Ulkomaat

Ruotsi sulkee postikonttorit

Toiminnot siirretään asiamiesposteille

Tilaajille

TUKHOLMA. Perinteiset postikonttorit saattavat jäädä historiaan jo ensi vuonna Ruotsissa. Ruotsin posti (Posten) vahvisti perjantaina lehtitiedot, joiden mukaan maan kaikki jäljellä olevat noin 900 postikonttoria suljetaan ja niiden toiminnot siirretään asiamiespostien hoidettaviksi.

Konttoreiden alasajon on määrä alkaa 1. huhtikuuta ensi vuonna. Niiden tilalle perustetaan palvelupisteitä mm. kauppoihin ja bensiiniasemille. Postilla on jo kokemusta käytännöstä, sillä Ruotsissa on tällä hetkellä suunnilleen yhtä paljon asiamiesposteja kuin postin omia toimipisteitä.

Sulkemisaikataulu on osin avoin. Siihen vaikuttavat etenkin konttoreiden vuokrasopimukset. Tavoitteena on kuitenkin sulkea mahdollisimman monta konttoria ensi vuoden aikana.

Suunnitelmat eivät tulleet varsinaisena yllätyksenä, sillä postin pääjohtaja Lennart Grabe on useaan otteeseen ilmoittanut tavoitteekseen, että täyden palvelun postikonttoreista luovutaan ennen pitkää.

Lähtölaukaus

uudistuksille annettiin viime syksynä, kun Posti päätti luopua pankkipalveluistaan, joita se on hoitanut yhdessä Nordbankenin kanssa.

Sopimus Nordbankenin kanssa päättyy ensi vuoden huhtikuussa eli samana päivänä, jolloin konttoreiden alasajo alkaa.

Keväällä posti myi omistamansa maksujärjestelmän Postgirotin suurimmille pankeille. Näin ollen posti keskittyy tulevaisuudessa ydintoimintaan eli kirjeiden ja pakettien kuljettamiseen.

Postin aluepäälliköt ovat saaneet tehtäväkseen kartoittaa, miten postin toiminta tullaan kullakin alueella hoitamaan jatkossa.

Aluepäälliköt kuuntelevat muun muassa kuntien ja yritysten edustajien mielipiteitä asiassa.

Mitään yhtenäistä linjaa esimerkiksi asiamieskonttoreiden tiheyden tai aukioloaikojen suhteen posti ei aio vetää. Postin mukaan asiakkaiden tarpeet vaikuttavat päätöksiin. Esimerkiksi Tukholman keskustassa asuvalla on erilaiset toiveet kuin pohjoisen Karesuandon kyläläisillä, postista huomautetaan.

Laajempia palveluita tarvitseville yritysasiakkaille posti lupaa perustaa erityisiä yrityspostiin keskittyviä keskuksia.

Posten on yksi

Ruotsin suurimmista yrityksistä ja sen palkkalistoilla on noin 42000 työntekijää. Konttoreiden lakkauttaminen merkitsee noin 5000 työpaikan häviämistä. Muutokset koskevat lähinnä konttorihenkilökuntaa. Ainakin postinkantajat pysyvät uudistuksen jälkeenkin postin palkkalistoilla.

Posti lupaa järjestää osalle työpaikkansa menettäville töitä yrityksen muista yksiköistä. Lisäksi kaikille taataan mahdollisuus pysyä talossa vähintään puolitoista vuotta.

Ruotsissa myös pankit ovat yhä enemmän siirtäneet peruspalvelujaan asiamiehille. Esimerkiksi Föreningssparbankenin asioita voi hoitaa monilla OKQ8-huoltoasemilla.

Nordbanken on puolestaan ryhtynyt vastaavaan yhteistyöhön Shell-huoltoasemien, Forex-valuutanvaihtopisteiden ja päivittäistavaraketju D&D:n kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää