkään mustaan kaapuun verhoutuneen brittiläisen asianajajan äänessä on opeteltua ärtymystä. Hän kuvailee laajasti, miten EU:n komissio on ymmärtänyt täysin väärin Euroopan betonivalmistajien yhdistyksen tarkoituksen.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ensimmäisen asteen ruotsalaistuomari Pernilla Lindh yrittää seurata asianajajan ajatuksenjuoksua. Lindhin ja kollegoiden pitäisi ratkaista, onko komissio menetellyt oikein määrätessään sementtifirmoille vajaan kahden miljardin markan sakot kartellien muodostamisesta.

Suullista sementtikiistan käsittelyä jatketaan päivätolkulla. Se on yksi noin 400 tapauksesta, jotka yhteisöjen tuomioistuin tänä vuonna ratkaisee. Päätös venyy ensi vuoden puolelle, jolloin tuomioistuin julkistaa satojen sivujen mittaisen päätöslauselman.

Yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta unionin asioissa on kasvamassa. Samalla kasvavat tulkintaerimielisyydet siitä, kuuluuko jokin asia tuomioistuimen käsiteltäväksi vai ei. Vain juristit voivat lopulta ymmärtää asioita.

"Tämä on käyttökelpoinen tuomioistuinjärjestelmä, vaikkei niin helppo", yhteisöjen tuomioistuimen suomalaistuomari Leif Sevón sanoo.

Luxemburgiin

vain EU-asiat Monelle EU-kansalaiselle on edelleen epäselvää, mitä tekee Euroopan yhteisöjen tuomioistuin Luxemburgissa ja mitä Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa Ranskassa.

Lyhyesti laitosten eron voi määritellä näin: ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa kaikista asioista, joissa epäilee rikotun ihmisoikeuksien yleissopimusta. Yhteisöjen tuomioistuimesta haetaan ratkaisua vain asioihin, joilla on jokin linkki EU:n lainsäädäntöön tai toimielimiin.

Asiat jäsenvaltioista tulevat yhteisöjen tuomioistuimeen pääasiassa kansallisten tuomioistuinten kautta. Esimerkiksi Suomesta voi jokin oikeusasteista tai erikoistuomioistuimista pyytää Luxemburgista ennakkoratkaisun siitä, miten EU-lait suhtautuvat käsiteltävänä olevaan asiaan.

Luxemburgissa käsitellään runsaasti myös EU:n komission vireille panemia juttuja, kuten tapaus komissio vastaan sementtifirmat.

Komissio nostaa kanteita valtiota ja yrityksiä vastaan, jotka eivät sen mielestä ole noudattaneet unionin lakeja. Myös yksittäiset kansalaiset voivat valittaa komissioon, joka voi päättää nostaa asiasta kanteen tuomioistuimessa.

Viime vuonna allekirjoitettu Amsterdamin sopimus antaa tuomioistuimelle lisää valtaa käsitellä maahanmuuttoa, turvapaikkoja ja vapaata liikkumista koskevia asioita. Lisäksi Schengenin sopimuksen piiriin kuuluvat asiat tulevat osittain Luxemburgin tuomiovallan alle.

Ihmisten perusoikeuksiin liittyen tuomioistuin on ottanut kantaa mm. siihen, että sukupuolilla pitää olla sama palkka samasta työstä ja että EU-kansalaista ei voida syrjiä toisessa unionimaassa.

Sen sijaan muissa syrjintätapauksissa Luxemburgin tuomioistuin on hampaaton, koska unionin perustamissopimuksissa ei tarkasti kielletä esimerkiksi rotuun perustuvaa tai muiden kuin EU-kansalaisuuksien syrjintää. Tällaisissa tapauksissa oikea valitusosoite on Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuin.

Tuomioistuin toimii kahdessa "kamarissa". Sekä yhteisöjen tuomioistuimessa että ensimmäisen asteen tuomioistuimessa istuu 15 tuomaria, yksi kustakin EU-jäsenmaasta. Suomea edellisessä edustaa Leif Sevón, jälkimmäisessä Virpi Tiili.

Miten unionia

pitäisi kehittää Unionin sääntöjen mukaan tuomarit valitaan lakimiehistä, "joiden riippumattomuus on kiistaton". Tuomarin nimittää kunkin jäsenvaltion hallitus, joten kiistatonta riippumattomuutta tuskin on olemassa. Sevónin mukaan tuomarien toiminnassa heidän kansallisuutensa "näyttelee hyvin pientä osaa".

Tuomarit eivät ole poliitikkoja, mutta päätöksiä sorvatessaan he ajattelevat myös poliitikkojen lailla. Sevónin mukaan tuomareita jakaa mielipiteet unionin kehittämisessä: pitäisikö sitä kehittää liberaalien vai konservatiivisten ihanteiden mukaan.

Tuomioistuimella on myös oma "musta lampaansa", belgialaistuomari Melchior Wathelet. Ollessaan aikoinaan Belgian oikeusministeri Wathelet vapautti lyhyen tuomion jälkeen pedofiili Marc Dutroux'n, jota sittemmin on syytetty neljän lapsen hyväksikäytöstä ja surmaamisesta.

Tuomioistuimen maine on ollut vahva EU-lakien toteutumisen ja EU-instituutioiden välisen vallanjaon lainmukaisuuden valvonnassa.

"Kukaan ei meitä rakasta, jotkut arvostavat, monet pelkäävät", Sevón kuvailee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää