Ulkomaat

Borneon heimot taistelevat metsistään

Ylängön kelabitit ja penanit yrittävät jatkaa perinteistä elämäänsä muuttuvassa maailmassa

Tilaajille

BARIO, BORNEO-Potkurikoneen ikkunasta katsottuna sademetsä näyttää jatkuvan loputtomiin. Pilvenriekaleiden välistä näkyvä metsä on kuin vihreää mattoa, joka idässä äkkiä loppuu jyrkkärinteisiin vuoriin.

Illuusio unohdetusta Borneon sydämestä ei kestä kauan: tarkemmin katsoessa näkyy puiden välissä kiemurtelevia metsäautoteitä, jotka punaisen saven takia näyttävät verisiltä naarmuilta. Teiden varsilla näkyy länttejä, joilta metsää on jo hakattu.

Lentokone pyrähtää harjanteen yli ja syöksyy jyrkästi vuorten keskelle. Alhaalla näkyy riisipeltoja, hajanaisia taloja, muutamia vesipuhveleita. Kone laskeutuu syrjäisen Kelabitien ylängön "pääkaupunkiin" Barioon.

Kelabitien ylänkö on saanut nimensä alueella asuvasta kelabit-heimosta. 19-paikkaiset Twin Otter -koneet ovat asukkaiden ainut yhteys ulkomaailmaan, sillä ylängölle ei ole teitä eikä veneille sopivia jokia. Alueella ei ole puhelimia, ja sähköä löytyy vain niistä taloista, joissa on oma generaattori.

Ylänkö säästynyt

tähän asti hakkuilta Syrjäinen sijainti aiheuttaa asukkaille vaivaa, mutta siitä on ollut myös etua. Hankalat liikenneyhteydet ovat viime vuosiin saakka suojelleet kelabiteja Borneon alkuperäiskansojen vitsaukselta, suuryritysten toteuttamilta metsänhakkuilta.

"Meillä on onnea, koska tiedämme mitä ibaneille ja muille heimoille on tapahtunut", sanoo John Tarawe, joka pitää majataloa Bariossa. Hän on myös kylän kehitys- ja turvallisuuskomitean johtaja.

Miljoonia vuosia vanhoista sademetsistään tunnettu Sarawakin osavaltio on 1970-luvulla alkaneissa ja 1990-luvulla kiihtyneissä hakkuissa menettänyt valtaosan koskemattomista metsistään. Eniten puita on kaadettu suurten jokien ympäriltä.

Alkuperäiskansat ovat saaneet huomata, että metsien mukana ovat kadonneet riistaeläimet, kalavedet ja kasvit. Hakkuista saadut voitot ovat enimmäkseen valuneet hakkuuyhtiöiden kaupungeissa asuville kiinalaisomistajille, korruptoituneille poliitikoille ja suuryhtiöille.

Arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia Sarawakin sademetsistä on jo hakattu tai hakataan lähivuosina. Kelabitien ylängön ympärillä on harvoja säästyneitä alueita, mutta Tarawen mukaan metsäautotiet lähestyvät sitäkin monelta suunnalta. Tiet vievät jo läheisen Gunung Murudin, Sarawakin korkeimman vuoren, juurelle. Toisessa suunnassa tie tulee vastaan viiden tunnin patikoinnin jälkeen.

Penanit kärsineet eniten hakkuista Vielä kelabit-heimoa enemmän hakkuista ovat kärsineet penanit, joiden metsästykseen ja keräilyyn perustuva kulttuuri on henkitoreissaan. Tuhansista penaneista enää muutama sata viettää perinteistä vaeltelevaa elämää, jossa perusravintoa tarjoavat saagopalmu ja puhallusputkella ammutut villisiat.

John Tarawen mukaan paremmin kehitykseen sopeutuneet kelabitit ovat yrittäneet auttaa penaneita kamppailussa hakkuita vastaan. Perinteisiin metsänkäyttöoikeuksiin perustuneet vetoomukset ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville, ja heimot ovat välillä siirtyneet yhdessä suoraan toimintaan. Metsäautoteitä on tukittu, puskutraktorien tankkeihin kaadettu sokeria ja puihin hakattu nauloja moottorisahojen rikkomiseksi.

Hallitus on vastannut kovalla kädellä: penaneita on pahoinpidelty ja kahden penanin kerrotaan kuolleen poliisin ampuman kyynelkaasun aiheuttamiin oireisiin.

Malesian hallitus haluaisi penanien lopettavan kiertelevän elämän sademetsissä ja asettuvan pysyviin taloihin asumaan. Bariossa on penanien taloja, mutta elämäntavan muutos ei ole sujunut kitkattomasti.

"Olen auttanut keräämään heille rahaa, jotta talot saataisiin pidettyä kunnossa. Hallitusta tällainen ei kuitenkaan kiinnosta. Olen myös ostanut hammasharjoja ja jakanut käytettyjä vaatteita, mutta penanit eivät ole oikein tottuneet käyttämään harjoja tai paikkaamaan ja pesemään vaatteita", Tarawe kertoo.

Tarawen mukaan lähes kaikki alueen penanit asuvat välillä kylissä ja palaavat sitten joksikin aikaa sademetsiin. Kelabitien ylängöllä on vielä runsaasti riistaa metsissä, ja penanit käyvät vaihtokauppaa mm. kaatamillaan villisioilla. Joka vuosi metsästysmaat kuitenkin kutistuvat.

John Tarawen mukaan Aasian talouskriisi on ollut tavallaan eduksi alueelle, sillä puun menekin lasku on jonkin verran hidastanut hakkuita. Kelabiteilla on kuitenkin riittänyt muita murheita: metsäpaloja, kuivuutta ja riisiviljelmille levinneitä etanoita, jotka ovat haitanneet perinteistä elinkeinoa, vientiinkin kelpaavan Bario-märkäriisin viljelyä.

Monet kelabitit toivovat turismista lisätuloja, mutta samalla pelätään hallitsematonta kehitystä. Bariossa käy kuukausittain joitakin kymmeniä luonnosta ja alkuperäiskansoista kiinnostuneita turisteja, jotka tuovat kaivattua rahaa ostamalla kodeista majoituspaikkoja, ruokaa ja opaspalveluita.

Suurimmissa suunnitelmissa on väläytelty Barion piskuisen kiitoradan pidentämistä Boeing 737 -matkustajakoneille sopivaksi, tietoliikenneyhteyksiä, hotellin rakentamista ja teitä kylien välille. Tällä hetkellä kyliä yhdistävät vain mutaiset kinttupolut.

"Suurin uhka on, että kiinalaiset tulevat, ostavat kaiken ja kehittävät oman mielensä mukaan", John Tarawe sanoo.

Monet kelabitien perinteiset tavat ovat jo nyt menneisyyttä: vain vanhoilla ihmisillä näkee enää pitkiä, painoilla venytettyjä korvanlehtiä tai perinteisiä vaatteita. Myös ylitsevuotava vieraanvaraisuus on katoamassa - kelabitit ovat yhä erittäin ystävällistä väkeä, mutta vain vanhemmat jaksavat enää kätellä kaikki kylään saapuvat muukalaiset tai kutsua ventovieraita oikopäätä koteihinsa.

Sotilaiden jälkeen

tulivat lähetyssaarnaajat Elämä ylängöllä on muuttunut huimasti tällä vuosisadalla, sillä vielä ennen toista maailmansotaa kelabitit olivat hyvin huonosti tunnettu heimo. Länsimaalaiset tutustuivat ylängön väkeen ensimmäisen kerran kunnolla vasta vuonna 1944, kun brittiläisiä laskuvarjojoukkoja pudotettiin alueelle organisoimaan vastarintaa Borneota miehittäviä japanilaisia vastaan. Sotilaiden jälkeen tulivat lähetyssaarnaajat, jotka käännyttivät animistiset kelabitit kristinuskoon. Aamut kylissä alkavat yhä kuudelta pidettävällä jumalanpalveluksella.

Kuudestatuhannesta kelabitista asuu ylängöllä enää tuhatkunta. Monet nuoret muuttavat kaupunkeihin töihin ja opiskelemaan, ja kelabitien joukossa on mm. yritysjohtajia ja arkkitehteja. Yhä useammat ovat viime vuosina myös muuttaneet takaisin kotiseudulleen.

Muutoksista huolimatta John Tarawe uskoo, että Barion seutu säilyttää omaleimaisen luonteensa vielä kauan. "Suurin osa ihmisistä täällä pelkää aivan liikaa muutosta. Uskon, että elämä täällä on samanlaista vielä 20 vuodenkin päästä".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää