Ulkomaat

EU alkaa poistaa pakotteita ensi viikolla

Tilejä ja viisumeja ei vapauteta, jottei Milosevicin lähipiiri karkaa

Tilaajille

BRYSSEL. Euroopan unioni päättää Jugoslavian-vastaisten pakotteiden poistamisesta ehkä jo ensi viikon maanantaina. Konkreettisiin toimiin päästäisiin tiistaina.

EU:n komissio on jo aloittanut tekniset valmistelut öljysaarron lopettamiseksi. Myös Jugoslaviaan menevä lentoliikenne voidaan vapauttaa nopeasti.

EU:n ulkoasioista vastaava komissaari Chris Patten ilmoitti perjantaina, että pakotteiden poistamisen ehtona on Slobodan Milosevicin väistyminen.

Patten puhui Brysseliin sähköisen linkin kautta Edinburghista, Skotlannista.

Pakotteiden purkaminen ei ole kuitenkaan Pattenin ratkaistavissa, vaan siihen vaaditaan EU-maiden päätös. Yhteisymmärrykseen asiasta päästään mitä todennäköisimmin maanantaina, kun EU-maiden ulkoministerit tapaavat Luxemburgissa.

Eräiden tietojen mukaan Britannia ja Hollanti epäröivät vielä pari päivää sitten pakotteiden nopeaa purkamista.

Perjantaina Britannian ulkoministeri Robin Cook oli kuitenkin jo toista mieltä.

Cook totesi Sky Television News -ohjelmalle, että pakotteet lähtevät maanantaina, jos Vojislav Kostunicasta tulee uusi presidentti viikonlopun aikana.

Kaikkia pakotteita ei

Chris Pattenin mukaan voida purkaa vielä ensi viikolla. Taloudelliset pakotteet ja viisumipakko pidetään ennallaan, jotta Milosevicin liittolaiset eivät pääse pakenemaan Jugoslaviasta rahojen kanssa.

Aseiden ja muiden sotatarvikkeiden vientikiellon kumoamiseen tarvitaan kiellon asettajan, eli YK:n turvallisuusneuvoston päätös.

Patten kertoi perjantaina, että humanitaarista apua Jugoslaviaan ruvetaan jakamaan mahdollisimman nopeasti. Pitkän ajanjakson talousapua ei sen sijaan ryhdytä antamaan ennen kokonaistilanteen huolellista arvioimista.

Patten ei suostunut näkemään Milosevicin saattamista oikeuden eteen edellytyksenä pakotteiden purkamiselle ja talousavulle. Vojislav Kostunica on aiemmin tällä viikolla ilmaissut haluttomuutensa toimittaa Milosevic Haagin kansainväliseen sotarikosoikeuteen.

Patten toivotteli uutta demokraattista Jugoslaviaa tervetulleeksi takaisin eurooppalaisten maiden perheeseen. Samansuuntaisia lausuntoja antoivat muutkin eurooppalaiset johtajat perjantaina.

Ranskan presidentti

Jacques Chirac sanoi Pariisissa, että Jugoslavian paluuta demokratiaan tulee seuraamaan pakotteiden purkaminen. Asiasta raportoi uutistoimisto Reuters.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kertoi puolestaan espanjalaiselle radioasemalle, että EU:n velvollisuus on auttaa uutta Jugoslaviaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää