Ulkomaat

Maailman johtajat ylistivät Jeltsiniä

Tilaajille

NEW YORK/ROOMA/PARIISI/LONTOO-Yhdysvaltain johdolle Vladimir Putin on yhä mysteeri, jonka johtajuuteen suhtaudutaan varauksella. Putin on ollut paljon tekemisissä amerikkalaisten kanssa, ja häntä kuvaillaan asialliseksi ja älykkääksi, mutta kylmäksi.

"Uskon, että hän ymmärtää, kuinka tärkeä Venäjän suhde länteen on", presidentin turvallisuusneuvonantaja Sandy Berger sanoi The Washington Post -lehdelle.

Jeltsinin ero sai hämmästyttävän vähän huomiota amerikkalaisissa tiedotusvälineissä. Esimerkiksi televisiokanava CNN mainitsi asian ja palasi lyhyen raportin jälkeen kuvaamaan uudenvuoden juhlintaa.

Blairilta

tunnustusta Britannian pääministeri Tony Blair sanoi puolestaan perjantaina, että maailma on muuttunut turvallisemmaksi ja vakaammaksi paikaksi presidentti Boris Jeltsinin työn ansiosta.

"Boris Jeltsin on näytellyt ratkaisevan tärkeää roolia Venäjän historiassa. Hän johti maata sen vaikeassa ja tuskallisessa muutoksessa kommunismista demokratiaan", Blair sanoi.

Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder painotti Jeltsinin tärkeää työtä demokratian ja talousuudistusten tiellä. Schröder lupasi, että Venäjän tärkein luotonantaja, Saksa, tukee virkaatekevää presidenttiä Vladimir Putinia hänen uudistuksissaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ylisti Jeltsinin "historiallista roolia demokratian sekä poliittisten ja taloudellisten uudistusten läpiviejänä Venäjällä".

Chirac kehotti Putinia "työskentelemään rauhan palauttamisen, demokratian syventämisen ja elintärkeiden talousuudistusten jatkamisen hyväksi".

Italian ulkoministeri Lamberto Dini ylisti lausunnossaan Jeltsinin "historiallista työtä Venäjällä muutoksen aikoina".

Kiinan presidentti Jiang Zemin kiitti Jeltsiniä "väsymättömistä ponnisteluista" Kiinan ja Venäjän strategisen yhteistyökumppanuuden edistämiseksi ja ylisti Jeltsinin "historiallista panosta" maiden suhteiden kehittämiseksi. Jiang valitti Jeltsinin eroa ja ilmaisi halunsa ystävällismieliseen yhteistyöhön vt. pääministerin Vladimir Putinin kanssa.

Japanin pääministeri Keizo Obuchi oli pahoillaan Jeltsinin erosta ja ylisti hänen saavutuksiaan. Obuchi muistutti myös, että Japani haluaa vuoden 2000 loppuun mennessä tehdä rauhansopimuksen Venäjän kanssa toisen maailmansodan vihollisuuksien viralliseksi lopettamiseksi.

Japanin ja Venäjän suhteita on jo pitkään hiertänyt kiista Kuriilien saariryhmän omistuksesta.

Entinen Venäjän presidentti Mihail Gorbatshov totesi perjantaina, että Jeltsinin olisi pitänyt erota jo aikaisemmin.

"Olisi ollut parempi, jos hän olisi eronnut jo puolitoista tai kaksi vuotta sitten, tai jo 1996", Gorbatshov sanoi puhelinhaastattelussa uutistoimisto AFP:lle.

Gorbatshov piti Putinin mahdollisuuksia tulla valituksi aikaistetuissa presidentinvaaleissa hyvinä. "Se on täysin mahdollista, mutta helppoa se ei tule olemaan", hän kiteytti.

Uutinen yllätti

Halosen Ulkoministeri Tarja Halonen piti tärkeänä, että Venäjän aikaistetut presidentinvaalit voidaan käydä demokratian sääntöjen mukaan. Hän ei uskonut Jeltsinin eron vaikuttavan Venäjän ja Suomen välisiin suhteisiin tai Suomen presidentinvaaleihin.

Halonen arveli Jeltsinin valinneen dramaattisen ajankohdan lähdölleen.

"Ilmeisesti presidentti Jeltsin haluaa tällä ajoituksellaan vaikuttaa ja vakuuttaa seuraavan tärkeän vaalin liikkeellelähdöstä. EU:n puheenjohtajamaan puolesta voimme vain toivoa, että myös presidentinvaalit menevät demokraattisesti eteenpäin", Halonen sanoi perjantaina iltapäivällä.

Ulkoministeri totesi, että Vladimir Putin on saanut Jeltsiniltä tukea ennenkin.

"Presidentti Jeltsinille näyttää nykyinen pääministeri olevan mieluisa. Hän on tukenut jo useissa käänteissä pääministerin työtä. Pääministerin asema on kyllä hyvin vaikea, kun arkipäivään palataan", Halonen sanoi. Hän mainitsi Pohjois-Kaukasian tilanteen suurimpana haasteena.

"Tuleeko Putinista presidentti, sen venäläiset päättävät, mutta lähtöasetelma näyttää hänen kannaltaan hyvältä." Uutinen Jeltsinin erosta tuli Halosen mukaan täytenä yllätyksenä. Hän ei vielä tässä vaiheessa halunnut arvioida, luoko Jeltsinin ero aiempaa paremmat edellytykset Tshetshenian kriisin ratkaisulle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää