Ulkomaat

Putin: Ei uutta ohjustorjuntaa

Keskustelut Clintonin kanssa suoria ja avoimia

Tilaajille

MOSKOVA. Venäjä torjui sunnuntaina Yhdysvaltain ehdotukset muuttaa ABM-ohjustentorjuntasopimusta, kun maiden presidentit Vladimir Putin ja Bill Clinton tapasivat Moskovassa.

Erimielisyys oli odotettua, mutta kuusi tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen Bill Clinton ja Vladimir Putin tunnustivat yhteisessä julkilausumassa uudenlaisen ohjusuhan olemassaolon. Maiden asiantuntijoita kehotettiin jatkamaan keskusteluja Yhdysvaltain hankkeesta rakentaa itselleen ohjustentorjuntajärjestelmä ja tavoista saada Venäjä hyväksymään se.

Todennäköisesti viimeiselle Moskovan-matkalleen presidenttinä saapunut Bill Clinton neuvotteli viime toukokuussa virkaansa astuneen Vladimir Putinin kanssa.

"Olemme sopineet periaatteita koskevasta lausunnosta, joka tekee selväksi, että on olemassa nouseva ballististen ohjusten uhka, jolle täytyy tehdä jotain", Clinton sanoi toimittajille.

"Emme ole vielä yhtä mieltä siitä, mitä", Clinton sanoi.

Yhdysvallat on ajamassa ABM-sopimukseen muutoksia, jotka sallisivat sen rakentaa rajoitetun torjuntajärjestelmän ns. "roistovaltioiden" kuten Pohjois-Korean ja Iranin pienehköjen strategisten ohjushyökkäysten torjumiseksi. Venäjä vastustaa ajatusta tiukasti ja näytti pelaavan aikaa USA:n presidentinvaalien alla.

"Vastustamme lääkettä,

joka on pahempi kuin sairaus", Putin sanoi lehdistötilaisuudessa. Venäjä näytti sunnuntaina pysyneen täysin tinkimättä kielteisessä kannassaan ja Putin tuntui olevan tyytyväinen.

"Minun on heti sanottava, että niin keskustelujen henki, laatu kuin tuloskin oli sellainen ettei Venäjä voi muuta kuin olla tyytyväinen", Putin sanoi.

Molemmat osapuolet kuvasivat neuvotteluja avoimiksi ja suoriksi.

"Ilmaisimme erimielisyytemme selvästi ja avoimesti. Arvostan sitä", Clinton sanoi. Venäjä uskoo, että strateginen vakaus ja Venäjän strateginen pelote ovat uhattuina, jos USA rakentaa torjuntajärjestelmän. Osapuolten kannat eivät lähentyneet huippukokouksessa, Clintonin tärkein Venäjä-avustaja Strobe Talbott sanoi toimittajille.

Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen kanssa huippukokousta isännöinyt Putin näytti kääntävän kiinnostavalla tavalla vanhat roolit päälaelleen. Rauhallista itsevarmuutta huokunut Putin puhui lehdistölle ilman paperia ja selkeästi. Hetkeä myöhemmin Clinton luki oman lausuntonsa muistiinpanoja vilkuillen, hymyilemättä ja suorastaan kireän oloisesti.

Edellisessä maiden huippukokouksessa Moskovassa 1998 Clinton oli rento, mutta silloin hyvin huonossa kunnossa ollut presidentti Boris Jeltsin ei pahimmillaan kyennyt sanomaan aloittamaansa virkettä loppuun.

Täysin tuloksettomaksi

kokous ei silti jäänyt. Maat sopivat hankkiutuvansa kumpikin eroon 34 tonnista ydinaseisiin tarkoitettua plutoniumia. Presidentit allekirjoittivat vuosia valmistellun sopimuksen, jonka puitteissa Yhdysvallat tukee taloudellisesti Venäjää rakentamaan tarvittavia laitoksia.

Tuhottava määrä on noin kolmannes Venäjän ja puolet Yhdysvaltain varastoista.

Osapuolet sopivat myös yhteistyöstä ennakkovaroitusjärjestelmissä, joiden on määrä havaita lentäviä ohjuksia. Tarkoituksena on täydentää Venäjän vanhentunutta järjestelmää perustamalla Moskovaan keskus, joka vaihtaa USA:n kanssa reaaliaikaisesti tietoa avaruusrakettien ja ohjusten laukaisuista kummassakin maissa. Venäjän omaan järjestelmään kuuluvista satelliiteista osa ei enää toimi.

Huipputapaamisen pääteemassa, ohjustentorjuntakysymyksessä Putin näytti olevan kuitenkin vahvoilla. Yhdysvaltojen sisäpoliittinen kenttä ei ole yksimielinen hankkeesta, ja Clinton on presidentti enää muutamia kuukausia. Putin viittasi tähän lehdistötilaisuudessa ja sanoi Venäjän jatkavan yhteistyötä riippumatta siitä, kuka tammikuun vaalit voittaa.

"Tänään Yhdysvallat on yksi tärkeimmistä kumppaneistamme. Venäjä ei koskaan valitse ratkaisuja, jotka johtaisivat vastakkainasettelun elementtien palaamiseen", Putin sanoi. Hän luonnehti Clintonia miellyttäväksi neuvottelukumppaniksi ja sanoi, että pahimmat ajat maiden välisissä suhteissa ovat "kaukana takana".

Clinton näytti olevan pidättyväisempi kehuissaan.

"Presidentti Putinilla on

suuret mahdollisuudet ja valtava haaste. Oma arvioni on, että hän on täysin kykenevä rakentamaan kukoistavan, vahvan Venäjän ja säilyttämään samalla vapauden, moniarvoisuuden ja oikeusvaltion periaatteet", Clinton sanoi.

Presidentit neuvottelivat aluksi tunnin kahden kesken, mukanaan vain yksi lähin avustajansa ja tulkki kummallakin. Myöhemmin presidentit siirtyivät samaan pöytään laajempien valtuuskuntiensa kanssa.

Illalla neuvottelujen jälkeen Clinton osallistui moskovalaisen Eho Moskvi -radioaseman suoraan lähetykseen, jossa kuuntelijat saivat esittää hänelle kysymyksiä puhelimessa ja internetin kautta.

Puhelinohjelma oli kautta aikojen ensimmäinen kerta, kun tavallisilla venäläisillä oli mahdollisuus spontaaneihin kysymyksiin Yhdysvaltain presidentille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää