Ulkomaat

Rauhanturvan uudistaminen vaatii vielä monia päätöksiä

Tilaajille

YK, NEW YORK. Pääsihteeri Kofi Annanin tilaama asiantuntijaselvitys YK:n rauhanoperaatioiden uudistuksista sai huippukokouksessa osakseen paljon hyväksyvää hyminää.

Noin 150 valtionjohtajaa panee kokouksen loppujulistuksessa selvityksen "merkille ja pyytää yleiskokousta harkitsemaan sen suosituksia ripeästi". Sama pyyntö toistui monissa kansallisissa puheenvuoroissa.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan johtajien torstainen kokous piti tätä niin kutsuttua Brahimin raporttia "tervetulleena ja päätti harkita ripeästi omalle vastuualueelleen kuuluvia suosituksia".

Osa raportin suosituksista, kuten pääsihteerin toimivaltaan kuuluvat organisaatioparannukset, varmaan toteutuvatkin lähitulevaisuudessa. Osa riippuu siitä, myöntääkö yleiskokouksen asianomainen komitea lisää rahaa rauhanturvan tehostamiseen. Osa on kiinni jäsenmaiden halusta ja kyvystä antaa YK:lle hyvin koulutettuja ja riittävästi varustettuja joukkoja.

Jotkut suositukset,

kuten rauhanoperaatioiden mandaattien ja joukkojen toimintaohjeiden täsmällisempi määrittely, riippuvat turvallisuusneuvoston jäsenmaiden, erityisesti veto-oikeudella varustettujen viiden pysyvän jäsenen poliittisesta tahdosta.

Joidenkin suositusten toteutus jää riippuvaiseksi vasta tositilanteen tulikokeesta: kuuman kriisin keskellä ratkaisevan tulkinnan voi joutua tekemään pääsihteerin erityisedustaja.

Mitä voi merkitä

käytännössä esimerkiksi Brahimin selvityksen kehotus, jonka mukaan rauhanturvaajien pitäisi tehdä selkeä ero hyökkääjän ja uhrin välillä?

"Raportti osoittaa ongelmia, mutta suoranaisia ratkaisuja tällaisiin kysymyksiin siitä ei ole löydettävissä", sanoo Suomen YK-edustustossa rauhanturvakysymyksiä seuraava sotilasedustaja Timo Junttila. Algerian entisen ulkoministeri Lakhdar Brahimin johtama asiantuntijapaneeli on siis laatinut suosituksia, joihin YK:n nyt pitäisi löytää varsinaiset ratkaisut.

Brahimin ryhmän suositusten toteutumista on päätetty seurata järjestelmällisesti. Pääsihteeri on nimennyt kanadalaisen varapääsihteerin Louise Fréchetten vastuuhenkilöksi, jonka on määrä tehdä yksityiskohtainen toimeenpanosuunnitelma suositusten pohjalta. Suunnitelman odotetaan valmistuvan ennen vuoden loppua.

Joissakin suosituksissa on suomalaisesta näkökulmasta hiukan ristiriitaisuuttakin. "Esimerkiksi edellytettäisiin, että ennen kuin turvallisuusneuvosto päättää operaation mandaatista, pääsihteeri olisi jo selvittänyt ne voimavarat, joita hänellä on suunnata siihen operaatioon. Ja kansallinen lainsäädäntö monessa maassa ei luo edellytyksiä sille, että etukäteen luvattaisiin vaikkapa joukkoja tietämättä, mikä on mandaatti", Junttila selittää. "Suomen lainsäädäntö on tässä suhteessa varmasti esteenä." Suomessa on jo

toteutettu jotkut Brahimin ryhmän suositukset. Raportti kehottaa YK:n jäsenmaita perustamaan maaryhmittäin prikaatin suuruisia valmiusjoukkoja rauhanturvatehtäviä varten; tällaisessa Tanskan aloitteesta perustetussa prikaatissa Suomi on ollut pitkään mukana.

Junttilan mukaan tätä tavallaan Pohjoismaista lähtenyttä mallia haluttaisiin nyt siis levittää muuallekin, esimerkiksi Afrikkaan ja Aasiaan, joissa yhteisprikaateja ei ole.

Brahimin selvitys keskittyy osapuolten suostumukseen perustuvaan rauhanturvaamiseen.

Toinen asia ovat YK:n peruskirjan seitsemännen luvun nojalla tehtävät turvallisuusneuvoston päätökset voimatoimien käytöstä ilman kohdemaan suostumusta, kuten Irakin hyökättyä Kuwaitiin 1990. Kokonaan eri sarjaan kuuluvat tietenkin muualla kuin YK:ssä päätetyt operaatiot, kuten Naton väliintulo Kosovossa 1999.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää