Ulkomaat

Intia tuskin saa Ruotsilta lisenssiä Boforsin tykkeihin

Kashmirin kiista todettiin sodaksi

Tilaajille

TUKHOLMA-Ruotsin poliitikot uskoivat sunnuntaina, ettei Intia saa haluamaansa lisenssiä ruotsalaisen Bofors-tehtaan isojen kenttätykkien tuottamiseen.

Intialla on jo suuri määrä Boforsin 155 millimetrin tykkejä, jotka ostettiin lahjusjupakan varjossa 1986. Intialaiset ovat kuitenkin havainneet raskaat tykit niin käyttökelpoisiksi Kashmirin taisteluissa Pakistanin tukemia kapinallisia vastaan, että haluavat ostaa lisenssin.

Ruotsin päättäjätkin vetosivat Kashmirin selkkaukseen, kun he kertoivat uutistoimisto TT:lle, että Intia tuskin saa lisenssiä.

Ruotsin lainsäädäntö kieltää asekaupan sotaa käyvien maiden kanssa, sanoi parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa istuva sosiaalidemokraatti Sören Lekberg. Kashmirin kiistan totesi sodaksi myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, maltillisen kokoomuksen Henrik Landerholm.

Tykeissä voitaisiin

käyttää ydinkärkiäkin Tukholmassa otetaan vakavasti mahdollisuus, että jatkuva kahnaus kahden ydinaseita hankkineen vallan kesken voi riistäytyä niiden poliittisen johdon käsistä.

Puolustusvaliokunnassa ja vientilupia valvovassa neuvostossa istuva vihreiden Lars Ångström sanoi TT:lle, että Intia hankki aiemmin syrjimänsä Boforsin tykkejä, koska niin isoihin ammuksiin voitaisiin pakata ydinkärkiäkin.

Ydinkranaatteja käyttävä tykistö saattaa hyvin houkutella intialaisia strategeja, kun oma ohjuskalusto voi pitkään olla niukkaa ja epäluotettavaa ja lentokoneen torjuminen taas käy paljon helpommin kuin tykinammuksen.

Kauppa ristiriidassa

ulkopolitiikan kanssa Ångström katsoi, että asekauppa Intian kanssa on yleensäkin ristiriidassa Ruotsin ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa.

"Me sanomme, että aiomme toimia pakolaisvirtoja vastaan samaan aikaan kun tiedämme, että tämä (Kashmirin) sota on ajanut yli 20000 ihmistä pakoon ennen kaikkea Boforsin kranaatteja, joita mätkähtelee Kashmiriin", Ångström sanoi.

Myyntiä arvosteltiin

aikanaan tiukasti Bofors-tykkien myyntiä arvosteltiin aikanaan tiukasti Ruotsissa. Kauppa oli neljä kertaa suurempi kuin Ruotsin keskimääräinen vuotuinen asekauppa 80-luvun alussa.

Vielä lisää kitkaa Ruotsin ja Intian kesken syntyy tykeistä, jos Ruotsin poliitikot kannattavat varaosien viennin lopettamista 1986 sopimuksesta huolimatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää