Ulkomaat

Konekaappaajien tavoite yhä epäselvä

Britannian poliisilla ei tietoa vaatimuksista

Tilaajille

LONTOO. Lontoon Stanstedin lentokentällä seisovan afganistanilaisen matkustajakoneen kaappaajat eivät olleet poliisin mukaan vielä keskiviikkoiltanakaan esittäneet mitään vaatimuksia, vaikka Ariana-yhtiön kone ja siinä nyt olevat 151 matkustajaa ja miehistön jäsentä olivat olleet kentällä liki kolme vuorokautta.

Poliisin ilmoitus on vahvistanut arveluja, joiden mukaan kaappaajat ja ainakin osa Boeing 727 -koneen matkustajista olisivatkin kaiken aikaa olleet aikeissa hakea Britanniasta poliittista turvapaikkaa.

Stanstedin kentälle saapui keskiviikon vastaisena yönä YK:n pakolaiskomissaarin edustaja Hope Hanlan.

Hänen kerrottiin kuitenkin olevan paikalla riippumattomana neuvonantajana eikä neuvottelemassa panttivankien vapauttamisesta.

Afganistanista

keskiviikkona kantautuneiden tietojen mukaan kaappaajien sunnuntaina Tashkentissa vapauttama stuertti olisi kertonut, että matkustajien joukossa näytti olleen 40 miestä, naista ja lasta, jotka olivat ilmeisesti sukua toisilleen.

Ariana-lentoyhtiön johtajan mukaan stuertti oli arvellut, että joillakin kaappaajista olisi ollut yhteyksiä matkustajiin ja että heidän tavoitteenaan oli saada turvapaikka Britanniasta.

Afganistania hallitsevan fundamentalistisen Taleban-liikkeen kerrottiin pidättäneen useita Kabulin lentokentän virkailijoita.

Heidän epäillään ottaneen vastaan lahjuksia ja kääntäneen niitä vastaan katseensa toisaalle, kun suurperheen naiset kuljettivat kaappaajien aseet huntujensa alla koneeseen.

Tilanne koneessa kiristyi varhain keskiviikkoaamuna, kun koneen kaksi lentäjää ja kaksi muuta miehistön jäsentä onnistui pakenemaan kaappaajien huomaamatta köyttä pitkin ohjaamon ikkunasta.

Hieman myöhemmin kaappaajat tuuppasivat lisäksi yhden stuerteista koneen takaportaista kentälle.

Poliisi toivoi saavansa miehistön jäseniltä runsaasti uutta tietoa kaappaajista ja heidän aseistuksestaan, jotta Britannian kaikkien aikojen pisimmäksi venynynyt lentokonekaappaus saataisiin päätetyksi.

Poliisin edustajat eivät olleet varmoja, onko koneessa vielä olevien yhdeksän miehistön jäsenen joukossa sellaisia, jotka kykenisivät lentämään konetta.

Keskiviikkona poliisi

paljasti ensimmäisen kerran virallisesti, että kaappaajilla oli hallussaan käsiaseita. Kaksi aseistautunutta kaappaajaa laskeutui päivällä koneen perästä kentälle, kun koneesta poistettiin jätteitä ja tilalle lastattiin ruokatarpeita.

Ruoanhakuoperaation aikana kaksi koneesta tullutta miestä kulki Stanstedin kentän syrjäiseen kulmaan pysäköidyn koneen ympäri ja tutki sen runkoa. Televisiokuvissa näkyi selvästi, miten toisella miehistä oli pistooli kädessään.

Poliisin tiedotuksesta vastaavan Essexin apulaispoliisikomentajan John Broughtonin mukaan kävely koneen ympäri oli odotettu ja siitä oli sovittu neuvottelujen yhteydessä.

Broughton puolusteli poliisin omaksumaa linjaa, jonka mukaan Stanstedin kentän tapahtumista annetaan hyvin niukasti tietoa. Broughtonin mukaan on mahdollista, että kaappaajat kuuntelevat tilanteesta annettavia raportteja koneen radion avulla tai että jollakulla on matkapuhelin käytettävissään.

Sunnuntaiaamuna kaapatussa koneessa oli poliisin arvion mukaan keskiviikkoiltana 151 ihmistä, joista 21 on lapsia ja 17 naisia. Kaappaajia arvioidaan olevan kuudesta kymmeneen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää