Ulkomaat

Kyproksen 25-vuotinen kahtiajako syventyy edelleen

Tilaajille

Neljännesvuosisadan kahtiajako työntää kyproksenkreikkalaisia ja kyproksenturkkilaisia jatkuvasti kauemmas toisistaan. Viime vuosina vastakkaiset integraatiohankkeet ovat entisestään vauhdittaneet tätä kehitystä.

Turkin ja kyproksenturkkilaisten virallinen näkemys on, että 20. heinäkuuta 1974 alkaneen lyhyen sodan ja Pohjois-Kyproksen miehityksen ansiosta ongelma on ratkaistu, kun väestönosat on pidetty erillään.

Kyproksenkreikkalaisten mielestä ongelma vasta syntyi silloin, sillä he eivät halua muistaa 1963 alkaneita verisiä väkivaltaisuuksia.

Turkilla tiukka

ote pohjoisosasta Kansainvälistä tunnustamista tavoitteleva Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta, TRNC on käytännössä jo Turkin maakunta. Kahtiajaon jälkeen saarelle on muuttanut noin 90000 mannerturkkilaista. Lisäksi saaren pohjoisosassa on edelleen yli 30000 miehityssotilasta. Kymmeniä tuhansia kyproksenturkkilaisia on muuttanut heidän tieltään pois, useimmat läntiseen Eurooppaan.

Koska vain Turkki tunnustaa itsenäiseksi 1983 julistautuneen pohjoisosan, niin sen passit eivät kelpaa maailmalla (paitsi vanhat, Kyproksen hallituksen antamat). Siksi monet TRNC:n "kansalaiset" käyttävät Turkin myöntämiä matkustusdokumentteja.

Kyproksenturkkilaiset urheilujoukkueet eivät kilpaile ulkomailla. Edes turkkilaiset eivät kilpaile heidän kanssaan, sillä kansainväliset urheiluliitot tekivät siitä lopun.

Posti Pohjois-Kyprokseen ja ulospäin kulkee turkkilaisen Mersinin satamakaupungin kautta. Ulkomailta pohjoisosan puhelimiin voi soittaa vain valitsemalla ensin Turkin maannumero, 90 ja sitten kolminumeroinen suuntanumero kuten mihin tahansa turkkilaiseen maaseutukaupunkiin.

Kyproksenturkkilaiset jakavat mannerturkkilaisten taloudelliset ongelmat, sillä virallinen valuutta on Turkin liira ja sen mukana 60 prosentin inflaatio.

Vaikka pohjoisosan talouskasvuksi arvioidaan 5,5 prosenttia tänäkin vuonna, kotimainen kansantuote asukasta kohti on nyt vain vajaat 24000 markkaa. Kyproksenkreikkalaisten puolella se on yli 80000 markkaa, enimmälti turismin tuomaa vaurautta.

EU-neuvottelut

tulehduttivat suhteet Turkki antaa apua ja lainoja vajaat 300-350 miljoonaa markkaa vuodessa eli lähes kymmenen prosenttia pohjoisosan vuosibudjetista. Suuria rakennussuunnitelmia valvotaan Ankarasta käsin, ja Turkista tulee myös osa juomavedestä merikuljetuksin.

Kyproksen laillinen, kreikankielinen hallitus pyrkii EU:hun ja neuvottelut on määrä saada loppuun 2001. Kun EU kaksi ja puoli vuotta sitten ilmoitti aloittavansa neuvottelut Kyproksen kanssa, Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan johtaja Rauf Denktash katkaisi yhteydet kyproksenkreikkalaiseen presidenttiin Glafkos Cleridesiin. Denktash julisti, että Turkin ja Kyproksen pohjoisosan integraatio tiivistyy sitä mukaa kuin Kyproksen ja EU:n suhteet kehittyvät.

Denktash ei suostu mukaan EU-neuvotteluihin muutoin kuin Cleridesin veroisena, tasa-arvoisena valtionpäämiehenä. EU on jättänyt Kyproksen ongelman käsittelyn viimeiseksi asiaksi neuvotteluissa. Kaikki edes EU:ssa eivät hyväksy sitä, että kyproksenkreikkalaisia rangaistaan Denktashin kieltäytymisen takia. Jotkut diplomaattilähteet Nikosiassa sanovat EU:n löytävän "muita keinoja tehdäkseen jäsenyyden hyödylliseksi molemmille yhteisöille, vaikka toinen hylkäisikin muodollisen jäsenyyden".

Uudella sukupolvella ehkä ratkaisun avaimet Vastavetona EU-neuvotteluille Turkki ja Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta perustivat assosiaationeuvoston elokuussa 1997.

Nyt, sodan 25-vuotispäivänä neuvoston ilmoitettiin pitävän istunnon Nikosiassa ja tiivistävän yhteistyötä. Suunnitteilla lienee muun muassa Pohjois-Kyproksen lentojen siirtäminen Turkin lentokentillä ulkomaanterminaaleista kotimaanlentojen terminaaleihin.

Toista vuotta sitten veteraanipoliitikko Kalevi Sorsa oli Suomen ulkoministerin lähettämänä edustajana kokoamassa tietoa Kyproksen ongelmasta. Helsingin Sanomain haastattelussa hän totesi palattuaan, että ratkaisun löytymiseen antaa toivoa se, että vastakkain on kaksi kokenutta johtajaa, kaksi toisensa tuntevaa miestä, jotka ovat olleet mukana Kyproksen neuvotteluissa 1960-luvulta lähtien.

Tiedän Kyproksessa monia henkilöitä, joiden mielestä Clerides ja Denktash tuntevat toisensa liian hyvin, ja että juuri he ovat sovinnon este.

Tarvitaan ainakin sukupolvenvaihdos, mikä ei kummallakaan puolella ole enää kovin kaukana.

TIMO VUORELA Kirjoittaja on Kyproksessa yli kymmenen vuotta asunut vapaa toimittaja. Hän on erikoistunut Kyproksen ja lähi-idän asioihin 1970-luvun alusta

lähtien.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää