Ulkomaat

Demokratialiikkeen tulenarka vuosipäivä lähestyy Kiinassa

Opiskelijoita pidetään tiukasti silmällä

Tilaajille

SHANGHAI-Ainakin viisi virkapukuista poliisia partioi opiskelijoiden suosiman Shanghain kirjaston pääovella maanantaina.

Pekingissä taas arvostetun Beida-yliopiston opiskelijat ovat valittaneet ulkomaisille toimittajille, että heillä on yhtäkkiä läkähdyttävän paljon kotitöitä, urheilukilpailuja ja poliittisia luentoja. Ikään kuin heistä yritettäisiin imeä ylimääräistä energiaa.

Kiinan viranomaiset ovat varautuneet huolellisesti ehkäisemään kaikki mahdollisuudet muistaa kymmenen vuoden takaista Tiananmenin demokratialiikkeen nousua ja tuhoamista.

Tänään torstaina on mielenosoituksen tärkeä merkkipäivä. Kiinan kommunistisen puolueen kaikkien aikojen liberaaleimman puoluejohtajan Hu Yaobangin kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta.

Vainajien muistelu

ankarasti kielletty Satojatuhansia kiinalaisia mukaansa temmannut liikehdintä alkoi muutaman sadan opiskelijan muistomarsseista Hulle Pekingissä ja Shanghaissa. Opiskelijat vaativat parannuksia asuntoloihin ja korruption kitkemistä puoluejohdosta.

Kesäkuun 4. päivänä Kiinan kansanarmeija hajoitti Pekingin keskusaukiolle Tiananmenille leiriytyneet mielenosoittajat. Satoja, ehkä jopa tuhansia kuoli.

Julkiset surunilmaukset Hu Yaobangin muistoksi on kielletty. Viime viikolla poliisi esti Hun entisen sihteerin matkan puoluejohtajan haudalle, hongkongilainen ihmisoikeusjärjestö kertoi.

Kaksi demokratia-aktivistia pidätettiin, kun he yrittivät lakaista Hun hautaa. Haudanlakaisu on perinteinen kiinalainen tapa kunnioittaa vainajia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös demokratialiikkeen uhrien haudoilla vierailleita on pidätetty.

Tiananmenilla kuolleiden ja loukkaantuneiden omaiset ovat vaatineet tänä vuonna Kiinan johtoa julkaisemaan kaikkien surmattujen nimet ja tutkimaan perusteellisesti verilöylyn taustat. Ulkomailla asuvat kiinalaiset toisinajattelijat vaativat Kiinaa pyytämään anteeksi uhrien omaisilta.

Opiskelijoilla

muuta mielessä Korkea puoluevirkailija ilmoitti viime viikolla, ettei anteeksipyyntöön ole aihetta. Hän kuvasi mielenosoittajia hyttysiksi ja kärpäsiksi, jotka täytyi murskata.

Keskiviikkona Shanghain Fudan-yliopiston kampuksella viranomaisten huoli tuntui ylimitoitetulta. Parikymppiset opiskelijat hädin tuskin muistivat Tiananmenin tapahtumia.

"Siitä on niin kauan", 20-vuotias tietojenkäsittelyn opiskelija sanoi. Hän ja hänen luokkatoverinsa väittivät, etteivät he ole viime aikoina keskustelleet Pekingin verilöylystä. Demokratialiikkeen velloessa he olivat 10- ja 11-vuotiaita.

Opiskelijoita kiinnosti enemmän esimerkiksi se, ovatko länsimaiset naiset yhtä huolestuneita ulkonäöstään kuin kiinalaiset ja mistä eurooppalaiset nuoret saavat rahaa diskoissa käyntiin.

Kymmenen vuotta sitten Fudanin yliopiston opiskelijat olivat ensimmäisten joukossa nostattamassa demokratialiikettä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää