Ulkomaat

Järistyksen uhreja jopa 16000

Luoteis-Intian katastrofilla vaikutuksia koko maassa

Tilaajille

AHMADABAD. Intiaa perjantaina koetelleen maanjäristyksen uhreja saattaa olla jopa 16000, paikalliset viranomaiset arvioivat lauantaina. Raunioista oli lauantaina kaivettu ylös 2500 ihmisen ruumiit. Loukkaantuneita on yli 30000. Aineellisista vahingoista ei ole arviota.

Suomen Punaisen Ristin tiedottaja Nina Winquist-Galbe muistuttaa, että tuhot tulevat vaikuttamaan koko Intiassa, sillä suuri osa kuolleista oli köyhien perheiden jäseniä, jotka oli lähetetty Ahmadabadin teollisuuskaupunkiin ansaitsemaan rahaa ja elättämään maaseudulla asuvia sukulaisia.

"Satojen tuhansien lasten koulunkäynti on tämän vuoksi keskeytymässä. Järistyksellä on kauaskantoiset vaikutukset varsinkin köyhimpien ihmisten tulevaisuuteen", Winquist-Galbe sanoo.

Lauantaina pelastustyöntekijät yrittivät kaivaa raunioista vielä hengissä mahdollisesti olevia, heidän joukossaan satoja koululapsia. Työ oli taistelua aikaa vastaan, sillä jälkijäristykset romahduttavat yhä uusia rakennuksia. Myös happi loppuu nopeasti raunioissa.

Luoteis-Intiassa Gujaratin osavaltiossa kansallispäivänä tapahtunut maanjäristys oli Intian pahin puoleen vuosisataan.

Vahingot olivat suurimpia noin neljän miljoonan asukkaan Ahmadabadissa ja 150000 asukkaan Bhujin kaupungissa. Bhuj on vain noin 25 kilometrin päässä maanjäristyksen keskuksesta. Paikoin rakennuksista tuhoutui jopa 90 prosenttia.

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,9 Richterin asteikolla ja se tuntui tuhannen kilometrin päässä Delhissä sekä naapurimaissa Nepalia ja Pakistania myöten.

Järistys romahdutti rakennuksia kuin korttitaloja. Elossa selvinneet eivät uskaltaneet mennä takaisin koteihinsa jälkijäristysten pelossa. Ihmiset leiriytyivät kaduille, missä he lämmittelivät nuotioiden ääressä.

Gujaratin viranomaiset pyysivät hätäapuna ruokaa, lääkkeitä sekä 30000 telttaa kodittomia varten.

Apua alkoikin virrata eri puolilta maailmaa, mutta lähetysten perillemenoa hidastivat katkenneet tie- ja rautatieyhteydet. Intian vanha vihollinen Pakistan oli avun tarjoajien joukossa, samoin Turkki, useat EU-maat, Kanada ja YK. Apua on tarjottu jo liki 70 miljoonan markan edestä Intian ilmavoimat aloitti lauantaina järistysalueella historiansa laajimman avustusoperaation, johon osallistui tuhansia sotilaita, kymmeniä helikoptereita ja rahti- ja sotilaskoneita. Alueelle tuotiin kenttäkeittiöitä ja sairaaloita, huopia ja ruokaa.

Myös Suomen Punainen Risti valmistautui lauantaina lähettämään alueelle mahdollisesti sunnuntaina 160 vuodepaikan kenttäsairaalan. Sairaalan mukaan lähtisi 10-15 työntekijän henkilökunta, joka saatiin kokoon järjestön gsm-tekstiviestihälytysjärjestelmän avulla.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan teki lauantaina pikapäätöksen avustaa Intian uhreja 250000 markalla.

Bhujissa tilanne

oli kaoottinen. Kaupungin sairaalaa ei voitu käyttää ja sotilassairaalassa oli vain 90 vuodepaikkaa. Avun koordinointia vaikeutti myös puhelinlinjojen katkeaminen. Armeija virittikin paikalle satelliittiyhteyksiä.

Järistys tuhosi Bhujissa myös vankilan seinän. 188 vankia käytti tilaisuutta hyväkseen ja pakeni omille teilleen. Paenneiden joukossa oli 50 "kovan luokan rikollista".

Gujaratin osavaltion ydinvoimala ei tiettävästi vahingoittunut. Gujaratissa on kaksi 220 megawatin reaktoria. "Kaikki turvallisuusjärjestelmät ja koko voimala, joka on suunniteltu kestämään voimakkaita maanjäristyksiä, toimii normaalisti", voimalayhtiö rauhoitteli tiedotteessaan.

Suomen Punaisessa Ristissä

ollaan pettyneitä byrokraattiseen hitauteen, sillä asiantuntijaviisumeja ei ole myönnetty tarpeeksi. Muun muassa Kansainvälisen Punaisen Ristin arviointiryhmän suomalaislääkäri ei saanut viisumia.

"Yksi syy tähän on se, että usein kehitysmailla on oma ylpeytensä, he haluavat hoitaa asiat itse. Se on kunnioitettavaa, mutta silloin kun on todellinen avun tarve ja vielä kun voidaan pelastaa ihmisiä, ei kansallisen tai alueellisen ylpeyden saisi antaa mennä avun edelle", Winquist-Galbe sanoo.

Intian maanjäristyksen uhreja voi tukea Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastojen avulla tileillä: Merita 221918-68000, Leonia 800019-225005 sekä Osuuspankki 578007-10011649. Lahjoituspuhelimet ovat 0600 412 777 (60 mk/puh + pvm) tai 0600 411 777 (30 mk/puh + pvm).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää