Ulkomaat

"Joutavaa, hölmöä, merkityksetöntä"

Valkoinen talo torjui Clintonia vastaan nostetut syytteet aiheettomina

Tilaajille

WASHINGTON-Valkoinen talo väitti torstaina valtakunnanoikeudessa, ettei Yhdysvaltain presidenttiä Bill Clintonia vastaan ole lainkaan kelvollista näyttöä. Presidentin puolustus päätti torstaina kolmelle päivälle jakaantuneen puheenvuoronsa.

Clintonin asianajaja David Kendall selitti valtakunnanoikeutta istuvalle senaatille pitkään ja perusteellisesti, miksi syytteet presidenttiä vastaan pitäisi hylätä. "Ne perustuvat aihetodisteille, jotka ovat vahvimmillaankin pahasti tulkinnanvaraisia", Kendall sanoi.

Puolustuksen osuus oli kaksijakoinen, äkkiseltään katsoen ristiriitainen. Valkoinen talo piti Clintonia vastaan nostettuja syytteitä aiheettomina, mutta toisaalta vakuutti, ettei presidenttiä voitaisi keveiden syytteiden perusteella erottaa virastaan siinäkään tapauksessa, että hän olisi syyllinen.

Clintonin asiajaja Greg Craig sanoi, että valtakunnanoikeus voi tuomita "edesvastuuttoman presidentin, joka käyttää väärin asemansa antamaa valtaa". Puolustuksen mielestä valehtelu seksisuhteesta ei aiheuta hallintojärjestelmälle sellaista vaaraa, että vaaleilla valittu presidentti voitaisiin erottaa.

Presidentin avustajat eivät tuoneet valtakunnanoikeuteen uutta tietoa sen enempää kuin viime viikolla puhuneet syyttäjätkään.

Molemmat osapuolet perustivat puheenvuoronsa viime vuonna koottuun massiiviseen todistusaineistoon.He kokosivat tuntikausia kestäneissä istunnoissa samoista palikoista erilaisen rakennelman.

Syytteiden mukaan Clinton valehteli valaehtoisessa lausunnossa ja vastusti oikeutta yrittäessään salata seksisuhteensa Monica Lewinskyyn. Puolustuksen mukaan syytteet perustuvat todistajanlausuntojen merkityksettömiin yksityiskohtiin ja todistusaineiston vääristelyyn.

Greg Craigin mukaan Clinton ei valehdellut valamiehistölle pitäessään kiinni lausunnosta, ettei hänellä ollut seksisuhdetta Lewinskyyn. Presidentin väite perustui tuomarin aiemmin laatimaan määritelmään, jonka mukaan suuseksi ei välttämättä ole seksiä.

"Presidentti Clinton teki poliittisen virheen antaessaan periksi juristin vaistolleen ja ryhtyessään omaksi asianajajakseen", Craig sanoi. "Se saattoi olla ärsyttävää katsottavaa, mutta presidentti ei syyllistynyt väärään valaan. Hän syyllistyi hiuksenhalkomiseen." Craig lisäsi, että seksin määritelmän lisäksi muutkin kiistanalaiset kohdat Clintonin todistajanlausunnoissa olivat "joutavia", "merkityksettömiä" tai "hölmöjä".

Ainakin

70 kysymystä Kun raskas asiaosuus oli ohi, puolustuksen odotettiin pitävän päätöspuheenvuoron perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Loppuvetoomuksen esittäjäksi oli värvätty Clintonin vanha ystävä, eläkkeelle jäänyt senaattori Dale Bumpers.

Seuraavaksi valtakunnanoikeutta istuvat senaattorit pääsevät esittämään kysymyksiä syyttäjille ja puolustukselle. Republikaanit kertoivat torstaina, että kysymyksiä oli jo noin 70.

Kysymyksille on varattu aikaa korkeintaan 16 tuntia, minkä jälkeen on ensi kertaa päätösten aika.

Senaattorien odotetaan äänestävän mahdollisesti maanantaina siitä, pitäisikö syytteet hylätä ja oikeudenkäynti lopettaa vai kutsutaanko valtakunnanoikeuteen todistajia.

Viime päivinä kongressissa ja tiedotusvälineissä on pidetty todennäköisenä, että oikeudenkäynti jatkuu ja ainakin muutamia todistajia kutsutaan kuultavaksi - Valkoisen talon vastaväitteistä ja presidentin huikeasta kansansuosiosta huolimatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää