Ulkomaat

Puhelinsotku ehkä pääsyy Norjan turmaan

Junaonnettomuus vaati yli 30 uhria

Tilaajille

OSLO-Norjan tiistainen junaturma vaati todennäköisesti 35 uhria. Norjan poliisi vahvisti keskiviikkona, että onnettomuuspaikalta Åstan asemalta on löydetty 12 ruumista ja 23 ihmistä on edelleen kateissa.

Sekä poliisi että rautatieyhtiö NSB aloittivat onnettomuuden syiden tutkimukset keskiviikkona. Rautatieyhtiön johtajan Steinar Killin käsityksen mukaan toinen junista on ajanut päin punaista valoa.

Norjan historian suurin junaonnettomuus sattui, kun Trondheimista Osloon matkalla ollut pikajuna törmäsi Hamarista Renaan matkalla olleeseen paikallisjunaan Åstan asemalla Åmotin kunnassa tiistai-iltapäivällä.

Onnettomuusalueen rataosuudella ei ole kulunvalvontalaitteita, jotka automaattisesti pysäyttäisivät samalle raiteelle joutuneet junat.

NSB:n liikennekeskus Hamarin kaupungissa puolestaan seuraa junaliikennettä omilta tietokoneiltaan, mutta liikenteenvalvojat saavat yhteyden juniin ainoastaan matkapuhelimilla.

Onnettomuusalueen rataosuudella ei ole käytössä junien sisäisiä radiopuhelimia, vaan nmt 450-puhelimia. Poliisi selvittää nyt, havaitsivatko liikenteenvalvojat tilanteen näyttöpäätteiltään ja yrittivätkö he saada yhteyttä juniin. Yksittäisten tietojen mukaan liikenteenvalvojat yrittivät epätoivoisesti soittaa junien matkapuhelimiin, mutta heillä oli käytössään väärät numerot.

Onnettomuusalueen junaliikennettä ohjataan Hamarista käsin ja kaikki toiminnot tallentuvat automaattisesti tiedostoon, joka nyt on poliisin hallussa. Poliisi kuulusteli keskiviikkona onnettomuuspäivänä työvuorossa olleita liikenteenvalvojia.

Diesel sytytti

vaunut tuleen Onnettomuusjunat käyttivät polttoaineenaan dieseliä, joka ilmeisesti sytytti junavaunut täysiin liekkeihin.

Onnettomuusalueen palokunnat joutuivat taistelemaan yhteensä kuusi tuntia liekkejä vastaan ennen kuin he saivat tulipalon kuriin. Pelastustoimia ei voitu enää jatkaa yön pimeydessä ylikuumentuneissa vaunuissa.

Keskiviikkona selvisi kuitenkin, että Gardermoenin lentokentän palokunnalla on käytettävissään Åmotin ja lähikuntien palokuntia huomattavasti järeämpää ja ajanmukaisempaa kalustoa, joka olisi voinut tukahduttaa liekit nopeammin ja tehokkaammin kuin paikallisten palokuntien heiveröinen kalusto.

Gardermoen sijaitsee runsaan tunnin ajomatkan päässä Åstan asemalta. Kukaan ei pyytänyt apua eikä kukaan sitä tarjonnut ajoissa.

Onnettomuusjunien liikennöimällä alueella on käytössä junia, jotka uusina täyttivät turvallisuusvaatimukset. NSB hankki dieselveturit 1950- ja 1960-luvuilla ja arvostelijoiden mielestä ne kuuluisivat rautatiemuseoon.

Onnettomuusjunien materiaalit reputtivat myös kirkkaasti teknisissä testeissä, joita Norjan teknillisen korkeakoulun alainen yksikkö teki Gardermoenin lentojunan materiaalivalintojen yhteydessä. Onnettomuusjunien materiaalit luokiteltiin erittäin paloherkiksi ja -vaarallisiksi.

Norjan viranomaiset eivät keskiviikkona tienneet tarkkaan, kuinka monta matkustajaa onnettomuusjunissa oli. Rautatieyhtiö NSB ilmoitti tiistaina, että junissa oli yhteensä sata ihmistä, mutta lukumäärä osoittautui hätätilanteessa tehdyksi nopeaksi arvaukseksi.

NSB ei kuitenkaan keskiviikkona saanut selville, kuka tiedot matkustajien määristä oli antanut ja millä perusteilla.

Pelastusmiehistöt jatkoivat keskiviikkona junaturman uhrien etsintää palaneista ja täysin tuhoutuneista junavaunuista.

Pelastusmiehistöt kuvailevat uhrien etsintää sekä fyysisesti että psyykkisesti äärimmäisen rankaksi urakaksi, koska he joutuvat hitsaamaan irti törmäyksessä puristuksiin jääneitä ja lieskojen uhreiksi joutuneita matkustajia hiiltyneistä vaunuista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää