Ulkomaat

Japanille ei annettu lupaa harmaavalaiden pyyntiin

Tokio syytti länsimaita muiden pakottamisesta malleihinsa

Tilaajille

NAIROBI. Japani hävisi lauantaina tärkeän taistelun yrityksissään lopettaa harmaavalaiden kaupallisen pyynnin kielto.

Vaaranalaisten eläinlajien kansainvälistä kauppaa käsittelevä Yhdistyneiden kansakuntien kokous hylkäsi Nairobissa Keniassa Japanin vaatimuksen, että se saisi aloittaa harmaavalaiden kaupallisen pyynnin Tyynenmeren koillisilla vesillä.

Japani olisi tarvinnut kahden kolmasosan enemmistön, mutta kun 109 hallitusta otti kantaa suljetussa äänestyksessä, vain 40 kannatti sen vaatimusta, 63 oli vastaan ja kuusi jätti äänestämättä.

Japani syytti lauantaina kärkevästi läntisiä hallituksia ja luonnonsuojeluryhmiä "tunteenomaisten rasitteiden" asettamisesta valaanpyynnille ja yrityksistä "pakottaa muu maailma omiin erityisiin läntisiin käsityksiinsä valaista".

Japanin ja Norjan oli kuitenkin määrä tehdä uusia ehdotuksia, jotka läpi mennessään sallisivat tietyssä laajuudessa lahtivalaan kaupallisen pyynnin.

Japanin ja Norjan mukaan lahtivalasta ei uhkaa sukupuuttoon häviäminen.

Kaikki kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä vuodesta 1986 ja harmaavalaan pyynti vuodesta 1949.

Jopa 15 metrin pituisiksi

ja 35 tonnin painoisiksi kasvavat harmaavalaat tunnetaan vuotuisesta vaelluksestaan, jolla ne synnyttävät poikasensa Kalifornian lahden lämpimissä vesissä ja siirtyvät sieltä Alaskan edustalle.

Harmaavalaiden niskat, pinnassa käyvät leveät pyrstöt ja hengityshöyryn suihkut ovat Kalifornian rannikkoteillä näky, joka pysäyttää liikenteen. Hajakysely katselijain joukossa osoittaa, ettei kaupalliselle pyynnille löydy juuri kannattajia.

Ainoat harmaavalaan lailliset pyytäjät ovat kaksi pientä kansaa, tshuktshit Siperiassa ja makahit Yhdysvalloissa. Tshuktshit saalistavat noin 140 valasta paikalliseen käyttöön ja makaheilla on lupa viiteen.

Japanilaisten viranomaisten mukaan vaatimus harmaavalaan pyyntikiellon kumoamisesta oli ehdotuksista heikoin, mutta heillä ei ollut suurta toivoa muidenkaan läpimenosta.

Norja vaatii

lahtivalaan pyynnin sallimista Atlantin pohjoisosissa. Sen ehdotuksilla uskottiin olevan paremmat mahdollisuudet kuin Japanin.

Kansainvälisen valaanpyyntikomission yleisestä pyyntikiellosta huolimatta Norja on jatkanut lahtivalaan pyyntiä rannikkovesillään omaa käyttöön varten.

Japani noudattaa muodollisesti pyyntikieltoa mutta pyytää noin 440 lahtivalasta vuodessa Etelämantereen vesiltä käyttäen hyväkseen pykälää, joka sallii pyynnin tieteellisiin tarkoituksiin. Liha ja traani myydään Japanin markkinoilla, joilla valasta pidetään suurena herkkuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää