Ulkomaat    |   EU:N HUIPPUKOKOUS

Pohjoismaat löysivät yhteisen linjan

Lipponen: Hyvin tiivistä yhteistyötä

Tilaajille

NIZZA. Suomen, Tanskan ja Ruotsin tavoitteet ovat hyvin samanlaisia, kun EU-maat alkavat tänään neuvotella vallanjaosta laajentuvassa unionissa.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd) sanoi torstaina Nizzassa, että pohjoismaat ovat samoilla linjoilla kaikissa muissa keskeisissä tavoitteissa paitsi määräenemmistöpäätöksissä.

"On annettu käsitys, että pohjoismaat olisivat eri linjoilla. Tälle ei ole pohjaa, olemme hyvin lähellä toisiamme", Lipponen kertoi.

Pohjoismaat ovat

yhtä mieltä siitä, että kullakin jäsenmaalla pitää olla oma komissaari.

Suomen mukaan komissaarien kierrätystä voidaan harkita. Ruotsin pääministeri Göran Persson sanoi tosin omassa tiedotustilaisuudessaan, että tämä ei ole vielä ajankohtaista.

Pohjoiset jäsenmaat vetävät samanlaista linjaa myös joustavuudessa eli joidenkin maiden muita tiiviimmässä yhteistyössä sekä siinä, millä perustein äänivalta pitää jakaa neuvostossa.

"Meillä on hyvin tiivistä yhteydenpitoa pohjoismaiden kesken", Lipponen totesi.

Lipposen mukaan Suomi tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden pienten maiden kanssa. Hän ei kuitenkaan halunnut puhua pohjoismaiden tai muiden pienten jäsenmaiden yhteisestä rintamasta. Lipposen mukaan se olisi vastakohtien rakentamista, jota pitää välttää.

EU:n yhdelletoista

pienemmälle jäsenmaalle yksituumaisuus on lähes ainoa keino selviytyä, kun isot jäsenmaat alkavat runnoa tavoitteitaan läpi. Ranska, Saksa, Britannia ja Italia yrittävät kasvattaa valtaansa pienempien kustannuksella.

Isot EU-maat haluavat lisää äänivaltaa, ennen kuin unioni laajentuu. Ne väittävät, että nykyinen järjestelmä ei ota isojen maiden väestömäärää ja vaikutusvaltaa riittävästi huomioon.

EU-maiden johtajat keskustelivat torstaina myös muun muassa EU:n hakijamaista, meriturvallisuudesta sekä hullun lehmän taudista. Komissio jatkaa hullun lehmän taudin vaatimien toimenpiteiden valmistelua. Torstainen keskustelu taudista rajoittui lähinnä budjettivaikutuksiin.

Lipponen kehui muille osallistujille Helsingin sopivuutta EU:n elintarvikeviraston sijaintipaikaksi.

Presidentti Tarja Halonen otti Eurooppa-konferenssissa kantaa EU:n laajentumisen puolesta. Halosen mukaan laajentumisneuvottelut pitää viedä tehokkaasti eteenpäin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää