Ulkomaat

Barakin ja Arafatin hermosota kiristyi

Ahtaalle ajettu Barak panemassa kaiken peliin

Tilaajille

JERUSALEM. Israelin pääministeri Ehud Barak kehotti sunnuntaina uudelleen palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia lopettamaan 11 päivää jatkuneet yhteenotot. Arafat ei illalla ollut mitenkään vastannut Barakin varoitukseen eikä edes näyttäytynyt julkisuudessa.

Barakin mukaan Israel julistaa rauhanprosessin palestiinalaisten kanssa päättyneeksi ja iskee lujasti, ellei Arafat suostu vaatimukseen. Barakin aikaraja päättyy myöhään maanantaina samalla kuin juutalaisten sunnuntaina alkanut Jom Kippur -juhla eli Sovituspäivä.

Hajanaiset yhteenotot jatkuivat ja kuolonuhrien määrä nousi 83:een, useimmat heistä palestiinalaisia.

Israelin armeija räjäytti sunnuntaiaamuna rakennuksia Netzarim-risteyksessä Gazan alueella, jotta sotilaiden vartioaseman ympäristö saatiin väljemmäksi. Risteyksen alueella oli aiemmin ammuttu mellakoissa useita palestiinalaisia.

Merkkejä oli kuitenkin myös siitä, että molemmat puolet koettivat purkaa jännitystä samalla kun kansainvälinen huoli selkkausten laajenemisesta kasvoi.

Libanon määräsi joukkonsa hälytystilaan ja Iran sanoi pelkäävänsä Israelin hyökkäystä Libanoniin, kun Hizbollah-sissit avasivat uuden rintaman Israelia vastaan sieppaamalla kolme Israelin sotilasta ja tulittamalla raja-aluetta lauantaina.

Hizbollahin ja Israelin sanottiin sunnuntaina olleen yhteydessä Punaisen Ristin ja saksalaisten välittäjien kautta. Hizbollah haluaa vaihtaa sieppaamansa sotilaat Israelin hallussa oleviin vankeihin.

Barak uhkasi toisen

kerran vuorokauden kuluessa julistaa rauhanprosessin katkenneeksi, elleivät Länsirannalla, Gazan vyöhykkeellä ja Israelin arabikaupungeissa leimahtaneet levottomuudet lopu.

"Ellemme huomaa kentällä parannuksen aktiivista toteuttamista ja tilanteen tyyntymistä, teemme johtopäätöksen, että Arafat on tietoisesti päättänyt hylätä neuvottelut ja rauhanprosessin", Barak sanoi toimittajille.

"Tässä tilanteessa, itsepuolustuksen oikeuden nojalla, tiedämme mitä tehdä, kuinka vastata, mitä toimia tarvitaan varmistaaksemme, että kansalaisiamme ja sotilaitamme suojellaan hyvin", Barak sanoi.

Palestiinalaisten johtajat jättivät vielä sunnuntai-iltana huomiotta Barakin uhkavaatimuksen ja syyttivät Israelia yhteenotoista. "Jos rauhanprosessi kuolee, Barak on sen surmannut", palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo sanoi.

Jasser Arafatin poissaolo julkisuudesta herätti kysymyksiä. Ennen Barakin vaatimusta Arafat syytti Espanjassa kiihkeästi Israelia väkivallan "kampanjasta" palestiinalaisia vastaan.

Sunnuntain levottomuuksissa juutalainen siirtolainen ampui palestiinalaisen, ja kiviä heitelleet palestiinalaiset surmasivat israelilaisen autoilijan. Silminnäkijäin mukaan siirtolaiset hyökkäsivät palestiinalaisten päämajaa vastaan Jerusalemin itäosassa yön aikana.

Israelilaista linja-autoa tulitettiin Gazassa, ja yhdeksän ihmistä haavoittui. Vastineeksi Barak sulki palestiinalaisia palvelevan Gazan kansainvälisen lentokentän, jonka alueelta laukaukset tulivat.

Ahtaalle ajettu Barak panemassa kaiken peliin Jussi Vuotila Israelin pääministeri Ehud Barak on ajettu ahtaalle. Tämä entinen sotasankari ja Israelin asevoimien maineikas komentaja on joutunut vaaralliseen monen rintaman sotaan ja puolustuskannalle kaikilla rintamalohkoilla.

Viimeisin koettelemus

oli kolmen israelilaisen sotilaan sieppaus Libanonin rajalla. Libanonin kiihkoislamilaisen Hizbollah-järjestön taitavaksi luonnehdittu sissioperaatio asetti kyseenalaiseksi Barakin ainoan merkittävän saavutuksen eli Israelin miehitysjoukkojen poisvetämisen Etelä-Libanonista toukokuussa - tosin monien mielestä lähes kaoottinen äkkilähtö ei ollut kunniaksi Barakille alkujaankaan.

Aiemmin Barakin johtamat neuvottelut Syyrian kanssa olivat ajautuneet umpikujaan. Sama toistui palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa heinäkuussa. Samaan aikaan Barakin kokoomushallituksen pohja mureni vähä vähältä lähes olemattomiin.

Kun parlamentti kokoontuu jälleen tämän kuun lopulla, kansanedustajat saattavat sopia ennenaikaisista vaaleista.

Barakin sisäpoliittista asemaa on heikentänyt hänen omapäinen tapansa haalia kyseenalaisia liittolaisia. Ajoittain on näyttänyt siltä, että Barak on pyrkinyt jääräpäisesti päämääriinsä keinoista ja seurauksista välittämättä.

Tuloksena on ollut

suosion jyrkkä alamäki. Barak löi puolentoista vuoden takaisissa vaaleissa selvästi oikeiston nokkamiehen Benjamin Netanjahun, joka tappion nöyryyttämänä päätti luopua politiikasta. Nyt mielipidemittaukset lupailevat Netanjahulle voitto Barakista, jos hän palaisi oikeistolaisen Likud-puolueen johtoon.

Tässä ahdingossa Barak näyttää panneen kaiken peliin. Arafatille osoitettu uhkavaatimus ei jätä selittelyille sijaa Jos levottomuudet eivät laannu merkittävästi maanantai-iltaan mennessä, edessä voi olla hyvinkin verinen yhteenotto.

Pahimman uhkakuvan

mukaan panssarivaunujen ja taisteluhelikopterien tukemat armeijan joukot tunkeutuvat palestiinalaisten itsehallintoalueille. Vastarinta olisi kuitenkin ankaraa, sillä Arafatin poliisi- ja muihin turvallisuusjoukkoihin kuuluu yli 40000 käsiasein aseistettua miestä. Lisäksi palestiinalaisten kerrotaan hankkineen raskaampaa kalustoa muun muassa panssarien torjuntaa varten.

Nyt Barak odottaa kuumeisesti viestiä Arafatilta, joka on ollut huomiota herättävän vaitonainen viime päivinä. Arafatin avustajat puolestaan ovat torjuneet Barakin uhkavaatimuksen suoralta kädeltä.

Lisäpontta palestiinalaisten vastarinnalle ovat antaneet näyttävät tuenilmaisut arabimaissa ja samaan suuntaan vaikuttanee myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, jossa arvostellaan Israelia liiallisen voiman käytöstä.

Johtuuko Arafatin

odottelu mahdollisesti arviosta, että Israel on valmis tuntuviin myönnytyksiin vasta todella kipeiden tappioiden jälkeen?

Haaretz-lehden kolumnisti Gideon Levy pohtii arviota lehden sunnuntainumerossa.

"Eräitä itsestäänselvyyksiä: Israel ei olisi koskaan vetäytynyt Siinain niemimaalta kokonaan ilman Jom Kippurin sodan (1973) synnyttämää traumaa. Israel ei olisi koskaan aloittanut neuvotteluja Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) kanssa ja allekirjoittanut Oslon puitesopimuksia ilman Intifadaa (palestiinalaisten kansannousua 1987-91). Eikä Israel olisi lähtenyt koskaan Libanonista ilman Hizbollahin (islamistitaistelijain) tuhoisia iskuja. Me annamme periksi (rauhanneuvotteluissa) vasta, kun tappiot nousevat taivaisiin", Levy arvioi.

Levy pelkää nyt, että palestiinalaiset ja muutkin arabit ovat tiedostaneet tämän viestin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää