Ulkomaat

Valkoinen talo käynnisti Clintonin perinpohjaisen puolustamisen

Senaattorien piti marssia valtakunnanoikeudesta kuuntelemaan Clintonia

Tilaajille

WASHINGTON-Valkoinen talo aloitti tiistaina valtakunnanoikeudessa presidentti Bill Clintonin puolustuksen - aiempia puheenvuoroja lakonisempaan sävyyn.

"William Jefferson Clinton ei ole syyllistynyt tekoihin, joista häntä syytetään. Hän ei tehnyt väärää valaa. Hän ei vastustanut oikeutta. Häntä ei pidä erottaa", Clintonin avustaja Charles Ruff sanoi valtakunnanoikeutta istuville senaattoreille.

Vain muutama tunti myöhemmin Clintonin odotettiin ylistävän aikaansaannoksiaan samoille senaattoreille vuotuisessa liittovaltion tila -puheessa.

"Liittovaltiomme tila on vahva", presidentti sanoi puheen julkisuuteen annetun ennakkoversion mukaan. "Yhdysvallat on jälleen työssä. Tulevaisuutemme lupaukset ovat rajattomat." Tiistai oli uusi esimerkki Yhdysvaltain politiikan uudesta kaksijakoisuudesta: samalla kun senaatti harkitsee presidentin erottamista, Clinton voi tukeutua kansansuosioonsa ja talouden loistavaan tilaan.

Valtakunnanoikeudessa presidentin puolustuksella on käytössään 24 tuntia puheaikaa, joka jakautuu kolmelle päivällä. Ruff sanoi, että puolustus turvautuu "tosiasioihin, lakeihin ja perustuslain periaatteisiin". Valkoinen talo ei siten pyri vain kumoamaan syytteitä, vaan haluaa myös osoittaa, että ne eivät missään tapauksessa riittäisi vaaleilla valitun presidentin erottamiseen.

Erottaminen seuraa

vakavista rikoksista Perustuslain mukaan valtakunnanoikeus eli senaatti voi erottaa presidentin "törkeän rikoksen tai väärinkäytöksen" vuoksi. Ruff korosti, että muotoilu tarkoittaa vakavan vaaran aiheuttamista valtiolle, eikä sitä voi soveltaa yksityiselämän vääryyksiin. Clinton ajautui vaikeuksiin yrittäessään salata seksisuhteensa Monica Lewinskyyn.

Ruff puhui kaksi ja puoli tuntia, minkä jälkeen hän päästi senaattorit valmistautumaan presidentin puheeseen. Monien republikaanien mielestä oli kiusallista, että Clintonin kohtalosta päättävien senaattorien piti kuunnella presidentin perusteellista esitystä hallituksensa saavutuksista.

Liittovaltion tila -puhe antaa presidentille mahdollisuuden loistaa kongressin ja televisiokameroiden edessä. Julkisuuteen vuodettujen ennakkotietojen mukaan presidentti aikoi ehdottaa tapoja, joilla budjetin ylijäämä käytettäisiin eläkejärjestelmän vahvistamiseen. Clintonin mielestä osa eläkerahoista voitaisiin sijoittaa osakemarkkinoille kuten republikaanit ovat vaatineet jo pitkään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää