Ulkomaat

Bushille erävoitto oikeudessa

Floridan odotetaan julistavan vaalivoittajan tänään lauantaina

Tilaajille

FORT LAUDERDALE. Floridan johtavan vaalivirkailijan Katherine Harrisin odotettiin ilmoittavan tänään lauantaina, kuka hänen mielestään voitti presidentinvaalit Floridassa ja samalla koko Yhdysvalloissa.

Republikaani, Texasin kuvernööri George W. Bush oli ennakkosuosikki. Perjantaina oli kuitenkin selvää, etteivät demokraatit hyväksyisi Bushin julistamista voittajaksi. He pyysivät Floridan korkeimmalta oikeudelta päätöstä, että tarkistuslaskentojen tuloksia voitaisiin vielä liittää osavaltion lopulliseen tulokseen.

Bush sai tärkeän voiton perjantaiaamuna, kun piirioikeuden tuomari Terry Lewis ilmoitti, ettei Katherine Harris ollut syyllistynyt mielivaltaiseen menettelyyn. Harris päätti viime tiistaina, ettei uusien tarkistuslaskentojen tuloksia enää oteta huomioon.

Käsin tehtävää tarkistuslaskentaa jatkettiin kaikesta huolimatta perjantaina demokraattivoittoisissa Browardin ja Palm Beachin piirikunnissa. Gore sai laskennassa jonkin verran lisää ääniä.

Floridan vaalitulokseen

vaikuttivat myös ulkomailla annetut äänet. Ne oli määrä saada lasketuksi loppuun kello seitsemään mennessä lauantaiaamuna Suomen aikaa. Uutistoimisto AP kertoi Bushin saaneen muutaman äänen lisää, kun ulkomailta lähetetyistä lipukkeista oli laskettu pieni osa.

Yleensä ulkomailla annettuihin ääniin ei ole kiinnitetty juuri mitään huomiota Yhdysvaltain vaaleissa, sillä voittaja on saanut riittävän enemmistön kauan ennen niiden laskemista. Tänä vuonna ehdokkaiden ääniero oli ällistyttävän pieni, Floridassa 300 ääntä ennen ulkomailta tulleiden lipukkeiden laskemista.

Hallinnollis-juridisen

kamppailun seuraava tärkeä vaihe lienee Floridan korkeimman oikeuden päätös. Sitä odotettiin lähipäivinä. Demokraatit kertoivat perjantaina, että heidän Floridan korkeimmalle oikeudelleen jättämässään haasteessa olisi kaksi olennaista väitettä. Ensimmäinen koskee ajankohtaa: Bushin kannattajiin lukeutuva Harris ei olisi demokraattien mielestä saanut päättää jo viime tiistaina, että ääntenlasku oli ohi. Lisäksi demokraatit väittivät, että itse päätös oli väärä.

Harrisin mielestä tarkistuslaskentoihin olisi ollut aihetta vain siinä tapauksessa, että koneellisessa ääntenlaskussa olisi alun perin ilmennyt ongelmia. Demokraattien mielestä tarkistuslaskennalla on yhä laillinen peruste, koska se saattaa muuttaa vaalien tuloksen.

Esimerkiksi Palm Beachin piirikunnassa annettiin 462657 ääntä. Piirikunnan viranomaiset perustelivat Harrisille lähettämässään kirjeessä tarkistusten tarvetta viime viikonloppuna tekemällään koelaskennalla.

Kun piirikunnassa laskettiin yksi prosentti äänistä, Gore sai 19 ääntä lisää. Siten olisi teoriassa mahdollista, että varapresidentti saisi 1900 ääntä, jos kaikki Palm Beachin piirikunnan äänet lasketaan vielä kerran. Tämä olisi yli kuusi kertaa viime tiistaina ilmoitettu ääntenero, 300 Bushin hyväksi.

Republikaanit toivoivat, että yleinen mielipide alkaisi painostaa Gorea tunnustamaan tappionsa, kunhan Floridan tulokset on lauantaina julistettu. Jos varapresidentti leimaantuu häviäjäksi, hänelle käy raskaaksi jatkaa kamppailua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää