Ulkomaat

Ranskan sosialistit käyvät aatteen taistoon

Tilaajille

PARIISI-Ranskan, Saksan ja Britannian valtaa pitävät vasemmistopuolueet ovat ajautuneet niin tuimaan ideologiseen kamppailuun, että yllättäen 1900-luvun alku ja loppu muistuttavat toisiaan.

Ranskan sosialistit kiistelevät Britannian työväenpuolueen ja Saksan sosiaalidemokraattien kanssa siitä, kuinka paljon sosialismia on hyväksi Euroopalle ja maailmalle. Samasta asiasta riideltiin tämän vuosisadan alun molemmin puolin.

Ranskan sosialistit julistavat, että vasemmiston täytyy säilyä "sosialismille uskollisena" ja että "kapitalismia välttämätöntä ja mahdollista säädellä".

Sen sijaan Britannian pääministeri Tony Blair ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ovat liittoutuneet yhdessä sen taakse, että parhaimmat osat kapitalismista ja sosialismista tulee yhdistää "kolmanneksi tieksi".

Blairin ajatus on, että "21. vuosisata ei ole kapitalismin ja sosialismin välistä kamppailua vaan todellinen taistelu käydään edistyksellisten ja vanhoillisten voimien kesken".

Blair julistaa kaikkien poliittisten ja sosiaalisten voimien yhteistyötä, mutta ranskalaiset vasemmistolaiset syyttävät häntä ja Schröderiä "kapitalismille antautumisesta".

Näkemykset törmäävät vastakkain Pariisissa 8.-10. marraskuuta, kun Sosialistinen internationaali pitää kokouksensa. Siellä ehkä käydään aitoa aatteellista linjataistelua, vaikka suuret poliittiset ideologiat on moneen kertaan ehditty julistaa kuolleiksi. Kokousta sähköistää se, että vasemmiston valta-asema Euroopan suurissa maissa voi murentua palasiksi seuraavissa vaaleissa, jos aatteelliset erot alkavat vaikuttaa käytännön politiikkaan esimerkiksi siten, että Ranska ja Saksa alkavat riidellä pahasti keskenään.

Vasemmisto tietää, että sen on osattava käyttää hyväksi nykyinen valta-asemansa, joka ei ole ollut kertaakaan yhtä voimakas EU:n lähes 50 vuoden historian aikana.

Ranskan vasemmistoviritteinen lehdistö haukkui Blairin ja Schröderin "thatcheriläisiksi", kun he antoivat yhteisen julkilausuman viime kesäkuussa juuri ennen eurovaaleja. Blairin ja Schröderin mukaan "liike-elämälle on annettava enemmän vapauksia ja pyrittävä alhaisempiin tuloveroihin ja harjoitettava tiukkaa julkisten kulujen valvontaa".

"Me haluamme yhteiskunnan, joka ylistää menestyvää yrittäjää samalla tavalla kuin taiteilijoita ja jalkapalloilijoita tai mitä tahansa luovuutta missä sitä esiintyykin", julistivat Blair ja Schröder.

He pitävät itseään edelleen vasemmistolaisina, mutta haluavat edustaa markkinoita ymmärtävää linjaa. Britanniassa sitä sanotaan keskustasta vasemmalle olevien puolueiden (Left-of-Centre) yhteistyöksi ja Saksassa uudeksi keskustaksi (Die Neue Mitte).

Ranskan sosialistit ovat valmistelleet kuukausimäärin omaa vastaustaan kolmannen tien kulkijoille.

Pääministeri Lionel Jospin esittää tekstin Sosialistisen internationaalin kokouksessa. Tekstiä ovat olleet laatimassa sosialistipuolueen terävimmät ajattelijat ja kirjoittajat, tekstiä on korjattu ja hiottu puolue-elimissä, koska se ei ole Jospinin puhe, vaan Ranskan sosialistien manifesti.

Schröderiä ja Blairia ei mainita nimeltä, mutta heille lähetetään paljon terveisiä erilaisten muotoilujen avulla. Ranskan sosialistipuolue sanoo, että teksti ei ole kiistakirjoitus vaan pohja keskustelulle.

Sosialistien manifestista liikkuu jo kopioita lehtien toimituksissa, mutta lopullinen teksti valmistuu vasta kokouksen alla.

Ranskan sosialistit olisivat pitäneet tällaista muotoilua oikeistolaisena vielä 1980-luvun alkuvuosina, kun François Mitterrand tuli valtaan ja alkoi sosialisoida pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja suuryrityksiä.

Sosialistit sanovat manifestissa ymmärtävänsä, että "teknologinen kehitys ja koventuva kilpailu pakottaa yrityselämän jatkuvaan muutokseen, mutta ongelma täytyy ratkaista jollakin muulla tavalla kuin sillä, että työtätekeviltä vaaditaan jatkuvaa joustamista, mikä kylvää epävarmuuden kaikkialle yhteiskuntaan". Tavoitteiden joukossa onkin "markkinatalouden sivistäminen".

Inhimillinen yhteiskunnan sosialistit määrittelevät sanomalla, että "se on yhteiskunta, jonka arvoja ei ole alistettu yhden arvon logiikalle, liikevoitolle".

Mielenkiintoinen on "luja tuomio kommunismille sen totalitäärisessä muodossaan". Heitto Blairille on huomautus, että "uudenaikaisuus ei vaadi meitä irrottautumaan arvoistamme". Jospinin oma iskulause on päässyt mukaan: "Kyllä markkinoiden taloudelle, ei markkinoiden yhteiskunnalle."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää