Ulkomaat

Osama Bin Laden pääsi FBI:n etsityimpien rikollisten listalle

Pidätykseen johtavasta vihjeestä palkkioksi 30 miljoonaa

Tilaajille

"Bin Ladenilla on oliivin muotoiset kasvot ja laiha ruumiinrakenne. Hän käyttää kävelykeppiä. Aiemmin hän on asunut Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Afganistanissa." Yhdysvaltojen kymmenen etsityimmän rikollisen listalle otettiin maanantaina uusi nimi, Osama Bin Laden, jota syytetään muun muassa pommi-iskuista Yhdysvaltojen suurlähetystöihin Nairobissa ja Tansaniassa 1998. Attentaateissa kuoli yli 260 ihmistä, joista 12 oli amerikkalaisia. Haavoittuneita oli yli 4000.

Bin Laden tuli "top ten" -listalla Lamen Khalifa Fhimahin tilalle. Fhimahia syytetään Pan Amin matkustajakoneen räjäyttämisestä Lockerbien yllä 1988 ja hänelle vaaditaan rangaistusta 270 murhasta, salaliitosta ja kansainvälisten ilmailumääräysten rikkomisesta. Fhimahi poistettiin listalta, sillä hän on pidätettynä Hollannissa.

Bin Laden on etsityin rikollinen Yhdysvalloissa, ainakin jos vertaa pidätykseen johtaneen palkkion summaa. Yhdysvallat on valmis maksamaan lähes 30 miljoonaa markkaa Bin Ladenin löytämisestä, mikä on kaikkien aikojen suurin vihjepalkkio.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisilla FBI:llä on jo pitkät perinteet suurrikollisten listaamisessa julkisesti. Käytäntö sai alkunsa 1949, kun uutistoimisto International News Servicen toimittaja pyysi FBI:ltä "kovimpien kundien" nimi- ja tuntomerkkilistaa.

INS:n julkaisema artikkelin ilmestyttyä FBI sai valtavasti vihjeitä etsityimmistä rikollisista, joten liittovaltion poliisin pitkäaikainen johtaja John Edgar Hoover aloitti seuraavana vuonna "kymmenen etsityimmän karkulaisen" -listan julkaisemisen.

Hoover muistetaan myös siitä, että hän perusti maailman suurimman arkiston rikollisten sormenjäljistä.

Valtaosa etsityistä on amerikkalaisia, mutta mukaan mahtuu myös rikollisia muun muassa Pakistanista, Kuubasta ja Meksikosta. Useimmiten syytteet koskevat murhia, kidnappauksia ja lasten hyväksikäyttöä.

Listalle on päässyt myös kaksi eläinaktivistia, joiden epäillään vapauttaneen toissa vuonna 3600 minkkiä wisconsislaiselta eläintarhalta. Etsityt ovat 21- ja 22-vuotiaita.

Valtaosa

löytynyt Osama Bin Ladenilla on kyseenalainen kunnia olla 456. henkilö kymmenen etsityimmän rikollisen listalla.

Nimien ja tuntomerkkien julkaiseminen on tuottanut myös tulosta. Vuodesta 1950 lähtien 427 etsityintä roistoa on pidätetty tai löytynyt, ja heistä 133 kansalaisten antamien vihjeiden avulla. Etsityimmistä vain seitsemän on ollut naisia.

50-luvulla listan kärkeen pääsivät pankkiryöstäjät sekä murto- ja autovarkaat. Seuraavalla vuosikymmenellä ajan tuulet muuttivat myös rikosten laatua, ja kovimpia rikollisia etsittiin sabotaaseista, kidnappaamisista ja valtion omaisuuden tuhoamisesta. 70-luvulla kuvioihin tulivat organisoitunut rikollisuus ja terrorismi.

Lehtien lisäksi etsittyjen rikollisten lista leviää television, radion ja internetin välityksellä. Liittovaltion poliisi saa vihjeitä valtavasti: pelkästään internet-sivujen käyttäjät antavat palautetta kuukausittain 30 miljoonaa kappaletta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää