Ulkomaat

Venäjän rahoitusskandaalista uhka USA:n varapresidentille

Al Goren vastustajat arvostelevat Jeltsiniä tukenutta politiikkaa

Tilaajille

WASHINGTON-Tapaamiset tulivat tavaksi: pönäkkä venäläinen kohtasi vakavan amerikkalaisen, ja miehet puhuivat maailmanpolitiikasta, ympäristöstä, teknologiasta, presidenttien huippukokouksista, rahasta. "Strategisen kumppanuuden" vakuutettiin kestävän.

Pääministeri Viktor Tshernomyrdin ja varapresidentti Al Gore ottivat asiakseen huoltaa Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita säännöllisessä yhteydenpidossa, kunnes Boris Jeltsin erotti Tshernomyrdinin viime vuonna.

Seurasi amerikkalaisiakin hämmentänyt pääministeripasianssi, jossa Jeltsin vaihtoi hallituksen johtajaa aina kun edellisen nimi oli opittu tavaamaan. Tshernomyrdin oli sentään saanut Yhdysvalloissa liikanimen "Steady Eddy" ("Vankkumaton Väiski").

Nyt newyorkilaisen pankin epäilleen pesseen miljardeja dollareita Venäjältä tullutta rahaa, ja erillisessä skandaalissa itse Jeltsinin epäilleen ottaneen perheineen lahjuksia. Yhdysvalloissa jupakasta uhkaa tulla taakka Gorelle, joka pyrkii presidentiksi ensi vuoden vaaleissa.

Tähän asti Goren avustajat ovat korostaneet varapresidentin ulkopoliittista kokemusta ja Venäjän-suhteita. Viime aikoina he ovat saaneet vakuuttaa, ettei Gore ole tieten tahtoen ollut tekemisissä rosvojen kanssa, vaan korostanut, miten tärkeää on kamppailla Venäjän korruptiota vastaan.

Silti republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Elizabeth Dole sanoi, että Gore on epäonnistunut ainoassa tärkeässä ulkopoliittisessa yrityksessään - Venäjän-suhteissa.

Myös Dolen kilpailija, republikaanien ehdokkuutta havitteleva Steve Forbes piikitteli Gorea radiomainoksessaan. Miljonääri Forbes esitti vaatimuksia lähes leniniläiseen sävyyn: "On heti keskeytettävä kaikki apu Venäjälle, kunnes työläiset siellä saavat palkkansa ja rosvojen korruptio ruoditaan perin pohjin", radiomainos vaati.

Yhdysvallat pyrki sitomaan Venäjän yhteistyöhön, jotta ydinaseet saataisiin pidetyksi turvassa ja maailmanpolitiikassa Irakista Jugoslaviaan vältettäisiin liian pahoja riitoja. Amerikkalaiset myös kannustivat kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää myöntämään Venäjälle lainoja. Yhdysvallat on IMF:ssä ylivoimainen vallankäyttäjä, eikä rahastosta lähde Venäjälle varoja ilman amerikkalaisten hyväksyntää.

Tshenomyrdinin

puuhista muistio Goren arvostelijoiden mielestä Yhdysvaltain hallituksen olisi pitänyt tajuta ajoissa, että Venäjälle annettu tuki voi päätyä varkaille. Esimerkiksi keskustiedustelupalvelu CIA lähetti 1995 Gorelle muistion, jossa kerrottiin Tshernomyrdinin omista hämäristä liiketoimista. Kaasuyhtiö Gazpromia johtanut Tshernomyrdin on Venäjän rikkaimpia miehiä.

The New York Times -lehden mukaan muistio tuli paluupostissa takaisin, ja Gore oli kirjoittanut päälle sanan "roskaa". Tiedusteluvirkailijat kiistivät lehden tiedon.

IMF:n ja Yhdysvaltain hallituksen mukaan ei ole todisteita, että juuri valuuttarahaston antamaa lainaa olisi pesty tutkimusten kohteeksi joutuneen Bank of New Yorkin kautta.

Venäjällä riittää pestävän rahan lähteitä: yritysjohtajien omaisuudet, poliitikkojen lahjukset, valtion tukiaisista keinotellut miljoonat, järjestäytyneen rikollisuuden dollarit, asekauppa.

Kongressin oikeisto on silti syyttänyt hallitusta holtittomuudesta ja vaatinut Venäjän-avun keskeyttämistä. Edustajainhuoneen pankkivaliokunta valmistelee kuulusteluja, joissa on määrä hiillostaa apulaisulkoministeri Strobe Talbottia ja valtiovarainministeri Larry Summersia. Miehet ovat Yhdysvaltain Venäjän-politiikan arkkitehtejä.

Talbott puolusti politiikkaa Newsweek-lehdessä. "Ota rauhallisesti maailma", apulaisulkoministeri kehotti. Hän selitti, että Yhdysvaltain hallitus on tiennyt koko ajan Venäjän korruptiosta, mutta jatkanut yhteistyötä, koska "Venäjän eristäminen vain pahentaisi ongelmia".

Talbottin on määrä matkustaa tiistaina Moskovaan neuvotteluihin, joissa pitäisi käsitellä strategisia ydinaseita koskevan Start- ja ABM-sopimuksen tulevaisuutta. Yhdysvallat haluaa lievennystä ABM-sopimukseen, joka rajoittaa ohjustentorjuntajärjestelmien rakentamista.

Ensi viikolla puolustusministeri William Cohen aikoo puolestaan matkustaa Moskovaan vähentääkseen eripuraa, joka syntyi Yhdysvaltain ja Venäjän välille Jugoslavian pommitusten vuoksi.

Amerikkalaiset välttivät pitkään nostamasta korruptiosta meteliä, koska pelissä oli tärkeämpiä turvallisuuskysymyksiä. Nyt Yhdysvalloissa pelätään, että korruptioskandaalit uhkaavat samaisten turvallisuuskysymysten hoitoa. Amerikkalaisia sätitään jo Venäjällä ylimielisyydestä.

Yhdysvalloissa on jo tullut tavaksi syyttää hallitusta liiasta tukeutumisesta yksittäisiin venäläisiin luottomiehiin. Ulkopoliittisen analyysin veteraani George Kennan valitti asiaa New York Review of Books -lehden haastattelussa viime kuussa. "Oltiin kuin kaikki onnistuisi tai kaatuisi jonkun yksittäisen ihmisen mukana, oli se sitten Jeltsin tai Gorbatshov tai kuka tahansa." Nyt Jeltsinin perheen epäilleen ottaneen lahjuksia Kremliä kunnostaneelta sveitsiläiseltä rakennusyhtiöltä. Jos epäilyt osoittautuvat tosiksi, korkeinkaan valta Venäjällä ei ole enää herkkäuskoisimmankaan amerikkalaisen silmissä "puhdas".

Rahanpesu ei Venäjällä

ole edes laitonta Yhdysvalloissa on jo huomattu, että rahanpesu ei itse asiassa ole Venäjällä laitonta. Jeltsin on kaatanut vetollaan lain, joka sen kieltäisi.

Venäjän hallituksen kiinteistöjohtaja Pavel Borodin on saanut puolustaa itseään ja presidenttiään. Muun muassa Kremlistä vastaava Borodin vastasi CNN-television haastattelussa syytöksiin, että Jeltsinin perhe olisi saanut sveitsiläisiltä käyttöönsä luottokortteja. "Kovin ovat hauskoja puheita, tosiaan. Jeltsin on presidentti, joten valtio hoitaa hänen kaikki kulunsa. Ei hän luottokortteja tarvitse", Borodin sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää