Ulkomaat

Etelä-Afrikan veriset taksisodat vaativat jatkuvasti lisää uhreja

Taksien ja bussifirman kiista ajoreiteistä kärjistyi toistuvaksi ammuskeluksi Kapkaupungissa

Tilaajille

Myöhästyminen aikataulusta ei ole työmatkalaisten ainoa huoli Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Mustien asuttamasta Khayelitshasta kaupunkiin töihin matkustavat ihmiset ovat päivittäin vaarassa joutua keskelle kivääritulitusta. Bussikuskin vakiovarustukseen kuuluu nykyisin luodinkestävät liivit.

Maaliskuusta lähtien neljä bussikuskia, kaksi matkustajaa ja yksi taksikuski on murhattu Golden Arrow -bussifirman autoihin kohdistuneissa iskuissa. Noin kuusikymmentä ihmistä on haavoittunut palkkamurhaajien luodeista yli 70 hyökkäyksessä.

Toissaviikolla bussikuski ja naismatkustaja ammuttiin Khayelitshassa kesken matkan ohi ajaneesta autosta.

Konfliktin taustalla on kiista ajoreiteistä. Yksityiset taksioperaattorit syyttävät valtion avustamaa Golden Arrow'ta rahakkaiden työmatkareittien valtaamisesta mustan lähiön ja Kapkaupungin keskustan välillä.

Syyllisiksi iskuihin epäillään voimakkaita taksiyhdistyksiä Cataa ja Codetaa. Ne kuitenkin kiistävät osallisuutensa palkkamurhiin.

Taksiyhdistysten mukaan Golden Arrow pitää taksoja keinotekoisen matalina valtion avun turvin ja estää vapaan kilpailun matkustajista. Cata ja Codeta vaativat Golden Arrow'ta nostamaan hintojaan ja lopettamaan viikonloppuajon alueella.

Taksiliikennöinnin kokonaiskustannukset nousevat bussiyhtiöitä korkeammalle myös siksi, että taksit kulkevat bensalla, joka maksaa enemmän kuin bussien käyttämä diesel.

Poliisi on

selvitellyt eriskummallista konfliktia ponnettomasti. Kaikki rauhankokoukset ovat päättyneet ilman tuloksia.

Viime torstaina aloitettiin kuitenkin suuroperaatio, jonka tarkoitus on lopettaa jo neljä kuukautta jatkuneet verilöylyt Kapkaupungin suurimmassa mustien lähiössä. Kaikki bussi- ja taksiliikenne keskeytettiin Khayelitshassa vuorokaudeksi.

Raskaasti aseistetut poliisi- ja sotilasosastot tukkivat kadut näyttävässä iskussa. Yli 50 ihmistä pidätettiin ja poliisi takavarikoi kolme taksia sekä parikymmentä automaattiasetta.

Etelä-Afrikan liikenneministeriön tiedotuspäällikkö Mike Mabasa totesi tiistaina, että liikennesulku toistetaan tarvittaessa.

"Emme aio epäröidä ottaa käyttöön vahvoja keinoja suojellaksemme tavallisia julkisen liikenteen käyttäjiä. Ihmisten henkiä ei saa vaarantaa bisneksen takia", Mabasa sanoi puhelimitse Pretoriasta.

Mustien hallitsemat

minibussifirmat ovat jo vuosia selvitelleen reittikiistojaan väkivaltaisesti. Televisioyhtiö BBC:n mukaan viiden vuoden aikana jopa 1500 ihmistä on saanut surmansa taksisodissa eri puolilla maata. Takseiksi kutsutut minibussit ovat ylivoimaisesti suosituimpia kulkuvälineitä työmatkoilla.

Gautengin provinssissa tammikuussa tehdyn virallisen selvityksen mukaan Etelä-Afrikan poliisi saattaa itse olla osa ongelmaa. Tutkimuksessa selvisi, että jotkut poliisit omistavat takseja ja ovat jopa antaneet virka-aseitaan murhamiesten käyttöön.

Kapkaupungissa konfliktin selvittelyyn sekoittuu myös politiikka. Läntisen Kapmaan alueparlamentti on valkoisten johtama, ja aloitteet mustien alueille rajoittuvista julkisen liikenteen suluista aiheuttavat ristiriitoja. Sulkuja on uhattu väkivallan jatkuessa laajentaa Langaan, Guguletuun ja Nyangaan, jotka kaikki ovat mustien lähiöitä.

Apartheid-politiikan jäljiltä suurin osa mustasta väestöstä joutuu matkustamaan kaupunkiin kymmenien kilometrien takaa. Khayelitsha sijaitsee 30 kilometrin päässä Kapkaupungin keskustasta. Myös säännöstelemätön taksibisnes on peräisin ajalta ennen vuoden 1994 vaaleja.

"Apartheid jätti jälkeensä säännöstelemättömän, villin taksitoiminnan. Se on miljardibisnes, mutta kansantaloudellista hyötyä on vaikea arvioida, kun taksit eivät edes maksa veroja", Mike Mabasa liikenneministeriöstä sanoi.

"Nyt meidän on luotava taksiliikenne, joka on säännösteltyä ja kunnolla organisoitua. Tilanne, jossa busseja tuetaan ja taksiliikenne joutuu pärjäämään ilman tukia, on kestämätön."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää