Ulkomaat

Itä-Timorin kiistojen osapuolet kiittelivät tuoretta sopimuspakettia

Itsenäisyyden kannattajat epäilivät kansainvälistä tarkkailujoukkoa heikoksi

Tilaajille

DILI/NEW YORK-Niin Itä-Timorin itsenäistymisen kannattajat kuin sen vastustajatkin vakuuttivat torstaina olevansa tyytyväisiä YK:ssa varhain aamulla allekirjoitettuun sopimuspakettiin, jonka nojalla Itä-Timorin tulevan aseman on tarkoitus lähikuukausina ratketa.

Jotkut Indonesian vallan aktiiviset vastustajat epäilivät silti, että Itä-Timorille sopimusten nojalla saapuvat kansainväliset aseettomat tarkkailijat ja poliisineuvonantajat ovat liian heikkoja estämään väkivaltaisuuksia.

"Vastarintaliike kannattaa sopimuksia, mutta monin epäilyksin ja varauksin", sanoi Nobelin rauhanpalkinnon saanut itsenäisyysaktivisti José Ramos-Horta. Hänen mielestään Indonesian asevoimat on Itä-Timorilla yhtä huono turvallisuuden valvoja kuin Slobodan Milosevic Kosovossa.

Satakunta opiskelijaa osoitti Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä mieltään itsenäistymisen puolesta. Pääosin Dilissä oli kuitenkin rauhallista, eikä muiltakaan paikkakunnilta tullut tietoja uusista itsenäisyyden vastustajien ja kannattajien yhteenotoista.

Kansanäänestys

elokuussa Yli 15 vuotta valmistellun sopimuspaketin allekirjoittivat New Yorkissa Indonesian ja Portugalin ulkoministerit. Portugali on Itä-Timorin entinen siirtomaaisäntä, jonka vallan kaaduttua Indonesia otti vajaan miljoonan asukkaan alueen laittomasti itselleen 1975.

Tärkein sopimuksista sisältää suunnitelman Itä-Timorin siirtymisestä pitkälle vietyyn itsehallintoon Indonesian sisällä. Suunnitelmasta pidetään 8. elokuuta kansanäänestys, johon saavat osallistua 17 vuotta täyttäneet syntyperäiset itätimorilaiset sekä heidän aviopuolisonsa ja jälkeläisensä. Myös noin 30000 ulkomailla asuvaa itätimorilaista voivat rekisteröityä äänestäjiksi.

Itsehallinto antaisi Itä-Timorin päättää mm. paikallishallinnosta sekä koulutus- ja kulttuuriasioista. Indonesia määräisi edelleen turvallisuus- ja puolustuskysymyksistä.

Jos itsehallinto ei saa tukea kansanäänestyksessä, Indonesia on luvannut myöntää Itä-Timorille itsenäisyyden.

Indonesian valtaa kannattavien aseellisten joukkojen johtajat ovat toisaalta uhanneet estää kansanäänestyksen vaikka väkivalloin. He ovat myös uhkailleet etukäteen YK:n neuvonantajia, joiden on määrä saapua valmistelemaan kansaäänestystä.

Ihmisoikeusryhmien mukaan nämä aseelliset joukot surmasivat viime kuussa kymmeniä siviilejä maaseudulla Dilin länsi- ja lounaispuolella.

Aseelliset ryhmät

kuriin YK:n pääsihteeri Kofi Annan taivutteli Indonesian viime hetkellä ennen sopimuspaketin allekirjoittamista hyväksymään lisäksi muistion, jonka mukaan aseelliset ryhmät on pantava nopeasti kuriin ja pakotettava laskemaan aseensa.

YK aikoo lähettää seuraavien kahden kuukauden aikana Itä-Timorille noin 600 siviiliä valmistelemaan vaaleja. Lisäksi suunnitellaan 250:n aseistamattoman poliisineuvonantajan lähettämistä. Indonesia ei hyväksynyt YK:n rauhanturvaajien päästämisestä Itä-Timorille.

Indonesian asevoimat sanoi torstaina lähettävänsä mellakkapoliiseja väkivaltaisuuksien raastamaan Acehin maakuntaan. Asevoimien syytetään ampuneen maanantaina Acehissa ainakin 34 hallitusta vastustanutta mielenosoittajaa. Acehissa toimii Indonesiasta irrottautumista vaativa itsenäisyysliike.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää