Ulkomaat

Amnesty: Satoja Tiananmenin mielenosoittajia yhä vankilassa

Yhdysvaltain kongressi tuomitsi Kiinan ihmisoikeustilanteen äänin 418-0

Tilaajille

SHANGHAI-Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati keskiviikkona Kiinaa vapauttamaan kaikki vangit, joiden tuomio perustuu kymmenen vuoden takaiseen Tiananmenin aukion protestiaaltoon. Amnesty sanoi listanneensa 241 kiinalaista, jotka ovat Tiananmenin vuoksi edelleen joko vangittuina tai terveydellisistä syistä ehdonalaisessa vapaudessa.

Amnestyn mukaan "kukaan vangeista ei saanut reilua oikeudenkäyntiä ja vankilaolot ovat yhä kovat". Järjestö sanoo, että sen dokumentoimat 241 tapausta ovat vain murto-osa totuutta. Luvun on arvioitu olevan jopa kolme tuhatta.

Vangittujen joukossa on mm. Zhang Shanguang, joka istui seitsemän vuoden tuomion hallitusta arvostelevan julisteen liimaamisesta, Amnesty sanoi. Zhang pidätettiin uudelleen heinäkuussa 1998, kun hän oli antanut maanviljelijöiden ja työläisten tyytymättömyydestä kertoneen haastattelun Radio Free Asia -kanavalle.

Nyt Zhang kärsii kymmenen vuoden tuomiota "valtion turvallisuuden vaarantamisesta". Hänen oikeudenkäyntinsä kesti Amnestyn mukaan kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia.

Amnesty vaatii Kiinaa arvioimaan uudelleen vuoden 1989 kesäkuun 3. ja 4. päivän tapahtumat, jolloin armeija surmasi jopa tuhansia mielenosoittajia Pekingin keskustassa. Järjestö vaati Kiinaa kunnioittamaan allekirjoittamiaan YK:n ihmisoikeussopimuksia ja lopettamaan toisinajattelijoiden häirinnän.

Kiinan johdossa on Amnestyn mielestä nähtävissä myös valonpilkkuja. Raportissa mainittiin pääministeri Zhu Rongji, joka äskettäin pyysi kommunistisen puolueen kaadereita pidättäytymään "diktatorisista keinoista kansaa vastaan". Politbyroon pysyväiskomitean jäsen Li Ruihuan taas pyysi viranomaisia kuuntelemaan ihmisten huolia ja selvittämään tyytymättömyydestä johtuvat tilanteet kärsivällisesti.

USA:n kongressi

tuomitsi Kiina on joutunut jyrkän vastalausepommituksen kohteeksi ensi viikolla koittavan merkkipäivän alla. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone tuomitsi tiistaina Kiinan ihmisoikeustilanteen äänin 418-0 ja lupasi kunnioittaa Tiananmenin muistopäivää.

"Me emme lepää ennen kuin Kiinasta tulee avoin ja demokraattinen yhteiskunta", demokraattien Tom Lantos sanoi uutistoimistojen mukaan.

"Kiinan hallituksen tulee tietää, että me emme aio unohtaa. Olen vakuuttunut, että Kiinan hallitus ei kestä pitkään", republikaanien Frank Wolf puolestaan totesi.

Kiina ilmoitti viime viikolla, ettei se aio koskaan muuttaa arviotaan Tiananmenin tapahtumista. Hallituksen mukaan kyseessä oli "vastavallankumouksellinen" kapina, jonka tukahduttaminen oli "oikein".

Kommunistipuolue on kieltänyt julkaisemasta verilöylyssä kuolleiden tai kadonneiden nimiä tai lukumääriä. Se loukkaisi omaisten perheiden rauhaa, Kiina on selittänyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää