Ulkomaat    |   PALLON LIIKKEET

Pienille keppiä, suurille porkkanaa

Tilaajille

Keskiviikkona EU:n komission tiedotustilaisuuteen saapui tyytyväinen mies. Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel oli vakuuttunut siitä, että vain hetkeä aikaisemmin nimetty tarkkailijaryhmä kirjoittaa alkusyksystä positiivisen raportin, jonka perusteella muut EU:n jäsenmaat normalisoivat suhteensa Itävaltaan.

Yli viisi kuukautta jatkunut poliittinen jääkausi on ollut kummallisuuksia täynnä. Vaikka itse asia on vakava - muukalaisvihan torjuminen unionissa - on poliitikkojen käyttäytyminen vaikuttanut välillä huvittavalta peippailulta. Vai kuinka muuten voi tulkita Lissabonin maaliskuisen huippukokouksen, jossa Belgian ja Ranskan edustajat suostuivat yhteiskuvaan itävaltalaisten kanssa vasta sitten, kun puheenjohtajamaa Portugali määritteli potretin "perhekuvan" sijaan "ryhmäkuvaksi".

Toinen kummallisuus

on se, että kun tähän asti EU:ssa ei olla hyväksytty äärioikeistolaista Vapauspuoluetta eurooppalaiseen perheeseen, riippumaton tutkijaryhmä yrittää nyt ymmärtää Jörg Haiderin ministerit "yleisiä eurooppalaisia arvoja" noudattaviksi kunnon perheenjäseniksi. Onkin perusteltua kysyä, mitä boikotilla oikeastaan saatiin aikaan.

Kolmihenkisen tutkijaryhmän riippumattomuuteen halutaan uskoa, vaikkei ryhmän loppuraportti voi olla mitään muuta kuin positiivinen. Nykyinen puheenjohtajamaa Ranska on ladannut joulukuisen Nizzan huippukokouksen esityslistalle niin painavia uudistuksia, ettei EU:lla ole varaa antaa Itävallan estää kehitystä. Vaikka Schüssel teki keskiviikkona selväksi, ettei uhkailu kuulu hänen tyyliinsä, eivät muut jäsenmaat voi jättää mitään arvailujen varaan.

EU:n keppi ja porkkana -metodi nousi kuluneella viikolla otsikoihin myös Jugoslavian ja Venäjän vuoksi. Maanantaina ulkoministerit päättivät jatkaa Tshetshenian julmuuksien vuoksi keskeytettyjä Tacis-avustusohjelmia. Sinänsä suhteellisen kevyen Tacis-kukkaron avaaminen ei Venäjää heilauta suuntaan tai toiseen, mutta se oli EU:lta selvä tuen osoitus tuoreelle presidentille Vladimir Putinille.

Ministerit perustelivat ohjelman jälleenkäynnistämistä muun muassa sillä, että Tacis-varat on suunnattu demokratian edistämiseen. Perustelu on käsittämätön: miksi avustusohjelmat sitten piti alun alkaenkaan jäädyttää?

Niinikään maanantaina EU:ssa myönnettiin, etteivät presidentti Slobodan Milosevicin vastaiset pakotteet ole toimineet, vaan kansa kärsii samalla kun Milosevic porskuttaa entistä vahvempana.

Räikein ristiriita

EU:n keppi ja porkkana -opetusmallissa on unionin suhteet Kiinaan. Samalla kun ihmisoikeuksia poljetaan räikeästi, osapuolten väliset suhteet lämpenevät entisestään eikä EU uskalla puuttua kiinalaisten sortamiseen. Kun Brysselissä tiistaina vieraillut Kiinan pääministeri Zhu Rongji kiisti Amnesty Internationalin väitteet ihmisoikeusloukkauksista, kiinalaisdelegaatiota isännöinyt komission puheenjohtaja Romano Prodi tyytyi kehumaan osapuolten lämpimiä välejä.

Eroopan unionin konttausasennosta kielii sekin, ettei unioni ole enää vuosiin vaatinut YK:n ihmisoikeuskomission kokouksissa Kiinan vastaista julkilausumaa.

EU:n kepinkäyttö saattaakin vaikuttaa tekopyhältä. Pienille maille kuten Jugoslavialle ja Itävallalle voidaan antaa tukkapöllyä, mutta suurten maiden kuten Venäjän ja Kiinan suhteen tyydytään vain hymistelyyn.

EU:n epäloogisen pakotepolitiikan vuoksi Itävallan tekemä ehdotus sanktiosääntöjen kirjaamisesta onkin ymmärrettävä. Itävalta haluaa, että vastaisuuden varalta jäsenmaille tehtäisiin selväksi, mikä on hyväksyttävää eurooppalaista käytöstä ja mikä ei. Itävallassa on närkästytty siihen, etteivät jäsenmaat ole vaatineet konkreettisesti, mitä sen pitää tehdä päästäkseen mustan lampaan villoista.

Eri asia on,

kuinka ehdotus otetaan muissa maissa vastaan. Ranskassa äärioikeistolla on edelleen vakaa kannattajajoukko samoin kuin Belgian flaamienkin keskuudessa. Jos esimerkiksi Ranskassa äärioikeisto sattuisi pääsemään jonakin vuonna hallitukseen, muilla jäsenmailla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin jäädyttää suhteensa Ranskaan. Tosin jo nyt Itävallan kriisi on osoittanut, että vastaavissa tilanteissa EU:n olisi toimittava samoin.

Todennäköisesti tulemmekin näkemään jatkossa, kuinka kansainvälisessä politiikassa pakotekäytäntö on yhtä ennustamatonta kuin rakastuneen sammakon hyppely. Rajanveto on mahdotonta niin kauan, kun kansalaisilla on oikeus äänestää vapaassa demokratiassa mieleistään ehdokasta. Olipa se sitten kuka hyvänsä, vaikkapa Jörg Haider.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää