Ulkomaat

Syödään kuin Erich ja Urho

DDR-johtaja Honeckerin aterioista on koottu keittokirja

Tilaajille

BERLIINI. Nam, näyttääpä maukkaalta ja mukavan ihraisalta. Täytetty pikkupossu kypsyy uunissa, ja myös lisukkeet - korppujauhossa kieritetyt perunapallot ja hapankaali - saavat jo veden kielelle.

Tekeillä ei ole mikään turha ateria. Olemme kokoontuneet pienellä porukalla syömään sosialistisen huippuillallisen.

Resepti on sama, jolla valmistettiin ruokaa presidentti Urho Kekkoselle, kun hän oli valtiovierailulla Itä-Berliinissä 1977.

Kekkosen isäntänä oli DDR-johtaja Erich Honecker. Tai, kuten DDR:n lehdistössä käytetty naseva virallinen nimitys kuului: sosialistisen yhtenäisyyspuolueen SED:n keskuskomitean pääsihteeri, valtioneuvoston puheenjohtaja, toveri Erich Honecker.

Nyt toveri Honeckerin tarjoamista vanhoista valtioillallisista on julkaistu keittokirja nimeltään Essen wie Erich (Syödä kuin Erich). Reseptien joukosta löytyi myös Kekkoselle tarjottu ateria - ja sitähän oli aivan pakko kokeilla. Harvoinpa tavallinen kuolevainen pääsee syömään niin kuin "Erkki ja Urkki".

Honeckerin lähipiiri

ja Kekkosen valtuuskunta nauttivat illallisensa valtioneuvoston linnassa Itä-Berliinin keskustassa. Me joudumme tyytymään vaatimattomampiin olosuhteisiin, berliiniläiseen kerrostaloasuntoon.

Aitoa tunnelmaa olemme pyrkineet luomaan hommaamalla DDR:n lipun sekä Honeckerin muotokuvan. Kekkoskuvaa ja Republik Finnlandin siniristilippua ei tähän hätään löytynyt.

Tervetuliaisjuomaksi nautimme lasilliset itäsaksalaista Rotkäppchen- eli Punahilkka-kuohuviiniä. Kohotamme maljan kansojen ystävyydelle, niin kuin varmasti tehtiin myös syksyllä 1977.

Kuten Erich-keittokirjan alkusanoissa todetaan, ruokailu on toisinaan vain politiikan jatkamista kulinarismin keinoin. Vuoden 1977 kulinaristis-poliittisen tilanteen selvittämiseksi olemme hankkineet DDR-vierailua koskevat vanhat lehtileikkeet sekä Helsingin Sanomista että puoluelehti Neues Deutschlandista eli ND:stä. Pikkupossun lisäksi nautimme siis hengenravintoa.

Molemmissa lehdissä valtiovierailu oli päivän pääuutinen, paljon palstatilaa saanut tapahtuma. "UKK korosti DDR:ssä puolueettomuuslinjaansa" kertoi Hesari jytäkässä otsikossaan.

Vielä paljon jytäkämpi oli kuitenkin ND, joka omisti Urkille koko etusivunsa 7. syyskuuta 1977. "Sydämellinen vastaanotto Berliinissä presidentti Kekkoselle", kirkui pääotsikko. Pääkuvassa ND näytti kahden silmälasipäisen valtiomiehen "jämäkän kädenpuristuksen lentokentän vastaanottotilaisuudessa".

Ihastelemme vanhoja

lehtijuttuja ennen kuin käymme käsiksi alkuruokaan, hedelmäcocktailiin curryvispikerman ja Doppelkorn-ryypyn kera.

Sekä ND että HS julkaisivat Kekkosen illallispuheen kokonaisuudessaan, ja mekin päätämme kunnioittaa menneiden aikojen muistoja lukemalla osia puheesta ääneen: "Toivon, että käynnilläni tulee olemaan myönteinen ja aktivoiva vaikutus maittemme keskinäisten suhteiden kehitykseen. Vierailuni, joka on samalla ensimmäinen suomalaisen valtionpäämiehen vierailu Saksan demokraattiseen tasavaltaan, osuu historiallisesti mielenkiintoiseen ajankohtaan." Mutta sitten asiaan: alkuruoka. Pöytäseurue toteaa hedelmäcocktailin herkulliseksi, mutta paria yksityiskohtaa ihmettelemme. Minkäköhän takia Erichin kokki päätti serveerata herrasväelle makean entreen?

Ja toiseksi: miten on mahdollista, että reseptiin kuuluu banaanin, hunajamelonin, mansikoiden, appelsiinien ja persikoiden lisäksi kiwi-hedelmiä? Oliko kiwi-hedelmiä 1970-luvulla edes olemassa? Jos oli, ei ainakaan tavallisilla itäsaksalaisilla.

Illallisporukkaan kuuluu yksi "aito" itäsaksalainen, Itä-Berliinissä kasvanut Marco. Kiwi-kysymykseen hänkään ei osaa vastata, mutta tarjoaa muuten kerronnallisia lisämausteita.

Valtiovierailut huomasi

aina Itä-Berliinin katukuvasta, vielä selvemmin kuin valtiovierailut huomaa nykyään. Erästä Itä-Berliinin keskustasta pohjoiseen johtavaa tieosuutta kutsuttiin aikanaan "protokollapätkäksi", koska korkeiden viskaalien autoletkat kulkivat aina samaa reittiä.

Kun valtiovieraita tuli kaupunkiin, koululapset komennettiin protokollapätkän varrelle heiluttamaan kyseisten maiden lippuja. Lippuja kutsuttiin DDR-saksaksi sanalla "Winkelement", jonka voisi ehkä kääntää "heilutusesineeksi".

Valtiovieraita kävi etupäässä sosialistisista veljesmaista. Erich-keittokirjan resepteissäkin vilahtelevat sellaiset nimet kuin Fidel Castro (Kuuba) ja Andrei Gromyko (Neuvostoliitto). Kekkos-illallisen resepti löytyy Romanian Nicolae Ceausescun ja Tshekkoslovakian Gustav Husakin välistä.

Marco muistelee, että läntisten johtajien vierailut valjastettiin erityisellä innolla propagandan välineeksi. DDR sai solmittua diplomaattisuhteita länsimaiden kanssa vasta 1970-luvulla, ja Kekkonen oli ensimmäinen läntinen valtionpäämies, joka ylipäätään vieraili virallisesti Itä-Berliinissä.

Itäsaksalaisille Suomen presidentin vierailu merkitsi tunnustusta DDR:n valtiolliselle asemalle. Kekkoselle vierailu taas oli osa vaikeaa tasapainolajia, puolueettomuuspolitiikkaa.

Illallisen pääruokalajin

suhteen on kylläkin mahdotonta olla puolueeton, vaikka kokkina toimiva kaveri on Islannista eli Nato-maasta. Hän on kerta kaikkiaan ylittänyt itsensä: kaksi kilon palaa pikkupossua ovat muuttuneet uunissa vallan upeiksi gourmet-kimpaleiksi. Huolella maustettujen ja hiljaksiin kypsytettyjen pikkupossurullien sisällä on omena-rusina-sipulitäyte.

Mmm, taivaallista. Myös perunapallerot tekevät kauppansa, ja itse valmistettu hapankaali pesee supermarkettien valmispakkaukset koska vain.

Aterioinnin yhteydessä nostamme lisää maljoja, muun muassa liennytyksen peruuttamattomuudelle ja muille yleismaailmallisesti toivottaville kehityskuluille. Ruokajuomamme, itäisessä Saksassa valmistettu miellyttävän aromikas burgundinviini (vuosikertaa 1997) suorastaan pakottaa ottamaan maailmanpolitiikkaan kantaa maljapuhein.

Pikkupossua pureskellessa

alkaa melkeinpä kadehtia, ettei omaksi osaksi ole koitunut valtiojohtajuus. Kansakuntain kohtaloiden ohjaaminen saattaa olla vaikea ja stressaava työ, mutta siinä on myös selvät gastronomiset etuisuutensa.

Kun Honecker ja Kekkonen aikoinaan illastivat Itä-Berliinissä, heille tarjottiin viiden ruokalajin ateria. Hedelmäcocktailin ja pikkupossun välissä herrat nauttivat helmikanalientä herkkusieninokareiden kera sekä lampaanmedaljonkeja artisokkapedillä. Jälkiruoaksi johtajat saivat punaviinigeleetä.

Meidän illallisporukkamme rahkeet eivät riitä moiseen mässäilyyn, eivätkä astiat. Mutta ei sen niin väliä, kyllä pikkupossustakin tulee kylläiseksi. Lopetamme illallisen kahvitarjoiluun ja palaamme vähitellen 2000-luvulle.

Järjestelmät tulevat ja järjestelmät menevät, ajattelemme, mutta syödä pitää aina - ja mieluiten hyvin.

Essen wie Erich. 27 Staatsmenüs zum Selberkochen. Eulenspiegel Verlag.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää