Ulkomaat

Venäjän motiivi kummastuttaa

Kaliningradissa on saattanut olla jo entuudestaan ydinaseita

Tilaajille

Brittiläisessä Keelen yliopistossa Venäjän turvallisuusasioita tutkivan Mark Galleottin mielestä Venäjällä ei olisi ollut sotilaallisesti järkeviä syitä siirtää ydinaseita Kaliningradiin, sillä Venäjän "ydinkäsi" ulottuu jo nyt riittävän laajalle.

"Poliittisesti tilanne on kuitenkin toinen. Presidentti Vladimir Putin on ollut innokas muistuttamaan Natoa siitä, että Venäjä on edelleen maa, jota pitää kuunnella", Galleotti sanoo.

Poliittisena syynä ydinaseiden uudelleen sijoittamiseen on nähty Naton laajentuminen Baltian maihin. Venäjä on jyrkästi vastustanut laajentumista. 1998 Venäjän puolustusministeriö uhkasi Natoa ydinaseiden sijoittamisella Kaliningradiin, mikäli sotilasliitto laajenee Baltiaan.

"Oli Kaliningradissa ydinaseita tai ei, pelkkä epäilys palvelee Venäjää, sillä se kehottaa Baltian maita varovaisuuteen näiden miettiessä Naton jäsenyyttä", eräs asiantuntija arvelee.

Venäjän 1998

tekemän varoituksen lisäksi Kaliningradissa on tehty viime vuosina useita koeammuntoja SS-21-ohjuksilla. Viimeksi Kaliningradissa laukaistiin SS-21 viime vuoden huhtikuussa. Tuolloin maali ei ollut kuten aiemmin Liettuan vaan Puolan rajalla.

Kaliningradin merkitystä korostaa myös se, että kesällä 1999 Venäjä järjesti Zapad-sotaharjoituksen, jossa skenaariona oli Naton hyökkäys Kaliningradiin. Sotaharjoitukset herättivät tuolloin suurta huolta Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Ydinasepelotteen käyttäminen politiikan välineenä ei olisi sikäli yllätys, että Venäjällä on viime aikoina keskitytty strategisten joukkojen kehittämiseen tavanomaisten joukkojen kustannuksella.

Venäläisten sotilasteoreetikkojen mukaan juuri SS-21:n kaltaiset järjestelmät sopivat Venäjälle hyvin, sillä niillä on tavanomaista suurempi pelotearvo, koska järjestelmän ohjukset voivat olla varustettuina joko tavanomaisilla tai ydinkärjillä.

Suomen

sotilasviranomaisilla ei ole tietoa ydinkärkien siirtämisestä Kaliningradiin. Strategian laitoksen tutkija, kommodori Georgij Alafuzoff kuitenkin epäilee tietoa, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen puolustusministeriö ei ole aivan suoraan myöntänyt ohjusten uudelleen sijoittamista. Pentagonin edustajan mukaan Venäjä on siirtänyt kärkiä Kaliningradiin "erittäin todennäköisesti".

Alafuzoff arvelee, että Venäjällä on aina ollutkin ydinkärkiä varastoituna Kaliningradiin.

Hän ei kuitenkaan näe mitään järkevää syytä, miksi Putin olisi vaarantanut alueen kehityksen sijoittamalla alueelle uusia ydinkärkiä.

"Yksi pieni mahdollisuus tietenkin on, ettei Putin ole tiennyt siirrosta. Tällöin hän voi rauhallisin mielin sanoa väitteiden olevan roskaa. On selvää, että jos Putinin selän takana on jotain tällaista tehty, silloin rupeaa päitä putoamaan", Alafuzoff sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää