Ulkomaat

Muammar Gaddafia odottaa Ranskassa syyte

Päätös isku Libyan pyrkimyksille päästä hylkiömaineesta

Tilaajille

Libyan ponnistelut päästä maineestaan "hylkiövaltiona" kokivat takaiskun perjantaina, kun ranskalainen vetoomustuomioistuin päätti, että Libyan johtaja Muammar Gaddafi voidaan asettaa syytteeseen ranskalaista matkustajakonetta vastaan tehdystä terrori-iskusta.

Ranskalainen DC-10-kone räjäytettiin Nigerin yllä vuonna 1989. Iskussa kuoli 170 ihmistä.

Uhrien omaiset

aloittivat oikeustaistelun Gaddafia vastaan sen jälkeen, kun ranskalainen tuomioistuin tuomitsi kuusi libyalaista iskusta viime vuonna. Elinkautiseen vankeuteen tuomittujen joukossa on myös Gaddafin lanko. Heidät tuomittiin poissaolevina ja heistä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Ranskan valtionsyyttäjät ovat sanoneet, että Gaddafia ei voida syyttää, koska hän on virassa oleva valtionjohtaja ja nauttii siksi koskemattomuutta. Vetoomustuomioistuimen mukaan koskemattomuus ei ylety terroritekoihin.

Ranskan syyttäjävirasto aikoo viedä asian korkeimpaan oikeuteen. Teoriassa myös Gaddafi saattaa tällöin joutua oikeuteen. Terrori-iskun uhrien omaiset vaativat hänelle syytettä "osallisuudesta murhaan".

On kuitenkin epätodennäköistä, että Gaddafi luovutettaisiin oikeuteen Ranskaan. Tuomioistuimen päätös on lähinnä symbolinen voitto terrori-iskun uhrien omaisille.

Libya on yrittänyt

viime aikoina päästä maineestaan terroristeja suojelevana "hylkiövaltiona". Se sai laajaa kansainvälistä huomiota ja kehuja toimiessaan Jolon panttivankikriisin välittäjänä.

Libya maksoi kymmenien miljoonien markkojen lunnaat panttivangeista, joiden joukossa oli myös ranskalaisia. Ranskalaisministeri Charles Josselin matkusti viime kuussa Tripoliin kiittääkseen Gaddafia avusta panttivankien vapauttamisessa.

Libya on ollut myös saamassa läpi tahtoaan päästä mukaan EU:n Välimeri-yhteistyöhön. Ranska on harkinnut Gaddafin kutsumista unionin ja Välimeren maiden johtajien huippukokoukseen ensi kuussa.

Ranskan ja Libyan

suhteet ovat viime aikoina olleet lämpimämmät kuin vuosiin. Suojasää alkoi viime vuonna, kun Libya maksoi noin 182 miljoonaa markkaa lentokoneen räjähdyksessä kuolleiden omaisille. Ranska otti rahat merkkinä syyllisyyden tunnustamisesta, mutta Libya on kieltänyt tällaisen tulkinnan.

Vetoomustuomioistuimen päätöksen on arveltu hämmentävän Ranskan hallitusta, joka yrittää parantaa suhteita Libyaan. Ranskan ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta tuomioistuimen päätöstä.

"Mielestämme suhteiden parantamista pitäisi jatkaa", ministeriön tiedottaja Francois Rivasseau sanoi uutistoimisto AP:lle.

Kasvojenpesuhankkeistaan huolimatta Libya on jatkanut omalaatuista käytöstään. Viime viikkojen aikana maassa on puhjennut libyalaisten ja muualta Afrikasta tulleiden maahanmuuttajien kesken väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut kymmeniä. Libya ei ole pyrkinyt hillitsemään levottomuuksia, vaan on karkottanut satoja maahanmuuttajia.

Gaddafi on

hämmentänyt myös arabivaltioita. Tiistaina hän vuoti julkisuuteen huomenna alkavan arabimaiden huippukokouksen tärkeimmät päätökset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää