Ulkomaat

Italian tulvissa kuollut ainakin 12

Torinon keskusta tulvajokien saartama

Tilaajille

TORINO. Yhteensä yli kahdenkymmenen ihmisen pelätään menehtyneen Italian ja Sveitsin tulvissa viikonvaihteessa.

Ainakin 12 ihmistä on kuollut Pohjois-Italian tulva-alueilla. Asiasta kertoivat viranomaiset illalla Roomassa.

Partaittensa yli tulvivat joet eristivät italialaisen Torinon kaupungin keskustan maanantaina. Kaikkien kaupungin keskustaan vievien teiden sillat oli maanantaina suljettu turvallisuussyistä. Fiatin autotehdas joutui keskeyttämään tuotannon kolmella tehtaallaan, koska työläiset eivät päässeet työpaikalle.

Tulva koetteli Italiassa pahimmin Aostanlaaksoa, jossa maanantaihin mennessä oli satanut keskeytyksettä viiden päivän ajan.

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat olivat viikonvaihteessa saartaneet tuhansia ihmisiä Pohjois-Italiassa. Heistä valtaosa saatiin turvaan, viitisenkymmentä korjattiin suojaan tulvan saartamien kotiensa katoilta vielä maanantaina.

Tuhot olivat tämän vuoden pahimpia. Vuonna 1998 sade aiheutti laajoja maanvyöryjä Campaniassa, missä 147 ihmistä kuoli. Vuonna 1994 rankkasateiden vuoksi kuoli 30 ihmistä Torinon ympäristössä.

Sveitsiläisessä

Gondon vuoristokylässä pelastusjoukot yrittivät edelleen maanantaina kaivaa varovasti esiin maanvyöryssä raunioihin hautautunutta naista sen jälkeen kun raunioista kuultiin koputusta ja huutoja. Kaivaustöissä löytyi maanantaina naisen ruumis.

Kaikkiaan kymmenen vuoristokylän asuintaloa ja niiden mukana 12 ihmistä pyyhkiytyi pois rankkasateiden ja tulvien aiheuttamassa maanvyöryssä lauantaina.

Onnettomuus iski lauantaina 140 asukkaan kylään, joka sijaitsee Sveitsin Brigin ja Italian Domodossolan välisen vuoristotien varrella. Jos kaikkien Gondon kylässä etsittyjen todetaan kuolleen, on onnettomuus vuoden pahin. Viime vuoden heinäkuussa 21 nuorta ihmistä kuoli onnettomuudessa Saxetenbachin jokilaaksossa.

Viikonvaihteessa ennätyskorkeuteen nousseen Rhonejoen pinta aleni hieman maanantaina, eikä uusia mutavyöryjä havaittu.

Italiassa hallitus

julisti hätätilan Torinoa ympäröivään maakuntaan ja tulvien pahimmin koettelemaan Aostanlaaksoon.

Piemonten maakunnassa useat joet kuten Po, Doria Riparia, Stura ja Sangone olivat niin täynnä vettä, että viranomaiset sulkivat Torinon keskustaan vievien katujen sillat tulvauhan vuoksi. Italian suurinta jokea Pota tarkkailtiin tulvien leviämistä peläten. Milanon eteläpuolinen Pavian kaupunki oli valmiustilassa. Comojärven ja Maggioren pinta nousi yhä.

Milanoa ympäröivän Lombardian tilanne parani hieman maanantaina, mutta monet tiet olivat yhä suljettuina.

Vettä oli liikaa myös Britanniasta Etelä-Englannissa, mutta kukaan ei kuollut. Kentin ja Itä-Sussexin kreivikuntien asukkaita varoitettiin, että juomavesi ehkä on saastunut sateiden vuoksi. Sateet näyttivät laantuvan. Sadat asuintalot ja maatilat olivat ehtineet kärsiä sademyrskystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää