Ulkomaat

Kosovon serbinuorten arki on venäläistä rulettia

Joka hetkestä yritetään nauttia, vaikka vapaus on rajattu

Tilaajille

Matkapuhelinyhteys Kosovoon rahisee, mutta huonokin linja kantaa Suomeen asti iloista puhetta, naurua ja kahvikuppien kilinää. Sunnuntain äänet Batusen kylästä ovat yllättävän leppoisia, sillä viime aikojen uutiset Kosovosta ovat kertoneet lähinnä murhista, miinoista ja parantumattomasta tilanteesta alueella.

"Yritämme tehdä jokaisesta päivästä parhaan mahdollisen, sillä elämä on tällä hetkellä meille Kosovon serbeille hyvin vaarallista", Ivana Arsic, 27, selittää puhelimeen kahvihetken keskeltä.

Etnisten vähemmistöjen

asema Kosovossa on vaikea. Erityisesti Ivanan edustamat serbit ovat joutuneet jatkuvasti albaanien kostoiskujen kohteeksi.

Viime torstaina kaksi serbiä kuoli ja yksi loukkaantui pahoin, kun heidän autonsa ajoi miinaan Lepinan kylän lähellä, Pristinasta lounaaseen. Albaanien epäillään asettaneen useita miinoja serbien käyttämille teille.

Serbit eivät voi liikkua lähiympäristöään pidemmälle ilman rauhanturvaajia. Ivanakin kulkee joka päivä sotilasliitto Naton johtamien rauhanturvaajien, Kfor-joukkojen saattamana työpaikalleen Kosovo Poljen terveydenhoito-oppilaitokseen. Siellä hän opettaa serbian kieltä.

Serbijoukkojen vetäydyttyä Kosovosta vuosi sitten Naton pommitusten jälkeen ovat albaanit ryhtyneet kostamaan serbien heille tekemää väkivaltaa. Kansainväliset Kfor-joukot yrittävät pitää alueella järjestystä, kun poliisin toiminta ja oikeusjärjestelmä ontuvat vielä pahasti.

Ivanan kotipaikka,

noin kolmensadan asukkaan Batuse, on pääosin serbikylä, joten elämä on siellä helpompaa. Työpaikkakunnalla Kosovo Poljessa asuu niin albaaneja, serbejä kuin muitakin vähemmistöjä ja eri ryhmien välit ovat kireät.

Tilanne on Ivanan mukaan erityisen hankala nuorille, jotka haluaisivat mennä vapaasti minne haluavat. Vain muutamien kilometrien säteen liikkuma-alue ei nuorelle riitä. Monet kulkevatkin ystäviensä luokse toisiin kyliin ilman turvasaattuetta.

"Pelaamme venäläistä rulettia joka päivä kulkiessamme turvattomilla teillä", Ivana kuvailee. "Pahinta on kuitenkin se, että jotkut nuorista alkavat jopa nauttia tästä hengenvaarallisesta pelistä." Kun elinpiiri on kutistunut muutamiin kilometreihin ja väkivallan uhka on jokapäiväinen, ovat serbinuoret päättäneet nauttia jokaisesta hetkestä ja keksineet itselleen huvituksia mahdollisuuksien mukaan, Ivana kertoo.

Serbialueilla on avattu useampia baareja ja diskoja. Vapaa-aika kuluu myös jalkapalloa ja koripalloa pelatessa.

"Viime kesänä vielä puhuimme Kosovon tilanteesta ja kuolleiden lukumääristä, mutta nyt emme enää jaksa", Ivana huomauttaa. "Olemme luovuttaneet, sillä kohtalomme ei ole enää käsissämme, vaan tulevaisuutemme on ulkomaisten poliitikkojen päätettävissä." Puhelun alun

iloisen sävyn sekaan tulee yhä enemmän katkeruutta ja epätoivoa. Juttelun jatkuessa todelliset tunteet paljastuvat: diskoista, baareista ja naurusta huolimatta Ivana sanoo elävänsä vankilassa.

Vaikean liikkumisen lisäksi pahinta serbinuorille on Ivanan mielestä työttömyys ja yliopisto-opiskelun mahdottomuus. Sodan jäljiltä työpaikat ovat vähentyneet entisestään ja yliopistot toimivat vain Serbian puolella.

Arkipäivän tekevät hankalaksi myös sähkön ja veden puute. Posti- ja puhelinyhteyksiä ei ole. Kauempana oleviin perheenjäseniin saa yhteyden vain matkapuhelimella, jos sellaisen on onnistunut hankkimaan, kuten Ivana.

Ivana on opettajan työnsä ohella ollut alueensa Serbian kansallisneuvoston jäsen vuoden ajan. Toimimalla politiikassa Ivana uskoo auttavansa Kosovon serbejä, mutta kun häneltä kysyy, mitä pitäisi tehdä heidän elämänsä parantamiseksi, ei hän osaa vastata. Asiat eivät ole heidän päätettävissään, hän vain toistaa.

Onko Ivana ajatellut lähtevänsä pois Kosovon vankeudesta?

"En suunnittele huomista. Jokainen päivä voi olla viimeinen." On vain tämä hetki kahvilla ystävien kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää