Ulkomaat    |   EU:N KEHITYSYHTEISTYÖ

Kehitysyhteistyömaksut Suomelta EU:lle nousevat jyrkästi

Tilaajille

Suomen kehitysyhteistyömaksut EU:lle nousevat tulevina vuosina huimasti, jos komissio pystyy tehostamaan toimintaansa ja kasaantuneet erät laitetaan suunnitelmien mukaisesti vihdoin maksuun.

Nykyisellään Suomi maksaa EU:lle kehitysapumaksuja noin 350 miljoonaa markkaa, mutta ennusteiden mukaan summan pitäisi nousta vuonna 2004 jo 700 miljoonaan markkaan, toisen laskelman mukaan jopa 840 miljoonaan markkaan.

Ennustettu jyrkkä

nousu juontuu juuri komission toiminnan hitaudesta: uusimmat jäsenmaat tulevat mukaan ohjelmiin vasta vuosien viiveellä. Jäsenvaltiot maksavat Euroopan kehitysrahastolle EKR:lle osuutensa vasta sitten, kun kehitysyhteistyöhankkeet todella alkavat. Maksatukset laahaavat siten yleensä useita vuosia jäljessä.

Suomi maksoi ensimmäiset osuutensa EKR:lle vasta vuonna 1998, ja kehitysrahastolla on käyttämättömiä varoja yhä Suomen EU-jäsenyyttä edeltäneeltäkin ajalta. Koska maksatukset pannaan toimeen vuosien päästä, Suomen osuudet ovat tähän saakka olleet hyvin alhaiset.

"Jos komissio onnistuu toimintansa tehostamisessa, se on tietyllä tapaa myös pulma", kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi myöntää.

"Ne (kasaantuvat maksut) ovat sen verran merkittäviä summia, että kehitysyhteistyöosastolla on jouduttu miettimään sitä, miten odotettavissa olevien EKR:n vuosimaksatusten suureneminen vaikuttaa monenvälisen ja kahdenvälisen kehitysyhteistyön keskinäiseen osuuteen. Vaikka se hidastaa kahdenvälisen puolen kasvua, se ei tarkoita sitä, että minään vuonna kahdenvälisen puolen rahat absoluuttisesti vähenisivät", Hassi vakuuttaa.

Suomen kehitysyhteistyöhön käyttämän kokonaissumman olisi siis kasvettava, jos Suomen kahdenkeskisiin hankkeisiin uppoavia summia ei aiota vähentää.

Unionin kautta

menevä kehitysapu on toistaiseksi ollut 10-16 prosenttia Suomen koko kehitysyhteistyöstä, mutta osuuden ennustetaan kasvavaan 22 prosenttiin vuonna 2004. Unionin mittakaavassa Suomen siivu sekä EU:n budjetin kehitysyhteistyöstä että Euroopan kehitysrahastosta on vain puolentoista prosentin luokkaa. EU:n kehitysapurahat eivät kokonaisuudessaan juuri muutu, maksuviivästykset vain tekevät vuosisummista vaihtelevia.

Kehitysyhteistyöhön kaikkineen menevä osuus on yhä 0,34 prosenttia Suomen bruttokansantulosta eli tänä vuonna noin 2,5 miljardia markkaa. Jo 1995 otettiin kuitenkin tavoitteeksi, että tänä vuonna apu olisi nostettu 0,4 prosenttiin, ja Suomen periaatteellinen tavoite on YK:n suosittama 0, 7 prosenttia bruttokansantulosta.

"Jos nyt prosentti ei kuitenkaan yhtään nouse, niin tavoitehan on lähes irvokas", Hassi sanoo ja muistuttaa, että valtiolla menee juuri nyt taloudellisesti varsin hyvin.

EU:n yhteisen

kehitysapupolitiikan tarpeellisuutta Hassi perustelee sillä, että unionilla on rahkeita antaa sellaista apua, jota jäsenvaltiot yksin eivät voisi tarjota.

EU:hun liittyessään Suomi sai kehitysyhteistyökumppaneita rutkasti lisää, lähinnä vanhojen unionimaiden entisistä siirtomaista. EU:n 77 suosikkivaltion joukossa on rutiköyhien kehitysmaiden lisäksi suhteellisen hyvin toimeentulevia maita, mutta yhdeksän maailman köyhimpiin maihin kuuluvaa Aasian valtiota ei ole päässyt kehitysapuasioissa EU:n erityiskohtelun piiriin. Suomen tulevaisuudessa korottuvat maksut menevät juuri tälle joukolle.

Hassi muistuttaa, että valtaosan kehitysapunsa kohteista Suomi valitsee itse, eikä ministerin mielestä Suomen ja EU:n kehitysapupolitiikassa ole muutenkaan "ainakaan mitään voimakasta ristiriitaa". Suomi korostaa omissa ohjelmissaan enemmän "pehmopuolta": koulutusta, terveydenhuoltoa, tasa-arvoa ja ympäristökysymyksiä kuin unioni. EU:n yhteinen politiikka keskittyy enemmän kohdemaiden infrastruktuurin vahvistamiseen.

Hassi vakuuttaa, että Suomen omat kehitysyhteistyöprojektit pannaan toimeen EU-hankkeita nopeammin, vaikkakin joka vuosi projekteja myös lykkääntyy, joko Suomen tai vastaanottajamaan päästä johtuvista syistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää