Ulkomaat    |   TAUSTA

Kolme tärkeää oikeusjuttua

Tilaajille

WASHINGTON. On todennäköistä, etteivät Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkea maan korkeimmassa oikeudessa, vaan Floridan alemmissa tuomioistuimissa.

Yhdysvaltain korkein oikeus pohtii rajoitettua ongelmaa, jolla ei ole suurta merkitystä vaalien lopputuloksen kannalta. Korkein oikeus päättää, ylittikö Floridan korkein oikeus valtuutensa määrätessään, että käsin tarkistetut äänet voidaan hyväksyä vaalitulokseen yli kaksi viikkoa vaalien jälkeen.

Jos Yhdysvaltain korkein oikeus päättää, että Floridan korkein oikeus toimi väärin, käsin laskettuja ääniä ei hyväksytä. Silloin George W. Bush johtaa Al Goren ääniin verrattuna 930 äänellä.

Jos korkein oikeus päättää, että Floridan korkein oikeus toimi oikein, käsin tarkistetut äänet hyväksytään vaalitulokseen. Voittaja ei muutu: Bush johtaa Gorea 537 äänellä.

Yhdysvaltain korkein oikeus voi toki tehdä mitä tahansa ja päätyä yllättävään ratkaisuun, joka muuttaa koko vaalikiistan luonteen. Yleensä oikeusistuimet ovat kuitenkin haluttomia räätälöimään vaalituloksia.

Vain Floridan alemmat

tuomioistuimet voivat tehdä päätöksiä, jotka nostaisivat Goren vaalikiistan johtoon.

Gore panee toivonsa piirituomari N. Sanders Saulsiin Tallahasseessa. Sauls päättää, lasketaanko 14000 ääntenlaskentakoneen hylkäämää tai muuten kiistanalaista ääntä Palm Beachin ja Miami-Daden piirikunnista uudelleen käsin. Goren mukaan 14000 äänen joukosta löytyisi käsin tarkistuksessa tarpeeksi ääniä, jotta hän saisi Bushin etumatkan kiinni.

Jos piirituomari Sauls ei hyväksy äänten tarkistamista, Gore voi valittaa päätöksestä Floridan korkeimpaan oikeuteen, mutta aika käy vähiin.

Goren toinen mahdollisuus on epävarmempi. Oikeusistuin Tallahasseessa pohtii keskiviikkona, hylätäänkö Floridan Seminolen piirikunnan 15000 postiääntä. Jos näin käy, Gore siirtyisi johtoon tuhansilla äänillä.

Demokraatit vaativat postiäänten hylkäämistä, koska Seminolen vaaliviranomainen antoi republikaanipuolueen virkailijoiden leiriytyä toimistoonsa kymmeneksi päiväksi tekemään jälkikäteen korjauksia 5000 puutteelliseen äänestyshakemukseen, jotka lähetettiin republikaaniäänestäjille.

Laura Pekonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää