Ulkomaat

Kiistanalaiset kvasaarit

Tilaajille

Teoria "isosta pamauksesta" eli big bangista perustuu ajatukseen, että maailmankaikkeus laajenee yhä alkuräjähdyksen jäljiltä. Räjähdys tapahtui ehkä 15 miljardia vuotta sitten. Alku oli sikäli merkillinen, ettei sillä ollut keskusta vaan se tapahtui ikään kuin kaikkialla yhtäaikaa. Laajenemisen myötä avaruutta tulee koko ajan lisää galaksijoukkojen väliin, teoria sanoo.

Merkkinä laajenemisestä pidetään niin sanottua punasiirtymää (z) spektrissä, joka nähdään kun etäisten kohteiden valo ohjataan prisman läpi. Mitä suurempi punasiirtymä, sitä etäämpänä kohde on.

Halton Arp sanoo löytäneensä todisteita siitä, että tiettyjä aika lähellä olevia kohteita ja tiettyjä ikään kuin kaukana olevia kohteita yhdistävät toisiinsa ainesillat. Kyseessä ovat galaksit, joilla on suhteellisen pienet punasiirtymät ja toisaalta kvasaarit, joilla on suhteellisen suuret punasiirtymät.

Galaksit ovat valtavia järjestelmiä, joissa on satoja miljardeja tähtiä. Siitä ovat sekä Arp että big bangin kannattajat yhtä mieltä. Kvasaareista sen sijaan ollaan eri mieltä.

Arpin teorian mukaan tietyt galaksit sinkoavat sisuksistaan kvasaareita, joista aikanaan kehittyy uusia galakseja - joten aktiivisten galaksien lähellä on usein kvasaareita. Niiden punasiirtymän aiheuttaa se, että ne ovat uutta ainetta, Arp olettaa.

Alkuräjähdysteorian kannattajat arvioivat, että kvasaarit ovat erittäin etäällä olevia, hyvin valovoimaisia kohteita. Siten ne eivät voi sijaita lähigalaksien tuntumassa. Etäisyydestä kertoo nimenomaan niiden voimakas punasiirtymä, valtavirran tiedeväki tulkitsee.

Kreationismi

ja bigbang Arpin havaintojen varmentuminen johtaisi käsitykseen, ettei maailmankaikkeus laajene ja ettei alkuräjähdystä koskaan ole ollutkaan. Tai siihen, että "vanha big bang on vain erityistapaus, paikallinen ilmiö, osa suurempaa todellista kuvaa". Arpin malli olettaa, että maailmankaikkeus on ollut aina olemassa, ettei kaikkeudella ole alkua eikä loppua.

Kyseessä on yksi muoto niin sanottua vakaan tilan teoriaa. Sen juuret ulottuvat antiikkiin asti. Vastaavasti alkuräjähdykselle on löydettävissä esikuva Raamatusta.

Nämä perusvaihtoehdot ovat näkyvissä alkuräjähdysteorian ja vakaan tilan teorian välisessä kiistassa: Tänä päivänä länsimaiset ihmiset ovat perin juurin tottuneet ajatukseen, että kaikki aina alkaa jostakin. Alkamisen malli vain vaihtelee.

Monet alkuräjähdykseen uskovat tiedemiehet pilkkaavat kreationismia, uskovaisten oppia siitä, että Jumala loi maailman joskus kahdeksan tuhatta vuotta sitten. Mutta mitä muuta kuin äärimmäistä kreationismia on usko siihen, että maailmankaikkeus räjähti esiin tyhjästä joskus 15 miljardia vuotta sitten, Arp kysyy.

Hänestä olennaista on punasiirtymien tulkinta. Jos ne "eivät kerro ensisijaisesti etäisyyksistä silloin emme tiedä mitään (kohteiden) etäisyyksistä, valovoimasta tai mistään muistakaan perusominaisuuksista. Kaikki vanhojen oletusten muunnelmat menettävät toimivuutensa ja meidän täytyy aloittaa täysin uusin teorioin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää