Ulkomaat

Laiton muutto Venäjältä Ruotsiin lisääntymässä

Monilla tulijoilla on kotimaassaan rikollinen tausta

Tilaajille

TUKHOLMA/HELSINKI-Venäjältä ja muualta entisestä Neuvostoliitosta Ruotsiin suuntautunut laiton maahanmuutto on lisääntynyt tänä vuonna huomattavasti. Siirtolaisvirasto Invandrarverketin maanantaina julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan monilla näistä maista tulleilla on rikollinen tausta ja usein lähtijät ovat myös turvautuneet ammattimaisten ihmissalakuljettajien palveluihin.

Hallitukselle osoitetun raportin mukaan yhä useampi entisestä Neuvostoliitosta saapuva tulee Ruotsiin ilman minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita. Invandrarverketin mukaan tämä antaa aiheen epäillä, että maahanmuuttajien joukossa on paljon rikollisia, raportin haltuunsa saanut sanomalehti Sydsvenska Dagbladet kertoi.

Invandrarverketin Skärholmenin pakolaisyksikön päällikön Lars Carlstedtin mukaan muutos aiempaan on selvä. Ilman papereita maahan tulleilla ei todennäköisesti ole esittää päteviä syitä oleskeluluvan saamiseksi, Carlstedt sanoi uutistoimisto TT:lle.

Skärholmen on Tukholman eteläpuolella sijaitseva lähiö, jossa asuu enemmän siirtolaisia kuin alkuperäisiä ruotsalaisia.

Monet esimerkiksi Venäjältä tai Baltian maista alunperin lähtöisin olevat henkilöt väittävät saapuneensa Valko-Venäjältä. Maan poliittisen tilanteen vuoksi turvapaikka saatetaan myöntää sieltä tulleille muita helpommin.

Invandrarverketin mukaan pääosa niistä 616 henkilöstä, jotka tammi-elokuun aikana tulivat Ruotsiin Venäjältä ja sen naapurimaista, sai ammattimaista apua matkustaakseen Ruotsiin. Lisäksi poikkeuksellisen monet nuoret miehet hakevat turvapaikkaa sillä perusteella, että he pakenevat Venäjän mafiaa.

Niin ikään suhteellisen suuri osa turvapaikkaa hakevista nuorista miehistä syyllistyy Ruotsissa oleskellessaan rikolliseen toimintaan. Mitään tarkkoja tilastoja Invandrarverket ei kuitenkaan esitä.

Keskusrikospoliisin mukaan olemassa olevat tiedot eivät viittaa siihen, että rikollisuus olisi erityisesti lisääntynyt entisestä Neuvostoliitosta tulleiden turvapaikan hakijoiden ryhmässä. Viranomaiset ovat tosin aiemmin varoittaneet, että Venäjän järjestäytynyt rikollisuus on alkanut ulottaa lonkeroitaan myös Ruotsiin.

Suomessa määrä

tuplaantunut Suomen viranomaiset eivät ole huolissaan laittomasta maahanmuutosta. Ihmisten salakuljetustapauksia tulee ilmi vain harvoin, ja saapujat ovat yleensä Venäjän ja EU:n ulkopuolelta kolmansista maista.

Suomen ongelmia ovat lähinnä maahan jääminen laittomasti sekä epärehellisin aikein maahan saapuminen.

Rajavartiolaitos kirjaa maasta poistumisten yhteydessä joka kuukausi 100-150 viisumin aikarajan ylitystä. Yleensä viisumin umpeenmenoaika on ylitetty korkeintaan muutamalla viikolla.

Rajalta käännytettyjen määrä on tuplaantunut viime vuodesta. Sisäministeriön mukaan tänä vuonna heinäkuuhun mennessä rajalta oli käännytetty 1000 maahan pyrkinyttä. Koko viime vuonna käännytettyjä oli 500. Syynä käännytyksiin olivat lähinnä tupakan ja alkoholin salakuljetusyritykset.

Määrät ovat kuitenkin vielä pieniä suhteutettuna Suomen koko rajaliikenteeseen. Liikenteen määrä on kasvanut: tammi-heinäkuussa rajanylityksiä oli kolme miljoonaa, mikä on yhtä paljon kuin koko viime vuonna.

Suurin yksittäinen ihmisten salakuljetustapaus Suomessa paljastui viime vuoden elokuussa, kun neljä kreikkalaista yritti salakuljettaa Suomeen 21 srilankalaista. Vaalimaalla kiinni jääneet srilankalaiset olivat piilossa bussin penkkirivien alle rakennetuissa lisätiloissa. Matkan oli ilmeisesti tarkoitus jatkua Suomen läpi, mutta reissun katkettua ryhmä haki Suomesta turvapaikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää