Ulkomaat

Clinton evästi seuraajaansa

George W. Bush käyttäytyi korostetun sovinnollisesti

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain seuraava presidentti George W. Bush jatkoi tiistaina Washingtonissa vierailuaan, jonka oli määrä vakuuttaa amerikkalaiset uudesta poliittisen sovinnon ajasta.

Virkakauttaan viimeistelevä Bill Clinton otti Bushin vastaan Valkoisessa talossa, ja vaalivoittaja puhui hyvin lyhyesti myös lyömänsä Al Goren kanssa.

Vierailu Valkoisessa talossa oli Bushille takaisinmaksun hetki. Tämänkertainen isäntä Clinton kävi vastaavalla vierailulla vuoden 1992 lopussa. Hän oli silloin voittanut vaaleissa George W. Bushin isän, 1989-1993 vallassa olleen presidentti George Bushin.

Vanhempi Bush

ei ole salannut vastenmielisyyttään Clintonia kohtaan. Nuorempi Bush puolestaan julisti vaalikampanjassaan tuovansa Valkoiseen taloon "kunniantuntoa ja rehellisyyttä" seksiskandaaleissa ryvettyneen Clintonin jälkeen.

Tiistaina Bush oli Valkoisessa talossa kameroiden edessä korostetun sovinnollinen, jopa vaisu. "Olen täällä kuuntelemassa", hän sanoi Clinton vierellään. Bush kiitteli presidenttiä ja huomautti, ettei tämän ollut mikään pakko ottaa häntä vastaan.

"Olihan", Valkoisen talon veteraanitoimittaja, 80-vuotias Helen Thomas huomautti. Thomas viittasi siihen, että väistyvän ja tulevan presidentin tapaaminen on osa etikettiä, jota ei hevin rikota.

Clinton ei juuri

tarjonnut neuvoja seuraajalleen, ainakaan julkisesti. "Kannattaa koota hyvä joukkue avustajia ja tehdä se, mitä pitää oikeana", presidentti sanoi.

Clinton puhui vielä itsevarmasti isännän sävyllä kuukausi ennen lähtöään Valkoisesta talosta. Hän sanoi, että uudelle hallituksella on edessään taloudellisia haasteita mutta ei välttämättä lamaa.

"Lama merkitsee, että kahdella vuosineljänneksellä peräkkäin kasvu on miinuksen puolella. En usko, että meitä uhkaisi sellainen. Emme silti voi pitää yllä viiden prosentin vuosikasvua loputtomiin", Clinton ennusti.

"Viidestäkymmenestä pörssianalyytikosta ehkä 49 ennustaa, että kasvu on ensi vuonna 2,5 prosenttia tai enemmän, ja se riittää pitämään työttömyyden alhaalla." Presidentti korosti numerovyörytyksellään vastakohtaa: hän on tunnetusti yksityiskohdat taitava työmyyrä, kun taas Bushia pidetään suurpiirteisenä työtehtävien jakajana.

Valkoisesta talosta

lähdettyään Bush kävi varapresidentti Goren virka-asunnolla. Miehet poseerasivat hetken kameroiden edessä vakuuttaakseen sovintoa pitkän ja katkeran vaalitaistelun jälkeen.

Gore sanoi, että hänen keskustelunsa Bushin kanssa jää yksityiseksi. Tapaaminen kesti viitisentoista minuuttia.

Samaan aikaan Bushin esikunta jatkoi kiireesti Yhdysvaltain seuraavan hallituksen kokoamista.

Tiistaina ilmoitettiin, että Bush nimittää läheisen ystävänsä, texasilaisen Don Evansin kauppaministeriksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää